Cinque Terre, Rome, Sardinië, Sicilië, Toscane en Venetië

Bezienswaardigheden Italie

Er is ontzettend veel moois te zien in Italie. Hier vindt u informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden in Italië die u tijdens uw vakantie kunt bezoeken: o.a. Toscane, Cinque Terra, Rome, Sardinië, Sicilië en Sardinië.

# Toscane

De Europese renaissance, toen kunst en architectuur floreerden, begon in Toscane, en vooral in de steden Siena en Florence. Toscane is de bekendste regio van Italie, en met recht. Het Toscaanse landschap is alles waar we aan denken als we ons mediterrane scènes voor de geest halen – ommuurde steden verrijzen achter met wijnranken bedekte heuvels terwijl de hete zon schijnt en de sprinkhanen op een rustige middag zingen. En door dit landschap, het levendige licht en de kleuren werden artiesten als Donatello en Michelangelo geïnspireerd, maar ook architecten, schrijvers, wetenschappers, beeldhouwers. Musici en filosofen, die allemaal op hetzelfde moment bloeiden en grote werken produceerden die eerst het Italiaanse en daarna het Europese leven veranderden en een grote invloed op de wereld hadden.

Tijdens deze periode werd het Toscaanse dialect de taal van heel Italie – zo groot was de invloed van deze regio. De renaissance duurde ongeveerd 200 jaar, van het eind van de 14de eeuw tot begin 17de eeuw. Dit was de periode waarin Michelangelo en Donatello, maar ook Boticelli en Leonardo da Vinci (de ultieme renaissanceman) werkten. In de literaire wereld was dit de tijd van Petrarch, Bocaccio en – nog zo'n renaissanceman – Machiavelli.

# Leonardo da Vinci

Het kleine stadje Vinci, een uur ten noorden van Siena en ten westen van Florence, zou waarschijnlijk praktisch onbekend zijn gebleven als daar op 15 april 1452 op een boerderij net buiten de stad, die ene baby niet was geboren. Zijn naam was Leonardo di ser Piero da Vinci, Leonardo, de zoon van Piero van Vinci, later alleen Leonardo da Vinci.

Da Vinci was een bijzonder man – de vleesgeworden renaissance. Hij was schrijver, schilder, wetenschapper, uitvinder, musicus, ingenieur, beeldhouwer en nog veel meer. Hij zal eeuwig worden herinnerd als de man die de Mona Lisa schilderde, maar dat was maar een piepklein stukje van zijn talent.

Da Vinci had een rusteloze geest en bedacht plannen voor dingen die zijn tijd ver vooruit waren – de helikopter, de parachute, zweefvliegers, bruggen, tanks, hydraulische pompen, muziekinstrumenten, schoenen waarmee je op water kon lopen, en zelfs een primitieve auto.

Deze verbazingwekkende man heeft de anatomie en de manier waarop vogels vliegen, bestudeerd. Hij hield gedetailleerde dagboeken bij, met notities en tekeningen van zijn ideeën – sommige waren praktisch, andere ronduit eigenaardig. Dit soort leergierige geesten vormden het middelpunt van de renaissancegedachte. Om te weten te komen wat die bijzondere periode in de geschiedenis allemaal inhield, moet u niet alleen de kathedralen en paleizen van Florence, Siena en andere Toscaanse steden bezoeken, maar ook naar het stadje Vinci gaan.

# Cinque Terre

De stadjes van de Cinque Terre (vijf stukjes land) aan de kust van Ligurië zijn door de UNESCO op de lijst van werelderfgoed gezet, als uitzonderlijk schilderachtig landschap.

De vijf stadjes
De stadjes (van west naar oosten) heten Monterosso, al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarolo en Riomaggiore. Ze zijn allemaal verschillend, en buiten het feit dat de UNESCO dit gebied het predikaat 'uitzonderlijk en schilderachtig landschap' heeft gegevens, is het hele kustgebied en het achterland ook nog eens een nationaal park. U kunt dit alles het best per voet bekijken; de stadjes zijn door oude, steeds weer stijgende en dalende, voetpaden verbonden. U loopt langs de toppen en klippen van het binnenland, langs de citroenboomgaarden en de velden met natuurlijke omheiningen, en uiteindelijk naar het centrum van de volgende nederzetting.

# Venetie

Venetie is een van de aantrekkelijkste steden ter wereld. Er is geen stad die haar kanalen en bruggen, geschiedenis en mysterie kan evenaren. De meeste steden ontstaan door kolonisten en waterbronnen, maar Venetie is ontstaan uit moerassen en vluchtelingen. Men neemt aan dat de eerste mensen die deze moerasachtige lagune hun thuis noemden, behoorden tot een Keltische stam, de Veneti, die hier rond 1500 v.Chr. vanuit het oosten naartoe kwamen.

