Informatie en bezienswaardigheden

Italië

Informatie Italië

Hoofdstad: Rome

Aantal inwoners: ca 62 miljoen

Oppervlakte: 301.339 km2

Taal: Italiaans

Staatsvorm: Republiek

Religie: Rooms Katholiek (90%)

Munteenheid: Euro

ROME WEATHER

Ontegenzeggelijk is Italie één van de populairste landen om naar op vakantie te gaan. Italie is dat langwerpig schiereiland dat ver uitsteekt in de Middellandse Zee. Het heeft de vorm van een laars met een hoge hak. Italie grenst in het noorden aan Zwitserland en Oostenrijk. In het westen aan Frankrijk en in het oosten aan Slovenie. In het zuidwesten scheidt de Straat van Messina de teen van de laars van het grote eiland Sicilië. Verder naar het westen in de Middellandse Zee en van de rest van Italie gescheiden door de Tyrreense Zee ligt iets ten zuiden van het Franse eiland Corsica, het Italiaanse eiland Sardinië. Voor de westkust van Italie en rond de eilanden Sardinië en Sicilië liggen nog talloze kleine eilandjes. De oostkust van het schiereiland wordt gevormd door de Adriatische Zee en aan de overzijde ligt Kroatië.

Door de uitgestrekte vorm van Italie kan reizen een belangrijk deel van uw vakantie uitmaken. Rome, Florence en Venetie zijn natuurlijk de belangrijkste toeristische attracties, maar er zijn ook veel andere historische steden (bijv. Siena en Lucca) die een bezoek meer dan waard zijn. Vakantiegangers met voldoende tijd kiezen vaak voor een rondreis door een bepaalde regio, zoals Toscane, Veneto of het eiland Sicilie. In de zomer zoeken veel Nederlandse toeristen verkoeling aan de beroemde meren in het noorden, zoals het Gardameer en het Comomeer. Ook de stranden vaan de Adriatische kust zijn populair. Weg- en spoorverbindingen zijn meestal beter in het noorden, met Milaan, Bologna en Verona als belangrijke knooppunten.

Handige links:

Bezienswaardigheden Italie

Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden die veel toeristen tijdens hun vakantie Italie aandoen:

# Toscane

De Europese renaissance, toen kunst en architectuur floreerden, begon in Toscane, en vooral in de steden Siena en Florence. Toscane is de bekendste regio van Italie, en met recht. Het Toscaanse landschap is alles waar we aan denken als we ons mediterrane scènes voor de geest halen – ommuurde steden verrijzen achter met wijnranken bedekte heuvels terwijl de hete zon schijnt en de sprinkhanen op een rustige middag zingen. En door dit landschap, het levendige licht en de kleuren werden artiesten als Donatello en Michelangelo geïnspireerd, maar ook architecten, schrijvers, wetenschappers, beeldhouwers. Musici en filosofen, die allemaal op hetzelfde moment bloeiden en grote werken produceerden die eerst het Italiaanse en daarna het Europese leven veranderden en een grote invloed op de wereld hadden.

# Cinque Terre

De stadjes van de Cinque Terre (vijf stukjes land) aan de kust van Ligurië zijn door de UNESCO op de lijst van werelderfgoed gezet, als uitzonderlijk schilderachtig landschap. De vijf stadjesDe stadjes (van west naar oosten) heten Monterosso, al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarolo en Riomaggiore. Ze zijn allemaal verschillend, en buiten het feit dat de UNESCO dit gebied het predikaat 'uitzonderlijk en schilderachtig landschap' heeft gegevens, is het hele kustgebied en het achterland ook nog eens een nationaal park. U kunt dit alles het best per voet bekijken; de stadjes zijn door oude, steeds weer stijgende en dalende, voetpaden verbonden. U loopt langs de toppen en klippen van het binnenland,

# Venetië

Venetie is een van de aantrekkelijkste steden ter wereld. Er is geen stad die haar kanalen en bruggen, geschiedenis en mysterie kan evenaren. De meeste steden ontstaan door kolonisten en waterbronnen, maar Venetie is ontstaan uit moerassen en vluchtelingen. Men neemt aan dat de eerste mensen die deze moerasachtige lagune hun thuis noemden, behoorden tot een Keltische stam, de Veneti, die hier rond 1500 v.Chr. vanuit het oosten naartoe kwamen.


Deze vochtige eilanden, die vaak onderliepen en ver weg lagen van het vaste land, vormden niet echt een aantrekkelijke plek om te gaan wonen. Venetie ontstond dus uit pure wanhoop. Vanaf ongeveerd de 2de eeuw ontvluchtten de mensen verschillende nabijgelegen Romeinse steden vanwege achtereenvolgende invallen van volken als de Germanen en de Visigoten en de legers van Attila de Hun. Een aantal mensen kwam zich in de kleine nederzettingen in de lagune van Venetie verschuilen en hoopte hun ongeluk in geluk te kunnen omzetten en een vredig leven te kunnen leiden.


Wat ze vonden, en oprichten, was La Serenissima Repubblica, de Serene Republiek. Die moerasachtige nederzettingen, gebouwd door mensen die vluchten voor invallende imperiums zouden zelf een groot rijk worden dat met de rest van de wereld handel dreef.

# Rome

Rome, de 'hoofdstad van de wereld', is niet in één dag gebouwd en kan ook niet in één dag worden bekeken – zelfs aan een maand hebt u niet genoeg. Rome wordt ook wel de eeuwige stad genoemd, en het voelt ook eeuwig, vooral als u voor uw gevoel urenlang in het verkeer vastzit. Het is ook de stad van de Zeven Heuvels, en deze zeven heuvels bevatten de overblijfselen van bijna 3000 jaar bewoning, civilisatie en de hoofdstad van wat eens het grootste wereldrijk was – het machtige Romeinse Keizerrijk.


Volgens de legende is Rome in 753 v Chr. door de tweeling Romulus en Remus gesticht. Archeologen zijn het er in ieder geval over eens dat de landelijke nederzettingen in de heuvel rond dit jaartal in een herkenbare stad begonnen te veranderen. Romulus wordt traditiegetrouw gezien als de eerste koning van Rome, en op dit punt verandert de legende in geschiedenis. Ongeveer 300 jaar lang was Rome de hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk, daarna – ongeveer 500 jaar lang – hoofdstad van de Romeinse Republiek en nog later werd het de hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk.


Dit alles is voorgekomen uit één stad, want wat wij nu kennen als Italie is naar Romeinse begrippen een redelijke moderne creatie. En dat niet alleen, maar Rome werd ook de zetel van één van de grootste godsdiensten ter wereld, en het hoofd van de rooms-katholieke kerk koos een stad binnen een stad als basis. Het is echt één van de opmerkelijkste steden, niet alleen van Europa, maar van de hele wereld. Lees verder....