Dit moet je weten

Overlijden in het buitenland

Je moet er niet aan denken, maar het kan ooit een keer gebeuren: een vriend of familielid komt tijdens een reis in het buitenland te overlijden. Wat doe je in zo'n situatie? Om je voor te bereiden op wat hopelijk nooit komen gaat, hebben we een stappenplan voor je opgesteld.

1. Schakel een arts in

De eerste stap is om een arts in te schakelen. Alleen artsen mogelijk namelijk een overlijden vaststellen. Bij een ongeval of overlijden in een ziekenhuis komt er meestal vanzelf een arts ter plaatse. In andere situaties waar geen arts aanwezig is, neem je contact met het noodnummer (meestal 112). De arts stelt het overlijden vast en kan een overlijdensakte opstellen. Die heb je nodig voor het verder regelen van allerlei zaken, zoals aangifte doen van overlijden en repatriëring terug naar Nederland.

2. Hulp zoeken

Bij een overlijden in het buitenland is het verder slim om hulp van buiten in te schakelen. Hierbij kun je denken aan de reisverzekeraar van de overledene. Is er geen verzekering? Dan kun je ook contact opnemen met een professioneel bedrijf dat repatriëring van lichamen verzorgt. Ter ondersteuning kan de Nederlandse ambassade of een consulaat hulp bieden, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van de nodige documentatie. Tot slot kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de uitvaartverzekeraar of een uitvaartonderneming in Nederland. Zij kunnen alvast voorbereidingen treffen voor de crematie of begrafenis in Nederland.

3. Aangifte doen van overlijden

Verder dien je bij de lokale autoriteiten, zoals de plaatselijke gemeente, aangifte te doen van overlijden. Soms kan dit voor je worden gedaan. In ieder geval is het vaak vereist om van de lokale autoriteiten bepaalde documentatie te krijgen (laissez-passer) om de repatriëring in gang te zetten. Heb je hulp nodig bij het verzorgen van de repatriëring? Zoek dan contact met de alarmcentrale van de reisverzekering, een repatriëring bedrijf of raadpleeg de ambassade.

4. Uitvaart regelen

De laatste stap is het regelen van de uitvaart in Nederland. Hiervoor neem je contact op met de uitvaartverzekeraar en uitvaartondernemer. Is er geen uitvaartverzekering? Dan zijn de nabestaanden genoodzaakt om op te draaien voor de uitvaart. Is het wenselijk om de uitvaart in het buitenland te laten plaatsvinden? Houd er dan rekening mee dat de Nederlandse uitvaartverzekering een deel van de kosten mogelijk niet vergoed. Dit hangt af van het type verzekering dat is afgesloten voor/door de overledene.

Meer informatie vind je op Uitvaartverzekering.nl