Verzekerd op reis

Zorg er altijd voor dat je goed verzekerd op reis gaat. Bekijk goed wat je wel en niet moet (bij)verzekeren. Onderaan vind je nog een aantal nuttige tips om goed verzekerd op pad te gaan.

Doorlopende Reisverzekering
Je gaat regelmatig op reis. Zomervakantie, wintersport, even een stedentripje tussendoor. Heerlijk! Het beste kun je dan een doorlopende reisverzekering afsluiten. Met een doorlopende reisverzekering ben je tijdens je vakanties goed verzekerd zonder dat je hier elke keer naar om moet kijken. De meeste doorlopende reisverzekeringen kunnen op naar wens worden aangepast. Let goed op dat ook de wintersport of duiken gedekt is in de verzekeringen.

Sluit indien nodig altijd een ziektekostenverzekering af voor het buitenland
De kans op pech en ongelukken op reis is groter dan wanneer je gewoon thuis blijft. Het is daarom belangrijk om te bekijken of en tot welk bedrag uw lopende verzekeringen risicodekkend zijn bij een verblijf in het buitenland. Aanvullende verzekeringen voor ziekte of ongeval, diefstal of verlies van bagage en geld en voor uw motorvoertuig zijn meestal noodzakelijk. Welke reisverzekering je precies moet afsluiten hangt af van een aantal (risico)factoren, zoals: ga jw kort of lang op reis; reis je binnen of buiten Europa; wordt het een rustige of juist sportieve/avontuurlijke vakantie; reis je per bus, trein, vliegtuig of met eigen vervoer (met of zonder caravan, aanhangwagen, surfplank). Voor advies over de benodigde verzekeringen kun je altijd terecht bij je verzekeringsmaatschappij(en), assurantieadviseur, reisbureau of bank.

Verzekerd bij ziekte of ongeval
Een standaard ziektekostenverzekering dekt vaak niet alle kosten bij ziekte of ongeval in het buitenland. Deze kosten kunnen hoog oplopen, zeker wanneer er sprake is van ziekenhuisopname of repatriëring. Controleer daarom van tevoren goed waarvoor je precies verzekerd bent en tot welk bedrag. En als je een aparte (reis)verzekering afsluit, houd dan niet alleen rekening met de eindbestemming van je reis, maar ook met de verschillende landen waar je doorheen reist.Bij het beoefenen van risicosporten zoals diepzeeduiken, bergbeklimmen, skiën, mountainbiking, bungyjumpen of parachutespringen is het belangrijk dat je controleert of je ook verzekerd bent bij ongelukken die het gevolg zijn van die sportbeoefening.

Verzekerd tegen diefstal of verlies
Uw inboedelverzekering dekt niet de diefstal van je bagage op reis. Het is dus zinvol om een aanvullende reisverzekering tegen diefstal van goederen - en eventueel geld en cheques - af te sluiten. Als toerist in een vreemd land ben je immers extra kwetsbaar. Auto's, caravans en tenten zijn dikwijls gemakkelijk open te breken.En wat is er verzekerd als je je huis verhuurt als je op vakantie bent.

Verzekering van uw motorvoertuig
Ga je met je eigen motorvoertuig op reis, dan moet deze tenminste WA-verzekerd zijn. Het is wel belangrijk dat je voor vertrek nagaat of de bedragen die je verzekeraar vergoedt op grond van je WA-verzekering ook in het buitenland toereikend zijn. Claims uit het buitenland kunnen voor Nederlandse begrippen soms ongekend hoog zijn. Voor een verblijf in het buitenland is het mogelijk ook een tijdelijke all-riskverzekering af te sluiten. Dit geldt echter niet voor alle verzekeraars. Informeer hierover bij je verzekeringsmaatschappij. Verschillende verzekeraars bieden een alarmservice in geval van nood. Vervangende onderdelen voor je voertuig kunnen worden nagezonden of het transport van je voertuig naar Nederland kan worden geregeld. Soms krijg je zelfs de beschikking over een vervangend vervoermiddel. Lees ook goed voorbereid op autovakantie, welke dekking heb je met je autoverzekering bij een lawine? en waarom is een motorverzekering nodig?

