Ga je op rondreis na de lockdown? Vergeet je huis niet te beveiligen!

Daar ging je geplande wereldreis in 2020. Steeds meer landen kon je van het verlanglijstje schrappen omdat er restricties van kracht waren om het Corona virus buiten de deur te houden. Kon je de vakantie annuleren en je geld sparen voor 2021? Laten we hopen dat het dit jaar wel mogelijk is om vrij te reizen. Als je de deur achter je sluit dan is het wel verstandig om eerst jouw huis te beveiligen. Want er ligt meer op de loer dan het Corona virus of COVID-19, 20, 21 en verder...

Minder inbraken door Corona?

De lockdown heeft voor veel mensen betekent dat ze vaker thuis waren in 2020. Dit heeft een positieve impact gehad op het aantal woninginbraken. Dit aantal is namelijk gedaald. Inbraakcijfers dalen overigens al enkele jaren, dit komt niet alleen maar door de lockdown. Het heeft ook te maken met betere huisbeveiliging. Je kunt een inbreker nooit compleet weren, je kunt dieven wel dusdanig ontmoedigen dat ze afhaken. Dit is bijvoorbeeld de gedachte achter sloten op deuren en anti-inbraak strips op de deurstijl. Als je een inbrekers drie minuten uit jouw woning kunt houden is de kans enorm groot dat ze afhaken en onverrichter zake huiswaarts keren. In ieder geval een ander huis dan jouw woning! Dit betekent niet dat alle criminelen in het land nu een andere baan gaan zoeken. De kans is groot dat ze juist weer massaal toeslaan wanneer mensen na de lockdown op vakantie gaan. Naast inbraakpreventie zijn er nog andere redenen én mogelijkheden om jouw huis te beveiligen. Hier zijn drie onderwerpen waar je zeker bij stil moet staan:

1. Inbraakpreventie

Dit is vaak het eerste waar mensen aan denken bij beveiliging. Dat is op zich wel logisch, want de gedachte dat er een vreemd persoon bij jou in huis staat en je dierbare bezitting meeneemt is zeer angstaanjagend. Enkele praktische manieren om jouw woning te beveiligen zijn:

Sloten op ramen en deuren: Zorg dat alle sloten van goede kwaliteit zijn, en dat je ook niet vergeet ramen en deuren af te sluiten als je niet thuis bent. Daarnaast kun je ook kleine sensoren installeren zoals Somfy die maakt. Bij het onderbreken van deze sensor zul je direct een melding ontvangen. Dit is ook reuze handig om te zien wanneer je kinderen thuiskomen van school.

Licht rond de woning: Plaats een lamp bij de voor- en achterdeur, bij voorkeur met bewegingsmelder zodat het direct duidelijk is wanneer er iemand in de buurt komt. Omdat LED lampen heel zuinig zijn, en er volop waterdichte lampen verkrijgbaar zijn, kun je ook donkere plekken in de tuin of zelfs de hele tuin verlichten. Camerabewaking: Je wilt niet alleen weten of er beweging is, maar ook wie of wat. Slimme camera software kan bijvoorbeeld gezinsleden onderscheiden van vreemde snuiters, of mensen van dieren. Naast een outdoor camera kun je ook binnen een beveiligingscamera plaatsen.

Tip: Als je van huis bent, zorg dan dat je notificaties instelt op je mobiele telefoon en maak gebruik van een SIM kaart met data. In Europa betaal je geen extra kosten voor mobiel internet buiten de kosten van jouw provider.

2. Brandpreventie

Ook in huis liggen er gevaren op de loer. Denk aan brandgevaar. Installeer op iedere etage rookmelders. Somfy maakt melders die met elkaar kunnen communiceren zodat het alarm door het hele huis hoorbaar is. Dit werkt zonder internet, daarnaast kun je de meldingen ook via een smart home netwerk zoals TaHoma naar je mobieltje laten sturen. Het is ook mogelijk om via een gastnetwerk vrienden of familieleden in te lichten, zelf kun je aan de andere kant van de wereld niet zoveel doen natuurlijk.

3. Overlast preventie

Dit is een meer algemene categorie waar je zelf invulling aan kunt geven. Zo kun je de raamdecoratie automatiseren. Gordijnen die de hele dag open staan of juist gesloten blijven zijn een teken van afwezigheid. Worden er regelmatig pakjes bezorgd en wil je deze niet bij de buren afgeleverd zien? Met een video deurbel kun je de postbezorger wereldwijd te woord staan. Voor jezelf is het ook reuze handig als de thermostaat automatisch omlaag gaat wanneer je de woning verlaat. Dit kun je met een slimme thermostaat regelen.

Ook voor als je thuis bent!
Eigenlijk kun je alle smart home toepassingen zoals verlichting, raamdecoratie en slimme deursloten inzetten voor beveiliging én voor extra wooncomfort gedurende het hele jaar. Of je nou op vakantie bent of thuis verblijft; geniet 365 dagen per jaar van veiligheid en comfort in een smart home.