Bezienswaardigheden en informatie

Portugal

Informatie Portugal

Hoofdstad: Lissabon

Aantal inwoners: ca 10,8 miljoen

Oppervlakte: 92.212 km2

Taal: Portugees

Staatsvorm: Republiek

Religie: Rooms katholiek (85%)

Munteenheid: Euro

LISBON WEATHER

De meeste mensen die op vakantie naar Portugal gaan trekken naar de zandstranden, sfeervolle vissersdorpjes of perfect onderhouden golfbanen van de Algarve. Iets verder landinwaarts vindt u echter een ruig landschap, steden met een roemrijk verleden en stille gehuchtjes – een gebied dat nog niet door het massatoerisme is ontdekt.

Portugal is een van de oudste naties van Europa. De grenzen zijn al circa 800 jaar onveranderd, ook al zijn er geen duidelijke natuurlijke landsgrenzen. De 10 miljoen Portugezen zijn trots op het feit dat ze onafhankelijk zijn van buurland Spanje, een land dat ze vanwege het verleden wantrouwen.

Het Portugese landschap is zeer gevarieerd. De noordelijke streken Minho en Tras-os-Montes zijn zeer landelijk. De afgelopen decennia zagen veel inwoners zich gedwongen dit gebied te verlaten om werk te zoeken. In dezelfde tijdsspanne heeft de Algarve, met zijn fraaie zandstranden en mediterrane klimaat, zich ontwikkeld tot hét vakantieoord voor Noord Europeanen. Lissabon, aan de monding van de Taag, is een kosmopolitische stad met een bloeiend cultureel leven. Porto kan zich op het gebied van handel en industrie met de hoofdstad meten. Deze stad vormt het hart van de productie en export van de beroemde Portugese port. De port wordt gemaakt van druiven, geteeld op terrassen die zijn uitgehouwen in de berghellingen van de ruige Douro-vallei.

Portugal is geen groot land en er bestaan uitstekende verbindingen tussen Lissabon, Coimbra en Porto, de drie grootste steden. Veel van de beroemdste bezienswaardigheden, zoals het Koninklijk paleis in Sintra en het klooster van Alcobaca, zijn goed te doen als dagtocht vanuit Lissabon. In het zuiden vindt u de prachtige stranden van de Algarve. Ook beschikt de Algarve over tientallen schitterende golfbanen, zeer geschikt voor een golfvakantie. De verbinding tussen het noorden en de Algarve is tegenwoordig uitstekend te doen. Maar de meeste vakantiegangers vliegen rechtstreeks op Faro, vanwaar de badplaatsen goed te bereiken zijn.

Bezienswaardigheden Portugal

De meeste buitenlandse toeristen trekken voor een vakantie Portugal naar de Algarve, andere populaire bezienswaardigheden zijn o.a. Lissabon, Porto en Madeira.

# Lissabon

Schitterend gelegen op de noordelijke oever van het estuarium van de rivier de Taag aan de westkust van Portugal ligt Lissabon, de hoofdstad en grootste stad van het land. Ondanks de steeds groeiende moderne buitenwijken, is Lissabon ontsnapt aan de saaiheid van veel Europese steden van gelijke grootte en heeft zij een heel eigen sfeer en voorkomen.

Dat laatste wordt duidelijk uit de fysieke opzet van het stadscentrum, dat na de aardbeving van 1755 volgens een mooie planning werd gebouwd en aan drie zijden door heuvels omringd is, terwijl de vierde zijde open is naar zee. Dit Baixa-gebied. Gecentreerd rond het Rossio-plein en de exclusieve winkels van het Chiado-district, steken af tegen de oudere buurten op de heuvels; de Alfama, nog steeds een doolhof van Moorse straatjes waarboven een prachtig kasteel uittorent en de Barrio Alto, een bekoorlijk gebied dat het hart is van Lissabon uitgaanscentrum.

Verder weg van de zee loopt de Avenida da Liberdade, een brede boulevard met grandioze 19de eeuwse gebouwen, met daarachter het Parque Eduardo VI, het grootste park van centraal Lissabon. Ten westen van de Baixa ligt de wijk Belém, het thuis van het schitterende Manueline Mosteiros dos Jeronimos ('Hiëronymus-klooster'), dat gebouwd werd in 1502 als dank voor de Portugese ontdekkingen, en een samenklontering van monumenten en musea in een ongeëvenaarde omgeving. Lisboetas komen hier om te ontspannen en zijn tevens gezegend met de mogelijkheid om naar de fantastische Atlantische stranden te gaan ten westen van de ontspanningsoorden als Estoril en Cascais, of naar het noordwesten naar de koele groene heuvels rond Sintra.

# Porto

Porto is de op een na grootste stad van Portugal. De stad heette in de Romeinse tijd Portu Cale en was in dezelfde tijd de belangrijkste stad van het land. Portugal is dan ook vernoemd naar deze stad. Porto ligt aan de Costa Verde en heeft prachtige stranden. Het is een geweldige stad om te bezoeken, vooral voor een weekendje of een week weg. Er is veel te zien, je kunt er prima wandelen en lekker eten. In Porto is de Portugese wijn Port ontstaan. De druiven voor deze sterke wijn komen uit de Dourovallei 70 kilometer verderop. Er zijn nog veel brouwerijen en verkoopplaatsen van Port in Porto eb de stad staat wereldwijd bekend om deze wijn die daar al vanaf de 17e eeuw gebrouwen wordt.

# Algarve

Je vind in de Algarve prachtige zandstranden, wilde rotsformaties, en pitoreske schilderachtige vissersdorpjes.Ook voor de sportieve reizigers is de Algarve uitermate geschikt. Je hebt er tal van watersportmogelijkheden, en zijn tal van tennisbanen te vinden en de beroemste golfbanen liggen in de Algarve. De Algarve is ook uitermate geschikt om met de auto te verkennen. Een aanrader is om het achterland te verkennen. U komt hier de mooiste plekjes tegen.

# Madeira

De Madeira-archipel ligt in de Atlantische Oceaan op ongeveer 700km van de westkust van Afrika. Spectaculair is het variërend landschap, dat men het eiland ook wel eens met 6 verschillende continenten vergelijkt. Dankzij het milde, subtropische klimaat is het eiland het gehele jaar door als het ware met bloemen bedekt, terecht wordt het eiland ook wel het "bloemeneiland" genoemd.

De gastvrije bevolking en de schilderachtige dorpjes maakt Madeira een perfect vakantie-eiland, voor diegene die op zoek is naar een combinatie van avontuur, sport, natuur, zon en rust.