De zeven wereldwonderen

De belangrijkste bezienswaardigheden in de wereld

De oorspronkelijke lijst van de belangrijkste bezienswaardigheden in de wereld, de zeven wereldwonderen, werd opgesteld door de oude Grieken en was bedoeld als een eerbetoon aan de meest indrukwekkende en buitengewone bouwwerken van die tijd. Er zijn in de loop van de geschiedenis echter verschillende lijsten van "wereldwonderen" opgesteld, waar monumenten en constructies in zijn opgenomen, zoals de Chinese Muur, de Taj Mahal, Machu Picchu en het operagebouw van Sydney. Maar naast de zeven oorspronkelijke wereldwonderen is er geen officiële erkenning van een achtste wereldwonder. Hieronder vindt je een beschrijving van de zeven wereldwonderen:

1. De Grote Piramide van Gizeh (Egypte) - ook wel bekend als de Piramide van Cheops - is het oudste en enige overgebleven wonder van de oorspronkelijke lijst. De piramide werd gebouwd als een graftombe voor de farao Cheops en staat bekend om zijn enorme omvang en complexe constructie. Het duurde ongeveer 20 jaar om te bouwen en bestaat uit meer dan 2,3 miljoen blokken kalksteen.

2. De Hangende Tuinen van Babylon (Irak) stonden bekend als een van de meest spectaculaire tuinen ooit gebouwd. Deze tuinen waren een reeks terrassen die waren opgehangen aan hoge muren, met bomen en planten die naar beneden hingen en een dichte, weelderige begroeiing creëerden. Hoewel het bestaan van de tuinen niet helemaal zeker is, wordt aangenomen dat ze zijn gebouwd in Mesopotamië (het huidige Irak) in de 6e eeuw voor Christus.

3. De Tempel van Artemis in Efeze (Turkije) was een indrukwekkend Grieks bouwwerk dat gewijd was aan de godin van de jacht. De tempel was gebouwd van marmer en versierd met beelden en reliëfs. Het was een van de grootste tempels van de oudheid en stond bekend om zijn prachtige architectuur en decoratie. De tempel werd meerdere keren verwoest en herbouwd, maar uiteindelijk werd hij volledig vernietigd in de 5e eeuw na Christus.

4. Het Mausoleum van Halicarnassus (Turkije) was een imposant grafmonument dat was gebouwd voor Mausolus, een Carische vorst, en zijn vrouw Artemisia. Het mausoleum was versierd met beelden en reliëfs en had een indrukwekkende koepel en trappen. Het werd beschouwd als een van de mooiste gebouwen van de oudheid en was een voorbeeld van de Hellenistische architectuur. Het mausoleum werd verwoest door aardbevingen in de middeleeuwen.

5. Het Beeld van Zeus in Olympia (Griekenland) was een enorm standbeeld van de oppergod van de Griekse mythologie. Het beeld was ongeveer 12 meter hoog en stond in de tempel van Zeus in Olympia, Griekenland. Het werd gemaakt van ivoor en goud en was versierd met edelstenen. Het beeld was een van de belangrijkste werken van de beeldhouwer Phidias en werd verwoest in de 5e eeuw na Christus.

6. De Colossus van Rhodos (Griekenland) was een reusachtig standbeeld van de zonnegod Helios dat de ingang van de haven van Rhodos in Griekenland bewaakte. Het beeld was ongeveer 33 meter hoog en werd gemaakt van brons. Het werd gebouwd in de 3e eeuw voor Christus en stond bekend als een van de grootste beelden van de oudheid. Het werd verwoest door aardbevingen in de middeleeuwen.

7. De Pharos van Alexandrië (Egypte) was een indrukwekkende vuurtoren die de haven van Alexandrië verlichtte. Het werd gebouwd in de 3e eeuw voor Christus en was ongeveer 135 meter hoog, waardoor het destijds een van de hoogste gebouwen ter wereld was. De vuurtoren was versierd met beelden en reliëfs en had een enorm vuur aan de top om schepen veilig de haven binnen te loodsen. Het was een symbool van de welvarendheid van Alexandrië en bleef meer dan duizend jaar staan totdat het werd verwoest door aardbevingen in de 14e eeuw na Christus.