De beste tips en informatie voor een top weekend in Barcelona

Weekendje Barcelona

Vindt hier de beste deals voor een weekendje Barcelona!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!

Een weekendje Barcelona? Wil je voor 3, 4 of 5 dagen naar Barcelona dan vind je hier informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden, plattegrond, openbaar vervoer en de weersverwachting. Barcelona is één van de meeste populaire steden in Europa. De bezienswaardigheden, het weer, de vele winkels en het uitgangsleven maken een bezoek aan Barcelona meer dan de moeite waard. Barcelona ligt als een betoverde stad aan de Middellandse Zee met zijn fantastische, golvende Modernista gebouwen en torens die de skyline bepalen. In het hart ligt de Barri Gotic, duister en met smalle kronkelende straatjes met ernaast de rechte boulevards van L'Eixample, waar Gaudís organische architectuur boven de daken lijkt te zweven. Vergeet sangría en stierenvechten, want dit is Catalunya, een deel van Spanje met zijn eigen taal, gebruiken en eeuwenoude geschiedenis. Maar Barcelona is vooral één van de meest modebewuste steden van Europa waar je de laatste trends vindt. Deze eigenzinnige en uitnodigende stad heeft een groot aanbod aan restaurants, haute cuisine en eenvoudige eethuisjes aan zee, uitstekende winkels en een bruisend nachtleven. 

Praktische informatie Barcelona

Munteenheid: euro

Taal: Spaans

Klimaat: Subtropisch met zomerse temperaturen en zeer weinig neerslag van april t/m oktober. Gemiddelde maximum temperatuur in Barcelona in de zomer is ca 27 graden. (zie hieronder het weerbericht van Barcelona)

Beste reistijd: april - juni en september - oktober

Reistijd: vliegtuig: ca 2 uur (vanaf schiphol)

Openbaar vervoer: informatie over bus, metro en treinen in Barcelona

Barcelona is een vitale cultuurstad met veel musea, theaters en concertpodia; zowel Picasso als Miro werkten er geruime tijd en aan elk van beiden is een museum gewijd. Moderne kunst is er te vinden in Museu d'Art Contemporani en in de vele galeries. Barcelona is het Mekka voor liefhebbers van stedenbouw en architectuur. De resten van de Romeinse legerplaats, de vele gebouwen uit de bloeiperiode van de gotiek, modernistische meesterwerken (onder meer Gaudi): hoogtepunten uit verschillende episodes liggen op loopafstand van elkaar verwijderd. De historisch gegroeide Ciutat Vella is een frappante tegenpool van de bedachte Eixample, die in rastervorm de oude stad omspant. Maar ook in het huidige tijdsgewricht schrijft Barcelona geschiedenis. Straten en pleinen zijn omgetoverd tot `stedelijke theaters'; de stad heeft zich in vijftien jaar tijd omgedraaid en ligt met zijn mondaine strandvoorzieningen weer aan zee. Met grote, ambitieuze projecten blijft de stad zich voortdurend vernieuwen.

Bovenal is Barcelona de hoofdstad van Catalonie, de autonome regio die voor eeuwig met de rug naar Madrid staat. Het Catalaans is de voertaal, de symbolen van het Catalaanse nationalisme worden uitvergroot en het gevoel dat Catalonie de economische kurk is waarop het perifere Spanje drijft is onuitroeibaar. Kortom een weekendje Barcelona zal je nog lang bij blijven!

Winkelen in Barcelona

Wat is een weekendje Barcelona zonder te winkelen? Je vind hier werkelijk alles, van markten met lokale producten, trendy modezaken met de laatste designkleding tot ouderwetse Modernista winkeltjes die de laatste generaties niet meer zijn veranderd. De stad heeft de naam designbewust te zijn en je vind hier dan ook originele cadeaus, iets aparts voor in huis of een bijzondere outfit van Barcelona's eigen designers. Zelfs al ben je geen echte shopper, een goede manier om de stad te leren kennen is het ontdekken van de geweldige markten. Eén van de beste is misschien wel La Boqueria, direct aan Las Ramblas, maar kunstmarkten, boeken- of muntenmarkten, zelfs honingmarkten nemen in het weekend de kleine pleintjes in beslag.