Rechtsbijstandverzekering
In het buitenland is het vaak moeilijker je gelijk te krijgen dan in Nederland. Rechtsbijstand is dus geen overbodige luxe als je in het buitenland in de problemen komt. Stel bijvoorbeeld dat je een aanrijding krijgt en de schade wilt verhalen op de veroorzaker. Een belangenbehartiger ter plaatse regelt dit dan voor je. Heb je al een rechtsbijstandverzekering, dan geldt deze meestal ook in het buitenland. Kijk voor alle zekerheid de polis na. Je kunt je ook verzekeren voor rechtsbijstand via uw reisverzekering.

Annuleringsverzekering
Als je een reis van tevoren boekt en je moet hem onverwacht afzeggen, dan moet je meestal toch betalen. Tegen dit risico kun je je verzekeren door een annuleringsverzekering af te sluiten. Dat kost je 4,5% van de reissom. Kijk goed naar de voorwaarden van de verzekering.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)
Het reisbureau waar je je reis boekt, kan failliet gaan. Dat hoeft in principe geen al te dramatische gevolgen te hebben, als je je reis geboekt hebt bij een reisbureau dat is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Je krijgt jouw geld terug of je reis wordt overgenomen door een ander reisbureau. Controleer dus altijd of jouw reisorganisatie is aangesloten bij SGR.

Tips: Verzekerd op Reis

  1. Lees eerst zorgvuldig de polis door die je al bezit hebt. Beslis daarna waarvoor en in hoeverre je je moet bijverzekeren. Sluit dan pas een aanvullende verzekering af, maar lees ook hiervan de polisvoorwaarden zorgvuldig door.
  2. Sluit je aanvullende verzekeringen tijdig af, al kun je tegenwoordig vaak eenvoudig via internet op de dag van vertrek nog wel een reisverzekering afsluiten. Vaak is het mogelijk een gecombineerde reis- en bagageverzekering af te sluiten. Ga je meerdere keren per jaar op reis, dan is een doorlopende reisverzekering zeker het overwegen waard.
  3. Praktisch iedere verzekeraar biedt via een alarmservice alle hulp die nodig is bij pech in het buitenland. Zorg dat je het alarmnummer altijd binnen handbereik hebt.
  4. Neem een kopie van de polis en voorwaarden mee op reis en laat het origineel thuis.
  5. Schakel bij schade zo snel mogelijk uw verzekeringsmaatschappij of assurantieadviseur in. Vaak geldt een bepaalde termijn waarbinnen je jouw claim moet indienen.
  6. Vraag bij verlies of diefstal altijd om een politieverklaring, ook al kost dat soms tijd en moeite. Bij thuiskomst heb je deze verklaring absoluut nodig voor de verzekering.
  7. Hotels laten vaak een boeking verlopen na een bepaald uur in de avond. Kampeerterreinen sluiten soms ver voor middernacht de poort voor auto's. Noteer het telefoonnummer van hotel of camping waar men 's avonds moet arriveren voor het geval er vertraging ontstaat.
  8. Neem een kopie van de aankoopnota's van jouw waardevolle spullen mee op reis en noteer type en serienummers. Bij aangifte bij de lokale politie kun je dit in het proces-verbaal laten vastleggen.
  9. Wanneer je van plan bent om voor langere tijd naar het buitenland te verhuizen, is het belangrijk om na te denken over de verzekeringfinanciële en die je nodig hebt. Het afsluiten van de juiste verzekeringen kan je beschermen tegen risico's en onvoorziene kosten: Verzekeringen afsluiten als je in het buitenland gaat wonen
  10. Hoe creëer je financiële zekerheid voor je nabestaanden tijdens je wereldreizen?