Tips om je reis rond de wereld te financieren

Misschien droom je er al jaren van: een reis over de hele wereld maken. Een paar maanden, of misschien wel een jaar lang, verschillende landen en culturen ontdekken. Ga je langer op reis, dan kun je overal heen. Eerst naar Azië, dan naar Australië en misschien stop je ook in Zuid-Amerika. Je bent vrij om te gaan waar je wilt en alle opties staan open. Heb je de tijd om een reis om de wereld te gaan maken, maar is geld de reden dat jij nog niet in dat vliegtuig zit richting vrijheid en het proeven van nieuwe culturen? In dit artikel leggen we je uit hoe je verstandig met je geld omgaat, spaart én hoe je makkelijk een wereldreis kunt financieren. Geloof ons: je gaat er geen spijt van krijgen.

Sparen

Hoeveel geld jij nodig hebt voor je reis ligt aan de manier waarop je gaat reizen. Ga jij backpacken en vind je het prima om in hostels met meerdere mensen op één kamer te slapen? Je hebt dan voor accommodaties een stuk minder geld nodig dan wanneer je voorkeur uitgaat naar hotels en meer luxe. Misschien ga je wel op autovakantie, bijvoorbeeld roadtrippen, en besluit je te onderweg te kamperen. Dan heb je nog minder geld nodig. Welke manier je ook kiest; geld zul je nodig hebben. Begin daarom een ruime tijd voor de reis met sparen. Zorg ervoor dat je maandelijks een vast bedrag overmaakt naar een spaarrekening en dat je daar vervolgens niet zomaar bij kunt komen. Ook extra’s, zoals vakantiegeld, een eindejaar bonus of bijvoorbeeld je belastingteruggave, kun je het beste meteen op je spaarrekening zetten. Je zult zien dat dat geld zich snel opstapelt. Voor je het weet heb je je ticket geboekt.

Besparen op vaste lasten

Als je elke maand geld opzijzet, ben je al goed op weg. Je kunt natuurlijk ook besparen op de vaste lasten. Verhuur je huis als je op reis gaat, zodat je geen huur hoeft te betalen. Kijk daarnaast naar de abonnementen die je stop kunt zetten: je sportabonnement, een krantenabonnement en bijvoorbeeld je tv-abonnement. Je bent toch niet thuis, dus daar ga je ook geen gebruik van maken. Maak een lijstje van je maandelijkse kosten en kijk wat je kunt veranderen. Denk ook aan de uitjes die je misschien wel wekelijks maakt. Je kunt ervoor kiezen om naar de bioscoop te gaan, maar je kunt ook thuis een film kijken. Deze kleine aanpassingen zullen ervoor zorgen dat jij meer geld te besteden hebt voor je reis. Kijk ook naar je verzekeringen; misschien kun je wel veel geld besparen door over te stappen.

Geld lenen

Heb je flink gespaard, maar heb je net niet genoeg? Dan is geld lenen een optie. Let wel op: ga verantwoord om met geld lenen. Ga je geld lenen dan kun je een keuze maken tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening leen je in één keer een vast bedrag. De terugbetaaltijd en de rente staan vast. Je weet dan precies waar je aan toe bent. Het is niet mogelijk om de afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Dit is wel mogelijk als je kiest voor een doorlopend krediet. Het nadeel aan een doorlopend krediet is de rente, die variabel is. De rente kan tijdens de looptijd van je lening dus stijgen of dalen. Als de rente daalt, is dat in jouw voordeel. Stijgt de rente, dan wordt de lening duurder. Hoeveel geld je kunt lenen voor je wereldreis hangt af van je persoonlijke situatie. Voordat je besluit om geld te lenen, moet je de voor- en nadelen van lenen goed tegen elkaar afwegen. Denk ook na over welke lening je uiteindelijk gaat afsluiten. En vergeet niet dat geld lenen geld kost.

Werken tijdens je reis

Sommige landen bieden reizigers een werkvisum aan. Zo kun je bijvoorbeeld reizen en af en toe ergens werken. Australië is hier een goed voorbeeld van en biedt reizigers het Working Holiday Visa. Wil je werken tijdens je reis, dan zijn er genoeg opties. Je kunt bijvoorbeeld als receptionist(e) in een hostel gaan werken, Engelse les geven aan de lokale bewoners, of neem een baan als au pair. Er zijn genoeg opties. Ook werken veel reizigers voor kost en inwoning. Dan verricht je werk in ruil voor een plek om te slapen en eten. Op deze manier verdien je geen geld, maar kun je wel makkelijk je verblijf verlengen.

Ga ervoor

Denk voordat je op reis gaat goed na over de opties om aan geld te komen. Bedenk hoeveel je ongeveer kunt sparen, hoe je dat gaat doen, of je eventueel een lening afsluit, welke lening dat dan wordt en of je wilt werken tijdens je reis.