Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Weekendje Londen

De hoofdstad van Groot-Brittannië is één van de grootste steden ter wereld – een plek die geschiedenis ademt. Een weekendje Londen is daarom niet voor niks één van de populairste toeristische bestemmingen. Hieronder vindt u een aantal tips van hoogtepunten die u niet mag missen en de belangrijkste bezienswaardigheden in Londen.

Informatie Londen

Stad: Londen

Munteenheid: Pond sterling

Taal: Engels

Tijdsverschil: - 1 uur

Klimaat: Londen heeft een gematigd klimaat met weinig uitschieters. De zomers zijn warm, de winters kunnen koud zijn maar het vriest nooit lang. Gemiddelde maximum temperatuur in Londen in de zomer is ca 22 graden. (weersverwachting Londen)

Beste reistijd: gehele jaar, meest aangenaam zijn april - juni en september - oktober

Reistijd: vliegtuig: ca 1 u (vanaf schiphol), trein: 4 u en 45 min (vanaf Amsterdam CS)

Booking.com

Bezienswaardigheden Londen

Londen is ook een belangrijke bestemming voor toeristen, met het door Unesco aangewezen Werelderfgoed: Tower of Londen, het maritieme Greenwich, de Royal Botanic Gardens in Kew, en Westminster Abbey en de Houses of Parliament met St.-Margaret's Church. De stad biedt bovendien talrijke iconische plaatjes als Buckingham Palace, de Tower Bridge, de Big Ben, London Eye of het Millenium Wheel (het reuzenrad), Nelson's Column of Trafalgar Square, St. –Paul's Cathedral, Marble Arch en Piccadilly Circus. Er zijn ontzettend veel belangrijke officiële gebouwen, prachtige kerken en schitterende victoriaanse en georgiaanse architectuur.

De stad werd verwoest door de grote brand van 1666 die in Pudding Lane ontstond, dus er zijn niet veel gebouwen bewaard van eerdere datum. Daarnaast veroorzaakten zware bombardementen veel schade tijdens de Tweede Wereldoorlog, en een geleidelijke naoorlogse ontwikkeling leidde tot een mengeling van architectuurstijlen die Londen haar bijzondere karakter geeft. In de oorspronkelijke City of London, het financiële district, staan opvallend moderne gebouwen, net als op het Isle of Dogs verderop – voorheen een verwaarloosd havengebied dat tegenwoordig wedijvert met de oude stad. Verder naar het oosten gaf de toewijzing van de Olympische Spelen in 2012 de stoot tot grootschalige vernieuwing.

Tot de culturele voorzieningen van wereldklasse horen het British Museum, het Natural History Museum, het Science Museum, het Victoria and Albert Museum, de National Gallery, de National Portrait Gallery, Tate Britain en Tate Modern. Londen is ook amusementshoofdstad, met talrijke theaters en concertgebouwen, en bovendien een paradijs voor wie naar hartenlust wil shoppen. Kortom een weekendje Londen is meer dan de moeite waard, maar eigenlijk veel te kort.

# Tower of Londen
Toen Willem de Veroveraar naar Engeland trok (1066 - Battle of Hastings) als wettige erfgenaam, had hij niet zoveel vertrouwen in de bevolking. Hij trok dan ook een vestiging op, aan de Thames, in London. In de loop der eeuwen werd deze burcht altijd maar uitgebreid en versterkt. Zo werd The Tower een vaste waarde in het stadsbeeld. Maar het heeft ook een bloedige reputatie opgebouwd. Een aantal belangrijke figuren verloren er letterlijk hun hoofd. The Tower is voor de Londenaars ook de plaats bij uitstek voor mythes en verhalen.

Meer info Tower of London

# Tower Bridge
De Tower Bridge is zowat het symbool van Londen en mag zeker niet ontbreken tijdens een weekendje Londen. Geopend in 1894 voor het verkeer is het nu één van de grootste ophaalbruggen ter wereld. In iets meer dan één minuut tijd worden de duizend ton zware brugdelen naar boven gebracht. Nu komen er niet veel grote schepen meer langs en is de brug niet veel meer in werking. Niet getreurd, er is een zeer goed museum in één van de pijlers gehuisvest. Hier kom je alles te weten over dit technisch wonder uit de 19de eeuw.

Meer info Tower Bridge

# British Museum
Het British Museum in London vierde zijn 250ste verjaardag in 2002. Bij deze gelegenheid werd de het 478 ton zware glazen dak gerestaureerd. Met zijn oppervlakte van 8000 m² is dit de grootste overdekte binnenplaats van Europa. In deze ruimte zijn er nieuwe tentoonstellingszalen, een leesruimte, restaurant en winkels. Uiteindelijk werd dit museum verdubbeld in oppervlakte. Hierdoor is het één van de grootste musea ter wereld en om alles te kunnen zien heb je helaas aan een weekend niet genoeg. Naar het British Museum ga je vooral voor historische stukken uit de Oudheid te bewonderen. Opgepast: De British Library is niet meer ondergebracht in het British Museum maar wel in de Euston Road (metro: King's Cross).

Meer info British Museum

# Piccadilly circus
Dit plein trekt vooral jongeren aan en ligt centraal in de veelzijdige uitgaansbuurt (met o.m. Trocadero). Op dit pleintje staat het beroemde beeldje Eros. Het was absoluut niet de bedoeling van de kunstenaar om hier een beeldje van Eros te maken, maar wel van een engeltje. De gelijkenis is natuurlijk groot met de beroemde boogschutter.

