Betalen in het buitenland? 5 gouden tips

Op vakantie gaan staat voor gezelligheid en ontspanning, maar als je gedoe met geld krijgt kan dat een flinke domper voor de vakantievreugde zijn. Gelukkig zijn er manieren om soepel met je geldzaken om te gaan, óók als je duizenden kilometers van huis bent. Hier zijn vijf gouden tips voor betalen in het buitenland.

1. Zet je betaalpas op internationaal

Ga je buiten Europa op vakantie? Misschien wist je het nog niet, maar je bankpas werkt niet standaard buiten Europa. Check dit even in je bankieren app voordat je de landsgrenzen oversteekt. Meestal kun je met een paar klikken in je bankapp je pas 'wereldklaar' maken. En ben je terug, dan kun je het voor extra veiligheid gewoon weer terugzetten naar de vorige instellingen. Liever niet al je passen mee? Dan kun je ook een prepaid creditcard kopen. Deze kun je gemakkelijk opwaarderen!

2. Pas op met openbare wifi

Openbare wifi is superhandig voor een snelle check van je socials of het weerbericht. Maar gebruik het alsjeblieft niet voor je bankzaken. Cyberboeven liggen overal op de loer. Moet je toch dringend iets regelen? Gebruik dan een VPN of schakel over op je mobiele data. Zit je buiten Europa, dan kun je een tijdelijke buitenlandse e-sim gebruiken en voorkom je dit probleem sowieso.

3. Altijd je eigen pincode gebruiken

Staar je niet blind op een automaat die vraagt om een 6-cijferige pincode. Jouw 4-cijferige code is de enige die werkt, dus gebruik die ook. Druk na het intoetsen gewoon op 'OK' zoals je altijd doet. Krijg je de keuze tussen betalen met of zonder conversie? Kies 'zonder' om onnodige kosten te vermijden, want jouw eigen bank hanteert meestal een betere wisselkoers.

4. Let op extra kosten

Pinnen buiten de eurozone is niet altijd gratis. Informeer vooraf wat jouw bank rekent voor pinnen in vreemde valuta. Dit kan je helpen beslissen hoeveel cash je eventueel meeneemt. En onthoud: creditcardbetalingen zijn vaak duurder, maar soms wel handig voor grote uitgaven of noodgevallen omdat aankopen vaker verzekerd zijn.

5. Een extra bankpas mee

Helaas kan het alsnog gebeuren dat je je bankpas kwijtraakt. Gebeurt dit, dan is het slim om snel te handelen. Blokkeer de pas onmiddellijk via je bankapp of bel het alarmnummer van je bank (tip: sla dit nummer op in je telefoon!). Voor de zekerheid kun je ook altijd een extra bankpas mee neemen. Check voor de zekerheid de 'Emergency Cash'-optie van je bank, voor als alle digitale middelen het niet meer doen.

Met deze tips op zak wordt betalen in het buitenland een fluitje van een cent. Zo kun je je lekker gaan focussen op wat écht belangrijk is tijdens je vakantie: ontspannen, genieten en de wereld ontdekken. Safe travels!