Tips en informatie vóór je op reis gaat!

Wijs op reis

Wijs op reis betekent dat je je goed voorbereid voor je vertrekt. Een rondreis of wereldreis is namelijk niet een tripje dat je er even tussendoor doet. Natuurlijk zou je het liefst zo het vliegtuig of de auto pakken en er tussenuit knijpen. Helaas is dat voor een wereldreis of verre reis niet altijd mogelijk. Maar ook hier geldt een goede voorbereiding is het halve werk. In dit artikel over wijs op reis vind je veel informatie en tips waar je bij de voorbereiding van je reis op moet letten. Maar ook wat je moet doen en laten als je in het land van bestemming bent.

Reisdocumenten op reis

Welke documenten heb je nodig op vakantie of reis meenemen en waarom? Hoe lang moet je paspoort minimaal nog geldig zijn en heb je ook een visum nodig. En waar kun je een visum halen? Klik hier voor meer informatie over reisdocumenten en op vakantie. Meer informatie .....

Verzekerd op reis

Welke verzekeringen moet je afsluiten om zeker te zijn van een zorgeloze vakantie? Wat zijn de voordelen van een doorlopende reisverzekering ten opzichte van een kortlopende reisverzekering? En als je met de auto gaat vergeet dan ook niet je autoverzekering te checken. Klik hier voor meer informatie over verzekeringen op vakantie. Meer informatie ......

Geldzaken

Op reis heeft u, afgezien van de eurolanden, doorgaans buitenlandse valuta nodig voor kleine aankopen, zoals consumpties, parkeergeld en dergelijke. Maar draag liever niet te veel contant geld op zak; voor grotere uitgaven zijn andere betaalmiddelen vaak handiger en veiliger. U kunt in het buitenland vaak gebruik maken van uw betaalpas, creditcard en travellers cheques.

Kijk ook: Tips om je reis rond de wereld te financieren!

Contant geld

Buitenlands geld (deviezen) kunt u kopen bij postkantoren en banken. Minder gangbare, vooral niet-Europese valuta, dient u tijdig te bestellen; deze zijn soms moeilijk te verkrijgen. Bepaalde landen leggen toeristen een verplichte uitgave per dag op. Ook kunnen zij de in- en uitvoer van deviezen aan een strikte controle onderwerpen. Ga dus na of dergelijke verplichtingen en/of beperkingen gelden voor het land dat u wilt bezoeken.

Betaalpas

U kunt in heel veel landen geld opnemen met uw betaalpas. Dat kan bij geldautomaten van banken en postkantoren. Deze moeten dan wel, net als de betaalpas, voorzien zijn van het Maestro logo. Geld opnemen met uw pas is vaak voordeliger dan contant geld wisselen, omdat de koers meestal gunstiger is. In sommige winkels, restaurants, hotels en benzinestations in het buitenland kunt u ook direct met uw betaalpas betalen. U herkent ze aan het Maestro logo.

Creditcards

Een creditcard is vooral gemakkelijk voor grotere en/of onverwachte uitgaven. U kunt met dit internationale betaalmiddel vaak direct betalen. Geld opnemen met uw creditcard kan bij balies van banken, maar ook bij geldautomaten met het Eurocard/MasterCard logo. Aan geldopnamen met creditcards zijn (soms hoge) kosten verbonden. Zie ook: wat is de beste creditcard voor in het buitenland

Travellers cheques

Dit is het meest geaccepteerde betaalmiddel over de hele wereld. Bovendien zijn travellers cheques gedekt tegen verlies of diefstal en worden dan meestal binnen 24 uur vervangen. Travellers cheques verzilvert u voor contant geld bij vrijwel alle banken, wisselkantoren en veel postkantoren. Soms zijn daar kosten aan verbonden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende valuta's. Informeer vooraf wat de aanbevolen valuta voor uw bestemming is. Als u cheques in de valuta van te bezoeken landen heeft, kunt u er in die landen over het algemeen direct mee afrekenen. Dit is met name het geval in de Verenigde Staten. Wanneer u travellers cheques gebruikt, kan u om een geldig legitimatiebewijs worden gevraagd (meestal een paspoort).

