Bezienswaardigheden en weersverwachting

Weekendje Venetie

Booking.com

Stad: Venetië

Munteenheid: euro

Taal: Italiaans

Tijdsverschil: geen

Klimaat: Subtropisch met zomerse temperaturen en het hele jaar door kan er regen vallen. Gemiddelde maximum temperatuur in Venetië in de zomer is ca 27 graden. (zie hieronder de weerverwachting voor Venetië)

Beste reistijd: april - juni en september - oktober

Vliegtijd: ca 1 uur en 45 minuten (vanaf schiphol)

VENICE WEATHER

Hier vindt u informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden, plattegrond en het weer voor een heerlijk weekendje Venetië. De unieke en historische stad Venetie (Venezia), ooit een van de machtigste staatjes in het Middellandse Zeegebied, ligt in een zoutwaterlagune boven in de Adriatische Zee aan de noordoostkust van Italie. Zij wordt tegen de open zee beschermd door de eilanden Lido en Pellestrina en de lagune wordt twee keer per dag geteisterd door hoogwater. Er lopen kriskras navigeerbare kanalen door de lagune, die de naar buiten gelegen bewoonde eilanden zoals Murano, Burano en Sant Erasmo van water voorzien.

De stad zelf ligt in het hart van de lagune en is sinds 1846 met het vasteland verbonden door een dam voor motorvoertuigen en treinen. Venetie is gebouwd op meer dan 100 kleine eilanden, van elkaar gescheiden door talrijke kanalen die overspannen zijn door meer dan 400 bruggen. Het hoofdkanaal is Canal Grande, een brede waterweg omzoomd met prachtige paleizen, kerken en monumenten, die zich 2,5 km door het hart van Venetie kronkelt en haar in een noordelijk en zuidelijk gebeid deelt. In het noorden liggen de 3 sestiere (stadswijken) San Marco, Castello en Cannaregio; in het zuiden liggen Dorsoduro, San Polo en Santa Croce.

Bezienswaardigheden weekendje Venetië

De belangrijkste monumenten van Venetie staan rond het grootste plein, de Piazza San Marco, met de basiliek van San Marco en het Palazzo Ducale (Dogen-paleis). Voor het plein, dat gedomineerd wordt door Palladios karakteristieke kerk van San Giorgio Maggiore op het gelijknamige eiland, ligt het Bacino di San Marco, de San Marco-baai, die altijd druk bevaren wordt, onder andere met de kenmerkende gondole (gondels) en vaporetti (watertaxis). Ten oosten hiervan en met San Marco verbonden door de brede promenade Riva degli Schiavone, liggen Castello en Arsenale, de oude scheepswerven die ooit de economische krachtcentrale van de stad waren. Ten westen van de Piazza slingert het Canal Grande zich naar het noordelijker gelegen Rialto, waar de beste voedselmarkten van Venentie te vinden zijn en het kanaal overspannen wordt door een van s werelds bekendste bruggen, de Ponte de Rialto (Rialto-brug). Naar het noorden ligt Cannaregio, een sestiere dat door 3 lange, rechte kanalen doorsneden wordt en bezaaid is met gotische paleizen en kerken vol schatten.

Ten zuiden van de Canal Grande liggen de 3 sestieres van Dorsoduro, San Polo en Santa Croce, vol bekoorlijke kanalen en campi en enkele van de grootste kunstschatten van de stad in de vorm van de Accademia -galarie, de kerken van de Frari en Santa Maria della Salute en de 20ste eeuwse Collezione Peggy Guggenheim - het belangrijkste museum in Italie voor Europese en Amerikaanse kunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Elke sestiere heeft zijn eigen winkelstraat en markt; de beste internationale winkelnamen bevinden zich op en rond het Piazza di San Marco.

# Carnavale

Tussen de 16de en 18de eeuw was het Venetiaanse carnaval (lokaal bekend als carnavale) de uitbundigste van Europa; een bezeten explosie van feesten en zuipen die de hele week duurde. In die tijd was de stad vol gemaskerde en gekostumeerde feestvierders die in de straten zongen en dansten, het gratis vermaak op de campi (stadspleinen) bekeken en aten, dronken, gokten en spelletjes speelden. Het gedrag was buitensporig, want de maskers en vermommingen waarborgden de anonimiteit, waardoor de normaalgesproken strikt gescheiden sociale klassen zich vrij konden mengen.

In 1797 was de afschaffing van het Carnavale een harde klap, maar in de vroege jaren van 1980 werd het weer geherintroduceerd door het bureau voor toerisme en de stadsautoriteiten om meer toeristen te trekken in de rustigste periode van het jaar. Carnavale werd weer een groot succes en tijdens Carnavale lopen er weer gemaskerde en uitgebreide gekostumeerde figuren door de stad.

Wist u dat .....

  • Het gratis tweetalig tijdschrift 'Un Ospite di Venezia', dat u bij de plaatselijke VVV kunt krijgen, u vertelt wat er allemaal te doen is.
  • Venetië ook bekend staat als La Serenissima en de Koningin van de Adriatische Zee.
  • Venetië gebouwd is op 117 kleine eilandjes en 150 kanalen en 409 bruggen heeft.
  • In de hoogtijdagen van de Venetiaanse Republiek er ongeveer 200.000 mensen in Venetië woonden - dat is ongeveer drie keer zo veel als nu.
  • De eilanden van de Venetiaanse lagune voor het eerst bewoond werden tijdens de barbaarse invaties van de 5e en 6e eeuw na Christus

Klimaat Venetië

Men bezoekt Venetië ondanks het klimaat, niet om het klimaat. 's Zomers is het er gewoonlijk heet en klam. 's winters koud en vochtig, en het hele jaar lang kan er regen vallen. Voorjaar en herfst zijn aangenaam, maar dan bestaat er wel overstromingsgevaar.

Aanbiedingen weekendje Venetie