# Trafalgar Square
Trafalgar is de naam van de plaats waar Napoleon door Nelson werd verslagen. Ter ere van deze overwinning werd er een monument opgericht met het brons van de kanonnen van Napoleon en op de top van de 44 meter hoge zuil het beeld van Nelson. In de 20ste eeuw werd op dit plein ook nog een fontein gebouwd. Deze laatste is het centraal punt van de oudejaarsavondviering. Op dit plein ligt ook de beroemde kerk St. Martin-in-the-fields.

# Covent garden
Hier moet je zijn voor trendy winkels en voor dito eetgelegenheden. Het is een voormalige overdekte marktplaats voor groenten en fruit. Deze werd stilaan omgebouwd en gerenoveerd tot het bruisende hart van Londen.

Meer info Covent garden

# Buckingham palace
Een weekendje Londen is niet af zonder een bezoek aan Buckingham Palace. Dit is de Londense residentie van de koningin en ze beschikt achter het paleis over een tuin van ongeveer 16 hectaren. Het paleis werd gebouwd in de 19de eeuw door de beroemde architect John Nash. Als bezoeker hoef je zich hier zeker niet te vervelen.

Meer info Buckingham palace

# Speakers corner
Speakers Corner is gelegen op de hoek van Hyde Park en Marble Arch. Iedereen kan hier zijn zegje komen doen, over wat hem dwarsligt of commentaar op recente gebeurtenissen. Het is als het ware een uitlaatpijp van de bevolking. De toehoorders mogen ook kritiek geven op de commentaren van de sprekers. Soms gaat het er zeer levendig aan toe. Alhoewel dit doorgaat op zaterdag en zondagvoormiddag is het op zondag wel het drukst.

# Parliament square
Voor een mooi zicht op Big Ben en Westminster Hall of The Houses of Parliament moet je de Westminster Bridge op. Big Ben geeft het exacte uur aan met een 14-ton wegende klok. In Westminster Hall zetelen de twee Kamers. The House of Commons staat voor de Kamer en The House of Lords staat voor de Senaat. Je kan dit prachtige gebouw bezoeken met een rondleiding, je dient wel vooraf te reserveren en de keuze van uren en dagen is heel beperkt.

Op ditzelfde plein, waar Winston Churchill een monument kreeg, ligt ook Westminster Abbey. Dit is een Anglicaanse kerk, in tegenstelling tot Westminster Cathedral een beetje verderop (Victoria Street) die katholiek is. Westminster Abbey was de plaats waar de Engelse vorsten in het huwelijk traden. Alleen het huwelijk van Lady Diana en Prins Charles ging in St.-Paul's door.

# Harrods
Het grootste luxueuse warenhuis van Londen. Inderdaad dit moet je bezocht hebben, vooral de afdeling verse voeding is een ware revelatie. Je hoeft niks te kopen, het is zelfs een attractie. Je kan er alles kopen wat je nodig hebt in je leven, vanaf de geboorte tot je begrafenis.

Meer info Harrods

Hoogtepunten weekendje Londen

Londen biedt zo veel keuze dat, voor een weekendje weg, een selectie een beetje pijn doet. Hip en traditie gaan hand in hand in dit multiculti mode-mekka.

 • Zuidoever van de Theems - Wandel over de Millennium Bridge naar de zuidoever en flaneer langs de Theems, van het Tate Modern Museum via oorlogsschip HMS Belfast naar de Tower Bridge.
 • Buckingham Palace - De Londense residentie van de Queen. Vanaf 11.15 is hier de wisseling van de wacht. Tegen betaling (18 pond) kunt u het paleis (775 kamers) in.
 • Covent Garden - Als het in Londen ergens hip & happening is, is het bij de hal van de vroegere fruit- en groentemarkt. Slenter tussen terrassen, shops en pubs. Geniet van de straatartiesten, die (streng geselecteerd) top zijn.
 • Trafalgar Square - Het hart van het ooit machtige British Empire. Hier vindt u de zuil van admiral Nelson, gigantische stenen leeuwen en de befaamde National Gallery (Vermeer, Cézanne, Rembrandt, Van Gogh). Toegang is gratis.
 • Zeven straatjes - Amsterdam heeft de '9 straatjes', Londen heeft 7 gillend hippe straatjes: The Seven Dials, ingeklemd tussen Covent Garden en Soho.
 • British Museum - Al was het maar voor het mooie gebouw met het enorme glazen dak. Een paar eeuwen wereldrijk/rover spelen levert een fantastische kunstcollectie op. Toegang is gratis.
 • De prachtige parken waaronder Regent's Park met zijn indrukwekkende dierentuin, en Hyde Park met het enigszins omstreden Princess Diana Memorial.
 • Een rit met de traditionele Londense rode Routemaster-dubbeldekker, overdag alleen nog de Heritage Route 9 en 15, of één van de vele open bussen voor sightseeing.
 • Shakespeare's Globe Theatre - Een indrukwekkende reconstructie op de zuidoever van de Thames.
 • Een tochtje over de Thames – van Westminster naar Greenwich.
 • Het Imperial War Museum – de HMS Belfast, een kruiser uit de Tweede Wereldoorlog die ligt afgemeerd bij Tower Bridge, hoort ook bij de collectie.
 • Somerset House - Een mooi 18de eeuws gebouw dat uitkijkt op de rivier, met het Courtauld Institute of Art, de Gilbert Collection en Hermitage Rooms.

Plattegrond Londen met bezienswaardigheden