Geld laten overmaken

U kunt geld laten overmaken vanuit Nederland naar bijna alle bestemmingen over de hele wereld. Informeer van te voren bij uw bank of girokantoor hoe dat moet, hoe snel dit kan en wat het kost. De GWK-bank en Thomas Cook bieden de mogelijkheid om geld binnen enkele minuten over te maken naar meer dan honderd landen.

Hier vindt u tips voor uw geldzaken op reis. Voor het opnemen van geld in het buitenland wordt alleen het paspoort als geldig legitimatiebewijs geaccepteerd.

  • Geld wisselen op de lokale 'zwarte markt' is strafbaar, ga dus niet in op aanbiedingen van handelaren op straat; ook niet als de koers die u geboden wordt een gunstige is. Het gebeurt bovendien vaak dat toeristen door zwarthandelaren worden 'genept' met oud of vals geld.
  • Voor het opnemen van geld in het buitenland wordt alleen het paspoort als geldig legitimatiebewijs geaccepteerd.
  • Voor alle actuele informatie over betaalmiddelen in het buitenland kunt u terecht bij uw bank, postkantoor of reisbureau. Zij beschikken over lijsten van de landen waar gebruik van de verschillende betaalmiddelen mogelijk is.
  • Informeer naar de openingstijden van banken, postkantoren en wisselkantoren in het land van uw bestemming. Houd ook rekening met sluiting op lokale feestdagen.
  • Het is verstandig met uw betaalpas overdag geld op te nemen. Als er iets mis gaat in de geldautomaat, kunt u het bankpersoneel direct waarschuwen.
  • Bewaar uw contant geld, betaalpas, creditcards en reischeques altijd gescheiden van elkaar. Zo heeft u bij verlies of diefstal nog altijd een betaalmiddel over.
  • Zorg dat u telefoonnummers bij u heeft waarmee u creditcards en dergelijke bij verlies of diefstal kunt laten blokkeren.
  • Als in winkels of restaurants bepaalde cheques of creditcards geaccepteerd worden, kunt u dat zien aan een sticker op de ruit of deur.

Gezondheidsrisico

Welke risico's loopt je gezondheid in het buitenland en wat doe je eraan?

Huis achterlaten

Neem een aantal voorzorgsmaatregelen voor u op reis gaat. U kunt daarmee diefstal, water-, brand- en andere schade zoveel mogelijk voorkomen.

Zorg dat uw huis bewoond lijkt

Een onbewoond huis is een makkelijke prooi voor inbrekers. Zorg daarom dat uw huis bewoond lijkt. Misschien kan iemand tijdens uw afwezigheid in uw huis trekken. Vraag buren of kennissen om de planten te verzorgen, de gordijnen open en dicht te doen, de post uit de brievenbus te halen en zo nu en dan het licht te laten branden.

Zorg voor goede sloten en verlichting

Goede sloten en verlichting ontmoedigen dieven. Besteed vooral veel aandacht aan de sloten van (achter)deur- en raamwerk op de begane grond en bij balkons. Zorg ook voor goede verlichting rondom het huis, zodat dieven niet onopgemerkt hun gang kunnen gaan. Als er bij u wordt ingebroken zonder aantoonbare sporen van braak, is het mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet vergoedt.

Laat apparaten niet onnodig in bedrijf

Als u uw huis onbewoond achterlaat, doof waakvlammen en zorg dat uw televisie niet stand-by staat. Haal om kortsluiting of blikseminslag in apparatuur te voorkomen stekkers uit stopcontacten. In de winter is het verstandig om de waterleiding af te sluiten en buitenwaterleidingen af te tappen.

