Spanje

Informatie Spanje

Hoofdstad: Madrid

Aantal inwoners: ca 48,1 miljoen

Oppervlakte: 505.992 km2

Religie: Rooms katholiek (70%)

Staatsvorm: Constitutionele monarchie

Taal: o.a. Spaans, Catalaans en Baskisch

Munteenheid: Euro

Spanje is nog steeds één van de populairste vakantie bestemmingen in Europa. Naast de vele prachtige steden zoals Barcelona, Madrid, Valencia en Sevilla, gaan toeristen natuurlijk ook graag naar Spanje vanwege het weer en aangename klimaat.

Spanje dat van de rest van Europa wordt gescheiden door de Pyreneeën, wordt in het westen omspoeld door de Atlantische Oceaan en in het oosten door de Middellandse Zee. Het landschap varieert van de besneeuwde toppen in de Pyreneeën, via de groene weiden van Galicië en de sinaasappelboomgaarden in Valencia, tot de droge kale streken in het zuiden.

In het geografische centrum van Spanje ligt Madrid, de hoofdstad van het land. De madrilenos zijn individualistisch ingesteld en hebben een sardonisch gevoel voor humor, wat ze onderscheidt van de andere Spanjaarden. Op het gebied van de handel, sport en de kunsten, wordt Madrid voorbij gestreefd door Barcelona, de hoofdstad van Catalonië.

In de afgelopen 60 jaar heeft Spanje meer sociale veranderingen ondergaan dan welk ander West-Europees land ook. Tot de jaren 50 van de 20ste eeuw was Spanje een arm en agrarisch land. Geleidelijk trokken de bewoners naar de steden en raakte het platteland ontvolkt. In de jaren 60 begon er een spectaculaire economische groei, die voor een deel het resultaat was van de bloeiende toeristenindustrie. Sindsdien speelt Spanje een belangrijke rol op het politieke toneel, zowel in Europees verband als mondiaal.

Hoewel velen alleen naar Spanje komen voor de stranden, is er een toenemend aantal toeristen dat wordt aangetrokken door het cultureel erfgoed van Spanje. De populairste bestemmingen zijn nog altijd Barcelona en Madrid, steden die kunnen bogen op wereldberoemde musea en prachtige middeleeuwse en moderne architectuur, maar ook steden als Sevilla, Granada, Cordoba en Valencia kunnen op steeds meer belangstelling rekenen en wat te denken van een flydrive vakantie naar Malaga. Malaga is niet meer alleen de stad waar je aankomt met het vliegtuig, maar waar je ook zeker een paar dagen prima kunt vertoeven voordat je de rest van Andalusië gaat verkennen. 

In de Atlantische Oceaan, voor de kust van Afrika, vinden we zeven fenomenale vakantiebestemmingen, w.o. Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera en Tenerife, die we de Canarische Eilanden noemen. Ieder eiland heeft een eigen karakter, sfeer, toeristische bestemmingen en cultuur. Wat deze eilanden gezamelijk delen is het tropische klimaat. Dit eeuwigdurende voorjaarsklimaat is weerspiegeld in het ontspannen en vriendelijke karakter van de inwoners. Op deze eilanden valt altijd wel wat te beleven: avontuur en strandplezier worden aangevuld met verrassende plaatsen.

Handige links:

Geschiedenis Spanje in vogelvlucht 

Vanaf de 11de eeuw v.C. werden de kuststreken van het Iberisch Schiereiland bevolkt door volkeren uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Het begon met de Feniciërs, daarna kwamen de Grieken en de Carthagers. De Kelten vermengden zich met inheemse Iberische stammen, waaruit de Keltiberiërs voortkwamen. De Romeinen arriveerden in 218 v.C. en namen bezit van de enorme mineralenvoorraad van het schiereiland. Na de val van het Romeinse Rijk in de 5de eeuw hadden de Visigoten vrij spel, maar door hun slechte organisatie waren zij een gemakkelijke prooi voor de Moren, die in 711 uit Noord-Afrika Spanje binnenvielen.

Binnen enkele jaren beheersten de Moren bij het gehele schiereiland. Het Spaanse moslimrijk, Al-Andalus, blonk uit in wiskunde, geografie, astronomie en poëzie. In de 9de eeuw was Cordoba de meest vooraanstaande stad van Europa. In de 11de eeuw begonnen christelijke koninkrijkjes in het noorden van Spanje aan de herovering van Al-Andalus. Het huwelijk in 1469 van Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Kastilië bracht eenheid in Spanje. Granada, de laatste Moorse vesting, werd in 1492 heroverd. In hetzelfde jaar ontdekte Columbus Amerika en begonnen de conquistadores hun plundertochten in de Nieuwe Wereld.

De 17de eeuw was een gouden eeuw voor Spanje. Het was een periode van buitengewone artistieke en literaire bloei. Dat nam niet weg dat de economie op zijn retour was en dat er kostbare oorlogen gevoerd werden tegen Frankrijk en de Republiek. Het verval zette zich voort in de 19de eeuw met de invasie van Napoleon, dat de aanzet gaf tot de onafhankelijkheidsoorlog. In de loop van de eeuw verloor Spanje al zijn kolonies in Latijns-Amerika. Eind 19de eeuw brak een periode van anarchie aan, een antwoord op de toenemende politieke corruptie. De politieke instabiliteit leidde in 1936 tot de Spaanse Burgeroorlog. De nationalist generaal Franco kwam als overwinnaar uit de strijd; hij regeerde met straffe hand over Spanje tot zijn dood in 1975. Sindsdien is Spanje een democratie.