Eten & drinken in Barcelona

Eén van Barcelona's meest bekende literaire figuren is de culinaire detective, Pepe Carvalho, en zijn passie voor goed eten en drinken wordt door iedereen in de stad gedeeld. De plaatselijke keuken is gebaseerd op eenvoudige combinaties van verse vis uit de Middellandse Zee, wild uit de Pyreneeën en groente van de laagvlakten. Het beste van alles is nog de heerlijke Catalaanse boterham, pa ambt tomaquet, brood ingewreven met tomaat, knoflook en olijfolie. Er zijn duizenden restaurants, van kleine bars die gegrilde sardientjes serveren die weggespoeld worden met witte wijn van het vat, tot exclusieve gelegenheden met verfijnde haute cuisine in een buitengewoon Modernista interieur. En er is een overvloed aan bars en cafés, perfect om met een glas cava met een tapa naar mensen te kijken.

Bezienswaardigheden Barcelona

Welke bezienswaardigheden zijn aan te raden om tijdens uw bezoek van 2,3 of 4 dagen aan Barcelona te bezichtigen of te bezoeken. Overigens zult u aan sommige bijna niet kunnen ontkomen als u in Barcelona bent, zoals onderstaand de Rambla(s), en andere bezienswaardigheden kunt u al van verre zien (Sagrada Familia) en soms hoeft u er niet eens in om er van te kunnen genieten (bijvoorbeeld Casa Mila):

1. Gotische wijk
Barri Gotic is het oudste stadsgedeelte van Barcelona, dat vroeger omringd was door stadsmuren. Deze laatste zijn nu vervangen door grote straten. De naam is ietwat misleidend, er zijn niet alleen gotische gebouwen maar ook romaanse bouwstijlen te herkennen. In deze wijk moet de Romeinse kolonie zijn opgericht. Het voornaamste en ook de kern van de wijk is wellicht de kathedraal. Cathedral de Santa Eulalia is gewijdt aan een Heilige die in 304 stierf als martelares voor het Christendom. Vroeger moet hier een Visigotische kerk hebben gestaan. De bouw van de huidige kerk vorderde langzaam en werd pas voltooid in de 15de eeuw. De voorgevel werd zelfs maar afgewerkt in de vorige eeuw a.h.v. tekeningen uit 1408. In grote lijnen is de kathedraal gotisch, sober en duister. Ze loont zeker en vast de moeite voor een bezoek (betalend).

Verder heeft men rond de kathedraal de Casa de l'Ardiaca, het huis van de aartsdeken (1500), is nu het kantoor voor een genootschap voor geschiedenis. Het bisschoppelijk paleis (Palau del Bisbe) is een 13de eeuws gebouw, wat nog te zien is aan de patio. De Casa del Canonge waren de verblijven van de kanunniken en is zeer vaak gerestaureerd, de loopbrug is neo-gotisch.

Het Palau de la Generalitat was het voormalig provinciehuis en is nu de plaats waar de bestuursorganen van Catalonie regeren. Het werd in de 14de en 15de eeuw gebouwd en later van een nieuwe gevel voorzien. De klokketoren met carillon is 16de eeuws.

Het Palau de la Musica Catalana ligt dichter bij de Catalaanse plaats. Het is een pareltje van bouwkunst en dateert van het begin van de 20ste eeuw. Als je de gelegenheid mocht hebben om dit te bezoeken dan zal je versteld staan van het interieur.

Het Picassomuseum is dan weer aan de andere kant van de Gotische wijk te vinden. Het is een druk bezocht museum met een compleet overzicht van het oeuvre van Picasso. Er gaan ook tijdelijke tentoonstellingen door in een ander deel van dit museum. Het is er steeds druk maar toch is een rustig bezoek mogelijk.

De Gotische wijk bestaat uit smalle straatjes waar je snel je weg kwijt bent. De verleiding is natuurlijk groot om door deze straten te wandelen met de kaart in de hand. FOUT! Op dat ogenblik ben je herkenbaar als toerist en worden er veel mensen overvallen. Zelfs in een groep ben je soms niet veilig als je duidelijk laat merken dat je toerist bent.