Deze vochtige eilanden, die vaak onderliepen en ver weg lagen van het vaste land, vormden niet echt een aantrekkelijke plek om te gaan wonen. Venetie ontstond dus uit pure wanhoop. Vanaf ongeveerd de 2de eeuw ontvluchtten de mensen verschillende nabijgelegen Romeinse steden vanwege achtereenvolgende invallen van volken als de Germanen en de Visigoten en de legers van Attila de Hun. Een aantal mensen kwam zich in de kleine nederzettingen in de lagune van Venetie verschuilen en hoopte hun ongeluk in geluk te kunnen omzetten en een vredig leven te kunnen leiden.

Wat ze vonden, en oprichten, was La Serenissima Repubblica, de Serene Republiek. Die moerasachtige nederzettingen, gebouwd door mensen die vluchten voor invallende imperiums zouden zelf een groot rijk worden dat met de rest van de wereld handel dreef.

# Rome

Rome, de 'hoofdstad van de wereld', is niet in één dag gebouwd en kan ook niet in één dag worden bekeken – zelfs aan een maand hebt u niet genoeg. Rome wordt ook wel de eeuwige stad genoemd, en het voelt ook eeuwig, vooral als u voor uw gevoel urenlang in het verkeer vastzit. Het is ook de stad van de Zeven Heuvels, en deze zeven heuvels bevatten de overblijfselen van bijna 3000 jaar bewoning, civilisatie en de hoofdstad van wat eens het grootste wereldrijk was – het machtige Romeinse Keizerrijk.

Volgens de legende is Rome in 753 v Chr. door de tweeling Romulus en Remus gesticht. Archeologen zijn het er in ieder geval over eens dat de landelijke nederzettingen in de heuvel rond dit jaartal in een herkenbare stad begonnen te veranderen. Romulus wordt traditiegetrouw gezien als de eerste koning van Rome, en op dit punt verandert de legende in geschiedenis. Ongeveer 300 jaar lang was Rome de hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk, daarna – ongeveer 500 jaar lang – hoofdstad van de Romeinse Republiek en nog later werd het de hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk.

Dit alles is voorgekomen uit één stad, want wat wij nu kennen als Italie is naar Romeinse begrippen een redelijke moderne creatie. En dat niet alleen, maar Rome werd ook de zetel van één van de grootste godsdiensten ter wereld, en het hoofd van de rooms-katholieke kerk koos een stad binnen een stad als basis. Het is echt één van de opmerkelijkste steden, niet alleen van Europa, maar van de hele wereld.

# Sicilië

Sicilië, op en top Italiaans of toch net niet? Dit Zuid-Italiaans eiland werd voor het eerst bewoond door Grieken en die invloed is nog steeds aanwezig. Dat maakt Sicilië net zo bijzonder. Uiteraard zal de prachtige natuur en de aangename temperatuur voor de toerist ook een doorslaggevende factor zijn. Sicilië is naar Italiaanse normen niet duur. Wil je een duur en mondain eiland dan moet je op Sardinië zijn.

En de maffia? Die zal je geen last berokkenen. Naast de kleine diefstallen die ook in onze badplaatsen en steden welig tiert, is dit een zeer veilig vakantieoord. Schietpartijen en bommen die ontploffen komen alleen voor in films en sensatiepers. De maffia heeft er alle belang bij om je in de watten te leggen, je doet hen immers geld verdienen.

Sicilië kent een rijke geschiedenis van 3000 jaar. Combineer dit met het droge en zonnige klimaat dan weet je dat hier veel overblijfselen uit de Oudheid te zien zijn. De eerste steden gesticht door de Grieken waren Catania, Messina en Siracusa. Ook nu de meest toeristische kuststrook. Het is hier dat de vulkaan Etna ligt. Zo hoef je zich bij een strandvakantie niet ver te verplaatsen om, naast de zon, ook te genieten van de rijke Siciliaanse cultuur en natuur.

# Sardinië

Sardinië is het op één na grootste eiland in de Middellandse Zee. Dit eiland, ongeveer even groot als Nederland, is ondanks de witte stranden met palmbomen en het azuurblauwe water nog vrijwel onontdekt. Het enige toeristische deel van Sardinië is de Costa Smeralda, waar zich vooral de internationale jetset heeft gevestigd. De eigen taal (geen Italiaans dialect!), de verlaten stranden en hoogvlakten geven dit eiland een Middeleeuwse uitstraling.