Informatie over de 6 belangrijkste beezienswaardigheden 

Weekendje Madrid

Een weekendje Madrid? Hier vindt u informatie en tips over de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid. Madrid is als de Tapas die er worden gegeten. Het is even wennen aan de smaak, het formaat, de geur, aan het 'aparte' kortom. Maar dan blijkt de Spaanse metropool een feest voor oog, oor en smaakpapillen. Dan blijkt Madrid een stad om op te vreten.

Informatie weekendje Madrid

Munteenheid: euro

Taal: Spaans

Tijdsverschil: geen

Klimaat: Subtropisch met zomerse temperaturen en zeer weinig neerslag van april t/m oktober. Gemiddelde maximum temperatuur in Madrid in de zomer is ca 32 graden. (zie hieronder het weerbericht van Madrid)

Beste reistijd: april - juni en september - oktober

Vliegtijd: ca 2,5 uur (vanaf schiphol)

MADRID WEATHER
Booking.com

Bezienswaardigheden weekendje Madrid

1. Plaza Mayor
Wie voor het eerst in Madrid komt kan het beste een sightseeing tour maken. Een beter manier om in korte tijd een metropool als Madrid te verkennen is er niet. In Madrid zij het de knalgele en alarmrode dubbeldekkers van 'Madrid Vision', die de bezoeker langs de hoogtepunten van de Spaanse hoofdstad voeren. Een feest! Ook al omdat de wind en de zon op bovenverdieping vrij spel hebben en je naar believen de hele dag kunt in- en uitstappen. Gekozen voor zo'n rit langs de monumenten van Madrid? Verlaat de bus zeker voor een bezoek aan het Plaza Mayor. Deze statige rechthoek imponeert van het moment dat je vanuit de schemerdonkere toegangspoort de door de zon felverlichte klinkertjes opstapt. Schuif aan op één van de vele terrasjes, let niet op de kaart vermelde prijzen en geniet als een Spanjaard van een café solo. Een betere start van een weekendje Madrid is niet mogelijk.

2. Parque del Retiro
Waar leer je stadsbewoners het best kennen? In het park! Zoals New Yorkers het Central Park hebben, zo hebben Madrilenen het Parque de Retiro. Hier sla je met gemak een middag stuk. Huur aan de voet van het monument voor Alfonso XII voor nog een 5 euro per uur een leuk blauw bootje en roei de plas op. Samen met al die andere bezoekers van deze Rhapsody in Blue.

3. Het hart van Spanje
Eigenlijk een bezienswaardigheid die op het eerste gezicht weinig voorstelt. Een stoeptegel met daarop een halve maan met daar weer omheen de woorden 'Origen de las Carreteras Radiales ofwel 'Beginpunt van de hoofdwegen. Hij ligt op het trottoir van zo'n beetje het drukste plein van Madrid, het Puerta del Sol, en laat zich niet zo gemakkelijk vinden. Maar het is wel leuk om voor enkele seconden op het middelpunt van Spanje te staan.

4. Prado
Het is onmogelijk om alles te zien in een weekendje Madrid. Er zullen dus keuzes moeten worden gemaakt. Maar om het Prado kan men niet heen. Een museumbezoeker kan kiezen uit 2 mogelijkheden: je koopt een gids en laat je door de gids 'leiden' of je laat de gids links liggen en dwaalt door de immense zalen. Het Prado is de schatkamer van Madrid. Nooit echt van Raffael gehouden? Dan slaat de Spaanse Meester hier keihard terug met zijn 'Potret van een Kardinaal'. Dat weer niet ver van het al even schitterende 'Retrato de Caballero' van Volterra hangt. En wat te denken van de portretten van Antonio Moro? En de 'Aanbidding van de Koningin' van Rubens. En de …. Helaas gaat het Prado om acht uur 's avonds op slot.

5. La Latina
Geschapen om te flaneren, Madrid. Op de Gran Via, de Paseo del Prado, op de Calle de Alcala en vooral in La Latina. Die heerlijke wirwar van straatjes en pleintjes niet ver van het centrum. Geen luxueuze winkels als op de Gran Via en de Calle de Alcala hier; wel bankjes vol keuvelende senioren, ontelbare kroegjes en gezellige tapasbarretjes. En aan de Calle del Nuncio de Kerk van de Heilige Pieter, de Iglesias de San Pedro, met daarin één van de merkwaardigste beelden van Madrid: Jesus el Pobre. Van top tot wreef afgeschermd door een glazen stolp. Alleen de chocoladebruine tenen van de rechtervoet steken uitnodigend door het glas. Geen vrouw verlaat de kerk of ze heeft ze geaaid of gekust.

6. El Escorial
Wie er per bus naar toe rijdt, ziet het al op kilometers afstand liggen. Een in de warme ochtendzon trillende fata morgana, gedeeltelijk toegedekt door de wazige hellingen van de Sierra de Guadarrama. De droom van koning Filips II. Een ontzagwekkend symbool waaruit de glorie van het Spaanse koningshuis moest blijken, in die tijd (16de eeuw) heersend over een 'rijk waarin de zon nooit onderging'. Jawel, El Escorial ligt op ongeveer 80 km afstand van Madrid. Maar het hoort bij de Spaanse hoofdstad. Een bezoek aan het onbedaarlijk grote, in strakke symmetrie opgetrokken gebouw kost uren. El Escorial; zowel een klooster als een paleis. Zowel een zeldzaam mooie bibliotheek als een museum met de grootste verzameling religieuze kunst van Spanje.

Plattegrond met de belangrijkste bezienswaardigheden