Hoe laat is het in de wereld?

Tijdzones

Op reis krijg je vaak te maken met een tijdsverschil. Niet als je naar Belgie, Duitsland, Frankrijk, Italie of Spanje gaat, maar wanneer je naar Griekenland, Portugal of het Verenigd Koninkrijk reist krijg je al te maken met een tijdsverschil van +1 of -1 uur. En hoe verder je richting het oosten of westen reist hoe groter het tijdsverschil wordt. Dit komt omdat de wereld is ingedeeld in verschillende tijdzones.

Een tijdzone is een gedeelte in de wereld die een uniforme standaardtijd voor juridische, commerciële en sociale doeleinden aanhoudt. Tijdzones hebben de neiging om de grenzen van landen en hun onderverdelingen te volgen omdat het handig is om overal dezelfde tijd aan te houden.

Van welke bestemming wil jij het tijdsverschil weten?

In totaal kent de wereld 40 tijdzones. De meeste tijdzones worden door een heel aantal uren gecompenseerd (UTC-12 tot UTC + 14) gemeten vanaf UTC. Dit is de gecoördineerde universele tijd. Echter een aantal zones wordt, ipv hele uren, verrekend met 30 of 45 minuten (bijvoorbeeld Newfoundland Standard Time is UTC-03:30, Nepal Standard Time is UTC + 05:45, en de Indische standaardtijd is UTC + 05:30). Het land met de meeste tijdzones is overigens Frankrijk. Door de vele overzeese gebieden telt Frankrijk maar liefst 12 tijdzones. Rusland is een goede tweede met 11 tijdzones. Daarentegen heeft China, ondanks de omvang van het land, slechts 1 tijdzone.

Sommige landen, waaronder Nederland, met een hogere breedtegraad en gematigde zone hanteren nog een zgn “zomertijd” door een deel van het jaar de klok met een uur aan te passen. 

Een nieuwe dag start officieel op de Line-eilanden waar het tijdsverschil met UTC +14 uur is. Dat is gelijk aan de tijd op Hawaii, maar dan een dag later. Een dag eindigt op de onbewoonde eilanden Howland en Baker die een tijdsverschil kennen van UTC -12. Dit betekent dat er binnen een etmaal er 3 verschillende data in gebruik kunnen zijn. 

Wat is de huidige datum en tijd in:

  • Line-eilanden (UTC +14)                           : 
  • Londen (UTC+0)                                         : 
  • Amerikaanse Samoa eilanden (UTC -11) : 

Hoe laat is het in:

Tijdzones in de wereld!

Bron: Wikipedia