2. Sagrada Familia
Het is echter de kerk van Gaudi die wellicht zijn grootste prestatie vormt. Vanaf 1884 werd de Sagrada Familia een obsessie voor Gaudi, die er veertig jaar aan werkte en het gebouw is nog steeds niet af. Het heeft vier torens, alle bedekt met gekleurde keramiek en bakstenen portieken die er uit zien alsof ze van druipende was zijn gemaakt.

Na zijn dood in 1926 werd het werk nog even verdergezet. Na een lange onderbreking werden vanaf 1955 de werken terug aangevat. Zo verrezen de eerste vier torens. In 1992 was de gevel van de dood afgewerkt. Het is zeer duidelijk dat de gevel van de geboorte van de hand van de kunstenaar zelf is. De gevel van de dood is al een 'modernisering' van Gaudi's stijl. Bezoek zeker het museum dat inbegrepen is in het toegansticket. Door de bouwwerken is van het interieur niet zoveel te merken, toch loont het de moeite om een entreekaartje te kopen. Eén van de afgewerkte torens kan je beklimmen. Het bouwwerk zal pas af zijn rond 2030!

3. Park Guell
De mecenas van Gaudi wou op deze plaats een villawijk bouwen in de stijl van de kunstenaar. Maar zo ver is het niet gekomen. Nu is er een mooie inkom met trap naar een zaal met zuilen. Ga zeker ook naar boven. Daar is er een terras gemaakt met zitbanken à la Gaudi. In het park is er ook een museum van Gaudi, zijn leven en werk. Hier kan je ook meubels zien die hij heeft ontworpen. Parc Guell ligt even buiten de stad, op een heuvel. Het openbaar vervoer en de Bus Turistic stoppen op ongeveer 500 meter, dan volgt er nog een stevige klim. Tegenwoordig moet voor toegang voor een deel van het park de zgn "Zona Monumental" entree betaald worden. Aangezien er maar een beperkt aantal bezoekers in mogen is het verstandig om de toegangskaartjes tijdig te bestellen op de site van Park Guell. Hier vindt u ook meer informatie voor welk deel van het park nu precies entree betaald moet worden en wat de kosten zijn. Uiteraard kunt u ook kaartjes aan de kassa kopen, maar dan loopt u wel het risico op lange wachttijden.

4. Casa Battlo
Een huis dat compleet werd verbouwd tussen 1904 en 1906 in opdracht van de familie Battlo, door de architect Gaudi. Op het eerste verdiep is het appartement compleet ingericht door Gaudi (zelfs de meubelen) en het wordt als een van de mooiste van de architect beschouwd. Wat bij dit huis opvalt zijn de faencen die typisch zijn voor deze stijl. Hiernaast staat een ander voorbeeld: Casa Amattler (1900) van een andere kunstenaar.

5. Casa Mila of La Pedrera
Gebouwd tussen 1906 en 1910, een van de laatste grote werken en een van zijn grootste successen. Gebouwd voor de familie Mila en genaamd 'La Pedrera' omdat het eerder op een steengroeve lijkt. Vroeger stond er een groot Mariabeeld op het dak, nu staan er wonderlijke schoorstenen.

Het weer in Barcelona

Tijdens de zomer is het er in ieder geval overdag snikeet en 's avonds koelt het ook nauwellijks af! De temperatuur in augustus kan oplopen tot 34 C. De herfst in Barcelona is vaak zeer aangenaam met afwisselend warme en koude(re) dagen. De gemiddelde temperatuur ligt dan tussen de 15 C en 21 C.

De winter in Barcelona typeert zich als mild. November tot februari zijn de koudste maanden, met gemiddelde temperaturen van 12 C. De lente in Barcelona is schitterend en is naast de herfst dan ook het meest geschikt om deze stad te bezoeken. De temperaturen varieren van 13 C tot 20 C.

Weersverwachting Barcelona voor de komende week

Dag Datum Max Min Windrichting Windkracht
Mon 21-08-2017 29 °C 22 °C zzw 2-3
Tue 22-08-2017 29 °C 21 °C zw 3-4
Wed 23-08-2017 29 °C 21 °C zw 2-3
Thu 24-08-2017 29 °C 21 °C z 2-3
Fri 25-08-2017 29 °C 22 °C o 3-4
Sat 26-08-2017 29 °C 23 °C o 3-4
Sun 27-08-2017 28 °C 22 °C ozo 2-3

Plattegrond Barcelona met de belangrijkste bezienswaardigheden