De bijzondere dorpen van Andalusië

Andalusië is het zuidelijke deel van Spanje en is door meerdere redenen een populaire bestemmingen onder de vakantiegangers. In Andalusië vind je mooie stranden, vele bezienswaardigheden, een heerlijk klimaat en een authentieke sfeer. Andalusië bestaat uit acht provincies, namelijk Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla.

Prachtige steden en dorpen

Andalusië heeft niet alleen prachtige steden voor een stedentrip, maar ook idyllische dorpen die zeker een bezoek waard zijn. Het is zeker een aanrader om een rondreis langs de volgende unieke dorpen te maken:

Ronda

Ronda ligt op ongeveer 100 kilometer van Málaga en het ligt bovenop een plateau. Het is een van de oudste plekjes van Spanje en dat zie je terug aan de stadswallen. De bergachtige omgeving, de 100 meter diepe kloof El Tajo en de indrukwekkende brug zorgen voor prachtige plaatjes.

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera is een van de beroemde ‘pueblos blancos’, of wel de witte dorpen. Dit dorp staat zeker in de top drie van de mooiste witte dorpen. Het ligt bovenop een berg en als je eenmaal boven bent, vind je tal van hagelwitte straatjes vol met bloemen. Het fotogenieke middenplein met fontein en de spectaculaire doorkijkjes zijn ook zeker Instawaardig.

Medina-Sidonia

Dit witte stadje wordt misschien enigszins onderschat als het gaat om de bezienswaardigheden. Maar deze plek waar ooit de Romeinen, de moslims en belangrijke hertogen woonden, heeft veel te bekijken. Het authentieke dorp ligt op 300 meter hoogte en je vindt er kerken, kloosters, monumenten, poorten en bogen uit de middeleeuwen.

Arcos de la Frontera

Ook Arcos de la Frontera is een aanrader met zijn schatkamer vol met Moorse invloeden, zoals kerken, torens, paleizen, herenhuizen, gewelfde bogen en poorten. Het oude centrum ligt op een hoge klif en biedt een spectaculair uitzicht.

Setenil de las Bodegas

Dit bijzondere dorp heeft weer een hele andere aantrekkingskracht. Het is namelijk beroemd om zijn unieke rotswoningen. Je moet hier ook niet vreemd opkijken als er ineens een flinke rots in een winkelstraatje hangt.

Júzcar

We hebben het hier regelmatig gehad over de witte dorpen, maar er is ook nog een ander dorp dat bekend is geworden om zijn kleur. Het gaat hier namelijk om een compleet blauw dorp, bekend geworden als ‘El Pueblo Pitufo’, het smurfendorp. Ooit is het dorp blauw gemaakt voor de opnames van een smurfenfilm en dit trok zoveel bezoekers dat ze het dorp maar blauw gehouden hebben.

Dorpen voor avontuurlijke buitensporten

Zahara de la Sierra is niet alleen een schitterend wit dorpje met kronkelende straatjes, trapsteegjes en overal bloemen, maar hier ligt ook het meer waar je heerlijk kunt zwemmen en kajakken. Ook paardrijden en rotsklimmen wordt hier veel gedaan. In Algodonales kun je door de ideale ligging perfect deltavliegen of paragliden. Check vooraf wel even je reisverzekering als je deze sporten gaat beoefenen in verband met de dekking voor extreme sporten.