Je woning verhuren als je op wereldreis gaat

Yes! De tickets zijn geboekt, je reisverzekering is geregeld en alle reisdocumenten zijn in orde. Je bent helemaal klaar voor je wereldreis. Maar wat doe je met je woning? Als je langere tijd weggaat, wil je deze waarschijnlijk (onder)verhuren. Dan ben je niet maandelijks een flink bedrag kwijt aan huur of hypotheekrente voor een leegstaande woning. Verhuren is een prima idee, maar er zijn wel een paar zaken waarmee je rekening moet houden. Wij leggen je dit uit.

Toestemming nodig

In de wet staat dat huurders hun woning niet zomaar mogen onderverhuren. Als je je woning tijdelijk wilt verhuren vanwege je reis, moet je daarom toestemming vragen aan je verhuurder. Heb je een koopwoning? Dan moet je hypotheekverstrekker hoogstwaarschijnlijk toestemming geven. In de meeste huur- en hypotheekcontracten staat dat onderverhuren niet mag. Als het tijdelijk is vanwege bijvoorbeeld een wereldreis, zijn veel verhuurders en hypotheekverstrekkers soepeler. Ook mag je niet in elke gemeente zonder vergunning je woning verhuren. Dus check zulke dingen goed voordat je enthousiast op zoek gaat naar een huurder voor je appartement of huis. Verhuur je toch zonder toestemming? Dan loop je het risico dat je je woning uit moet en een schadevergoeding moet betalen, mocht je verhuurder een rechtszaak starten.

Huur en vaste lasten

Wil je meer huur vragen dan dat je nu betaalt? Bereken dan op de website van de Huurcommissie hoeveel punten je woning waard is en wat de maximale huur is. Houd er verder rekening mee dat je waarschijnlijk inkomstenbelasting moet betalen over de huur die je ontvangt. Verder mag je de hypotheekrente van een koopwoning niet aftrekken als je je woning verhuurt. Als je je woning tijdelijk verhuurt, is het vaak handiger om dat te doen inclusief vaste lasten, zoals water en elektriciteit. Anders moet je voor een paar maanden al die contracten opzeggen. Maar je wilt natuurlijk niet bij terugkomst een torenhoge energierekening aantreffen. Zorg daarom dat je een zo goedkoop mogelijk energiecontract hebt. De kosten van energie vergelijk je snel en eenvoudig online bij onafhankelijke vergelijkingssites. Misschien kom je erachter dat je flink kunt besparen op je eigen energierekening. Dan verdien je ook nog een deel van de kosten van je reis terug.

Zo vind je een huurder

Je hebt toestemming gekregen om te mogen verhuren, dus niets staat je in de weg om een huurder te zoeken. Maar hoe pak je dat aan? Een tijdelijke huurder zoeken kan op verschillende manieren. Neem bijvoorbeeld contact op met internationale bedrijven en onderwijsinstellingen in je regio. Misschien kennen zij iemand die op zoek is naar tijdelijke woonruimte, zoals een tijdelijke buitenlandse werknemer. Een andere optie is een bemiddelingsbureau benaderen. Zo’n bureau zoekt niet alleen een huurder, maar controleert bijvoorbeeld ook het arbeidscontract en salaris van een potentiële huurder. Dat geeft jou meer zekerheid. Regel je liever alles zelf? Maak dan een Facebookpagina of website over je woning. Vervolgens bied je je woning te huur aan op bemiddelingssites. Nog vragen? Stel ze aan een verhuurmakelaar of de juiste instanties. Dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. En nu lekker op vakantie!