Tips om uw huis goed achter te laten:

  • De politie beschikt over registratiekaarten waarop u uw kostbaarheden kunt omschrijven. Deze kaarten kunnen helpen bij het opsporen van gestolen bezittingen.
  • Bij de politie en uw verzekeraar kunt u tips krijgen over inbraakpreventie.
  • Met een tijdklok kunt u zorgen dat het licht op de ingestelde tijden aan en weer uit gaat.
  • Spreek geen boodschap in op uw antwoordapparaat waaruit blijkt dat u op reis bent.
  • Vraag een bekende om zonodig het gras te maaien.
  • Laat de planten voor het raam staan.
  • Vraag degene die uw brievenbus leegt om de post uit het zicht neer te leggen. Keurige stapeltjes op tafel bij het raam verraden uw afwezigheid.
  • Leg sieraden, geld en belangrijke papieren in een bankkluis.
  • Schrijf polisnummers van inboedel- en opstalverzekeringen op voor de thuisblijvers.

En als je langer op reis gaat dan kun je natuurlijk altijd nog overwegen om je huis tijdelijk te verhuren ......

Gevaarlijke bagage

Wat mag je wel en niet meenemen op vakantie? Verf en andere producten, zoals schoonmaakmiddelen, zijn veelal niet toegestaan als handbagage. Hieronder vind je tips voor je bagage op reis:

  • Kooktoestellen hoe klein ook, voorzien van brandstof, zoals (camping)gastankjes, zijn verboden als (hand)bagage. Ook mag deze brandstof niet 'los' worden meegenomen.
  • Check vooraf bij uw vliegmaatschappij welke afmetingen en gewicht uw handbagage maximaal mag hebben. Dit verschilt per maatschappij.
  • Apparatuur met daarin een lithiumbatterij is niet toegestaan. Dus neem geen accuboormachine, laptopcomputer, GSM, videocamera of fototoestel mee, zonder toestemming van de luchtvaartmaatschappij. Tegenwoordig mag u deze apparatuur vaak wel meenemen maar niet gebruiken tijdens de vlucht.
  • Verf en andere producten, zoals schoonmaakmiddelen, zijn veelal niet toegestaan als handbagage.
  • Sommige duikspullen mogen niet als (hand)bagage worden meegenomen. Duikflessen en duiklampen voorzien van een accu zijn niet toegestaan.
  • Neem op de terugreis geen prullaria mee waarin zich gevaarlijke stoffen bevinden. Sieraanstekers zijn hiervan een goed voorbeeld.
  • Sommige stoffen mogen alleen met toestemming van uw luchtvaartmaatschappij op een speciale manier verpakt en geëtiketteerd worden vervoerd. Vraag hiervoor ruim van tevoren de verplicht benodigde documenten aan.
  • Op messen en andere scherpe voorwerpen zal bij de douane streng worden gecontroleerd. Ze mogen in ieder geval niet meer in de handbagage mee worden genomen. Ook batterijen kunnen soms worden afgenomen.

Vervoer in en naar het buitenland

Welk vervoermiddel u kiest hangt mede af van de voorzieningen in het land van bestemming. Gaat u zelf rijden, met auto, motor of fiets, of laat u zich vervoeren? Sommige landen beschikken over uitstekend openbaar vervoer. In andere landen is dat minder goed geregeld. In dat geval kunt u misschien weer vrij eenvoudig van taxi's gebruik maken of zelfs een auto met chauffeur huren.

Onbekendheid

Verkeersregels kunnen per land verschillen. De wegen zijn niet overal even goed. De bewegwijzering is niet altijd duidelijk. Ook als u geen schuld heeft aan een ongeluk, kunt u niet altijd op medewerking van de politie rekenen. Het is daarom belangrijk dat u op buitenlandse wegen uw rijgedrag en snelheid aanpast aan de ter plaatse geldende regels en gebruiken. Dit bespaart u hoge boetes en eventueel nare ervaringen in een politiecel.

