Weekendje Barcelona: tips wat te doen

Barcelona is één van de meeste populaire steden in Europa. Wil je een paar dagen of weekendje naar Barcelona dan vind je hier de beste aanbiedingen en tips over wat te doen. De prachtige bezienswaardigheden, het weer, de vele winkels en het uitgangsleven maken een bezoek aan Barcelona meer dan de moeite waard. Barcelona ligt als een betoverde stad aan de Middellandse Zee met zijn fantastische, golvende Modernista gebouwen en torens die de skyline bepalen. In het hart ligt de Barri Gotic, duister en met smalle kronkelende straatjes met ernaast de rechte boulevards van L'Eixample, waar Gaudís organische architectuur boven de daken lijkt te zweven. Vergeet sangría en stierenvechten, want dit is Catalunya, een deel van Spanje met zijn eigen taal, gebruiken en eeuwenoude geschiedenis. Maar Barcelona is vooral één van de meest modebewuste steden van Europa waar je de laatste trends vindt. Deze eigenzinnige en uitnodigende stad heeft een groot aanbod aan restaurants, haute cuisine en eenvoudige eethuisjes aan zee, uitstekende winkels en een bruisend nachtleven. 


Praktische informatie Barcelona

Munteenheid: euro

Taal: Spaans

Klimaat: Subtropisch met zomerse temperaturen en zeer weinig neerslag van april t/m oktober. Gemiddelde maximum temperatuur in Barcelona in de zomer is ca 27 graden.

Beste reistijd: april - juni en september - oktober

Reistijd: vliegtuig: ca 2 uur (vanaf schiphol)

Openbaar vervoer: informatie over bus, metro en treinen in Barcelona

BARCELONA WEATHER
Booking.com

Barcelona is een vitale cultuurstad met veel musea, theaters en concertpodia; zowel Picasso als Miro werkten er geruime tijd en aan elk van beiden is een museum gewijd. Moderne kunst is er te vinden in Museu d'Art Contemporani en in de vele galeries. Barcelona is het Mekka voor liefhebbers van stedenbouw en architectuur. De resten van de Romeinse legerplaats, de vele gebouwen uit de bloeiperiode van de gotiek, modernistische meesterwerken (onder meer Gaudi): hoogtepunten uit verschillende episodes liggen op loopafstand van elkaar verwijderd. De historisch gegroeide Ciutat Vella is een frappante tegenpool van de bedachte Eixample, die in rastervorm de oude stad omspant. Maar ook in het huidige tijdsgewricht schrijft Barcelona geschiedenis. Straten en pleinen zijn omgetoverd tot `stedelijke theaters'; de stad heeft zich in vijftien jaar tijd omgedraaid en ligt met zijn mondaine strandvoorzieningen weer aan zee. Met grote, ambitieuze projecten blijft de stad zich voortdurend vernieuwen.

Bovenal is Barcelona de hoofdstad van Catalonie, de autonome regio die voor eeuwig met de rug naar Madrid staat. Het Catalaans is de voertaal, de symbolen van het Catalaanse nationalisme worden uitvergroot en het gevoel dat Catalonie de economische kurk is waarop het perifere Spanje drijft is onuitroeibaar. Kortom een weekendje Barcelona zal je nog lang bij blijven!

Tips: Winkelen in Barcelona

Wat is een weekendje Barcelona zonder te winkelen? Je vind hier werkelijk alles, van markten met lokale producten, trendy modezaken met de laatste designkleding tot ouderwetse Modernista winkeltjes die de laatste generaties niet meer zijn veranderd. De stad heeft de naam designbewust te zijn en je vind hier dan ook originele cadeaus, iets aparts voor in huis of een bijzondere outfit van Barcelona's eigen designers. Zelfs al ben je geen echte shopper, een goede manier om de stad te leren kennen is het ontdekken van de geweldige markten. Eén van de beste is misschien wel La Boqueria, direct aan Las Ramblas, maar kunstmarkten, boeken- of muntenmarkten, zelfs honingmarkten nemen in het weekend de kleine pleintjes in beslag.

Tips: Eten & drinken in Barcelona

Eén van Barcelona's meest bekende literaire figuren is de culinaire detective, Pepe Carvalho, en zijn passie voor goed eten en drinken wordt door iedereen in de stad gedeeld. De plaatselijke keuken is gebaseerd op eenvoudige combinaties van verse vis uit de Middellandse Zee, wild uit de Pyreneeën en groente van de laagvlakten. Het beste van alles is nog de heerlijke Catalaanse boterham, pa ambt tomaquet, brood ingewreven met tomaat, knoflook en olijfolie. Er zijn duizenden restaurants, van kleine bars die gegrilde sardientjes serveren die weggespoeld worden met witte wijn van het vat, tot exclusieve gelegenheden met verfijnde haute cuisine in een buitengewoon Modernista interieur. En er is een overvloed aan bars en cafés, perfect om met een glas cava met een tapa naar mensen te kijken.

Wat te doen in Barcelona?

Welke bezienswaardigheden zijn aan te raden om tijdens uw bezoek aan Barcelona te bezichtigen of te bezoeken. Overigens zult u aan sommige bijna niet kunnen ontkomen als u in Barcelona bent, zoals de Rambla(s), en andere bezienswaardigheden kunt u al van verre zien (Sagrada Familia) en soms hoeft u er niet eens in om er van te kunnen genieten (bijvoorbeeld Casa Mila):

1. Gotische wijk
Barri Gotic is het oudste stadsgedeelte van Barcelona, dat vroeger omringd was door stadsmuren. Deze laatste zijn nu vervangen door grote straten. De naam is ietwat misleidend, er zijn niet alleen gotische gebouwen maar ook romaanse bouwstijlen te herkennen. In deze wijk moet de Romeinse kolonie zijn opgericht. Het voornaamste en ook de kern van de wijk is wellicht de kathedraal. Cathedral de Santa Eulalia is gewijdt aan een Heilige die in 304 stierf als martelares voor het Christendom. Vroeger moet hier een Visigotische kerk hebben gestaan. De bouw van de huidige kerk vorderde langzaam en werd pas voltooid in de 15de eeuw. De voorgevel werd zelfs maar afgewerkt in de vorige eeuw a.h.v. tekeningen uit 1408. In grote lijnen is de kathedraal gotisch, sober en duister. Ze loont zeker en vast de moeite voor een bezoek (betalend). Lees verder .....

2. Sagrada Familia
Het is echter de kerk van Gaudi die wellicht zijn grootste prestatie vormt. Vanaf 1884 werd de Sagrada Familia een obsessie voor Gaudi, die er veertig jaar aan werkte en het gebouw is nog steeds niet af. Het heeft vier torens, alle bedekt met gekleurde keramiek en bakstenen portieken die er uit zien alsof ze van druipende was zijn gemaakt.

Na zijn dood in 1926 werd het werk nog even verdergezet. Na een lange onderbreking werden vanaf 1955 de werken terug aangevat. Zo verrezen de eerste vier torens. In 1992 was de gevel van de dood afgewerkt. Het is zeer duidelijk dat de gevel van de geboorte van de hand van de kunstenaar zelf is. De gevel van de dood is al een 'modernisering' van Gaudi's stijl. Bezoek zeker het museum dat inbegrepen is in het toegansticket. Door de bouwwerken is van het interieur niet zoveel te merken, toch loont het de moeite om een entreekaartje te kopen. Eén van de afgewerkte torens kan je beklimmen. Het bouwwerk zal pas af zijn rond 2030!

3. Park Guell
De mecenas van Gaudi wou op deze plaats een villawijk bouwen in de stijl van de kunstenaar. Maar zo ver is het niet gekomen. Nu is er een mooie inkom met trap naar een zaal met zuilen. Ga zeker ook naar boven. Daar is er een terras gemaakt met zitbanken à la Gaudi. In het park is er ook een museum van Gaudi, zijn leven en werk. Hier kan je ook meubels zien die hij heeft ontworpen. Parc Guell ligt even buiten de stad, op een heuvel. Het openbaar vervoer en de Bus Turistic stoppen op ongeveer 500 meter, dan volgt er nog een stevige klim. Tegenwoordig moet voor toegang voor een deel van het park de zgn "Zona Monumental" entree betaald worden. Aangezien er maar een beperkt aantal bezoekers in mogen is het verstandig om de toegangskaartjes tijdig te bestellen op de site van Park Guell. Hier vindt u ook meer informatie voor welk deel van het park nu precies entree betaald moet worden en wat de kosten zijn. Uiteraard kunt u ook kaartjes aan de kassa kopen, maar dan loopt u wel het risico op lange wachttijden.

4. Casa Battlo
Een huis dat compleet werd verbouwd tussen 1904 en 1906 in opdracht van de familie Battlo, door de architect Gaudi. Op het eerste verdiep is het appartement compleet ingericht door Gaudi (zelfs de meubelen) en het wordt als een van de mooiste van de architect beschouwd. Wat bij dit huis opvalt zijn de faencen die typisch zijn voor deze stijl. Hiernaast staat een ander voorbeeld: Casa Amattler (1900) van een andere kunstenaar.

5. Casa Mila of La Pedrera
Gebouwd tussen 1906 en 1910, een van de laatste grote werken en een van zijn grootste successen. Gebouwd voor de familie Mila en genaamd 'La Pedrera' omdat het eerder op een steengroeve lijkt. Vroeger stond er een groot Mariabeeld op het dak, nu staan er wonderlijke schoorstenen.