Eigen vervoer

Gaat u met eigen vervoer op reis, dan verdienen uw voertuig en uw papieren een grondige controle. Is uw vervoermiddel niet erg gangbaar in uw vakantieland, dan kunnen eventuele reparaties waarbij onderdelen moeten worden vervangen, een probleem zijn. Met een goede verzekering kunt u dit probleem ondervangen. Naast een (internationaal) rijbewijs, moet u in elk geval uw groene kaart bij u hebben. Uw verzekeraar dient de geldigheid daarvan uit te breiden tot het desbetreffende land. Eventueel kunt u zich tijdelijk all-risk verzekeren (zie ook hoofdstuk "Verzekerd op reis").

Fiets

In Nederland zijn de voorzieningen voor fietsers erg goed. Elders in de wereld is dat niet altijd het geval. In veel landen waar de fiets een minder gebruikelijk vervoermiddel is, wordt nauwelijks met fietsers rekening gehouden. Fietsen kan dan zeer gevaarlijk zijn. Het is dan ook aan te raden een fietshelm te dragen. In sommige landen is dat zelfs verplicht.

Een voertuig huren

Als u in het buitenland een vervoermiddel huurt, doe dat dan altijd bij een gerenommeerd bedrijf. Verzeker u van de kwaliteit hiervan door bijvoorbeeld een proefrit te maken. Ga na of het voertuig is verzekerd en lees goed de voorwaarden van de huurovereenkomst door. Houd daarbij vooral het eigen-risico-bedrag in de gaten. Vraag een kopie van de overeenkomst en laat die om misverstanden te voorkomen door de verhuurder tekenen. Veel ongelukken worden gemaakt door huurders van een brommer of (water)scooter. Vooral zij die in Nederland geen ervaring hebben hiermee om te gaan, lopen gevaar. Leeftijdseisen worden soepeler gehanteerd dan in Nederland en over het, soms verplichte, rijbewijs wordt gezwegen. Een helm wordt niet altijd geleverd, terwijl dat eigenlijk verplicht is.

Nuttige adressen

  • ANWB, tel 0800-0503. ANWB-Alarmcentrale vanuit het buitenland: 00-31-70-3141414.
  • Verkeersbureau van het desbetreffende land via uw reisorganisatie of de Vereniging van Buitenlandse Verkeersbureaus 'Antor'; tel 020-6672564.

In- en uitvoer

Welke regels zijn er wat betreft in- en uitvoer van goederen.

Wereldklimaten

Het weer en klimaat zijn overal verschillend op de wereld. In een tropisch regenwoud regent het veel en is het altijd warm, terwijl het op de (bijna) polen altijd vriest. Het eerste dat je als reiziger bijvoorbeeld zal opvallen in de tropisch landen, zijn de verschillen in temperatuur en vochtigheid. Lees verder .....

Contact met thuis

Zeker als u voor langere tijd weggaat is het verstandig om het thuisfront te laten weten hoe u te bereiken bent. Zeker als u naar gebieden gaat waar weinig tot geen bereik is met de mobiele telefoon of internet. Om te voorkomen dat uw naasten ongerust worden informeer ze regelmatig en laat ze ook even weten wanneer u tijdelijk even onbereikbaar zult zijn en voor hoe lang.

Tip: hou het thuisfront op de hoogte door een reisverslag bij te houden. Meer informatie .....

Ambassades en consulaten

Ambassades schakel je in voor hulp in het buitenland, opsporen vermiste personen en veiligheissituaties

Reisadvies

Elke dag actualiseert het Ministerie van Buitenlandse zaken de reisadviezen per land. Je hoeft alleen nog maar je bestemming te kiezen.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Wijs op Reis is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuZa). Voor meer en actuele informatie, kun je ze bellen of natuurlijk de site bekijken.

Hoe bereik ik MinBuZa?
Bezoekadres: Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag
Postbus 20061, 2500 EB, Den Haag
Tel. +31 77 4656767
contact via : contactformulier

Handige links: