Bezienswaardigheden Toscane: Florence en Siena

Weer Toscane

Hier vindt u het weer van vandaag en morgen en komende week in Toscane in Florence.

FLORENCE WEATHER

Weersverwachting Toscane - klimaat

Het klimaat verschilt tussen de heuvels en dalen, maar over het algemeen wordt het weer in Toscane bepaald door een mild klimaat, met voldoende regen. Juli en augustus zijn de heetste maanden, met een gemiddelde temperatuur van ca 30 graden, en 's winters kan het in de bergen vriezen, maar dan is het naar beneden toe milder.

Beste reistijd Toscane

De beste maanden zijn van april tot juni, september en oktober. Dan heeft u de meeste kans op goed weer en is het minder druk. Midden in de zomer is het namelijk ontzettend druk in Toscane.

Informatie Toscane

Op vakantie naar Toscane? De Europese renaissance, toen kunst en architectuur floreerden, begon in Toscane, en vooral in de steden Siena en Florence. Toscane is de bekendste regio van Italie, en met recht. Het Toscaanse landschap is alles waar we aan denken als we ons mediterrane scènes voor de geest halen – ommuurde steden verrijzen achter met wijnranken bedekte heuvels terwijl de hete zon schijnt en de sprinkhanen op een rustige middag zingen. En door dit landschap, het levendige licht en de kleuren werden artiesten als Donatello en Michelangelo geïnspireerd, maar ook architecten, schrijvers, wetenschappers, beeldhouwers. Musici en filosofen, die allemaal op hetzelfde moment bloeiden en grote werken produceerden die eerst het Italiaanse en daarna het Europese leven veranderden en een grote invloed op de wereld hadden.

Tijdens deze periode werd het Toscaanse dialect de taal van heel Italie – zo groot was de invloed van deze regio. De renaissance duurde ongeveerd 200 jaar, van het eind van de 14de eeuw tot begin 17de eeuw. Dit was de periode waarin Michelangelo en Donatello, maar ook Boticelli en Leonardo da Vinci (de ultieme renaissanceman) werkten. In de literaire wereld was dit de tijd van Petrarch, Bocaccio en – nog zo'n renaissanceman – Machiavelli.

Voor meer informatie en tips kijk ook eens op www.toscanetips.nl

# Florcence

Wat architectuur betreft: de kathedraal van Florence werd, net als de Sint Pieter in Rome, gebouwd toe de renaissancebeweging zich door het hele land verspreidde. Florence is vaak de mooiste stad van Italie genoemd, en de kathedraal, de Basilica di Santa Maria der Fiore, bekroont haar glorie. Hij staat ook wel bekend als de Duomo, naar de imposante, prachtige koepel, die de skyline van de stad tegenwoordig, bijna 600 jaar na de voltooiing, nog steeds domineert.

Dat was in 1436, en de koepel bevat meer dan 4 miljoen stenen, waarmee de architect, Filippo Brunelleschi, een spectaculaire uitdaging op zich nam. Brunelleschi's gebouwen staan door de hele stad en zijn een deel van de structuur van Florence, maar hij heeft de Duomo niet ontworpen. Deze is bedacht door de architect en beeldhouwer Arnolfo die Cambio, als antwoord op een verzoek voor de grootste koepel ooit, om de steden Pisa en Siena de loef af te steken. Di Cambio ontwierp de koepel met veel plichtsbesef, maar hij – noch iemand anders – had een idee hoe hij hem moest bouwen. Brunelleschi schoot te hulp en zei dat hij het wel kon, maar zelf hij wist niet precies hoe het moest. Maar hij bouwde hem wel, en tegenwoordig is de Duomo, en de hele stad Florence, een visueel statement van wat de renaissance eigenlijk inhield.

# Siena

Siena, de grote rivaal van Florence, is de andere Toscaanse stad die de geest van de Italiaanse renaissance belichaamt. Het is rivaal, maar toch heel anders. Het is een ommuurd stadje in de heuvels, kleiner dan het grandioze Florence, en het centrum staat op het Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De voorgevel van de kathedraal hier is in 1380 afgebouwd, toen de robuuste romaanse en gotische stijlen in de architectuur op het punt stonden plaats te maken voor de lichtere en helderder stijl van de renaissance. In die tijd was Siena een van de belangrijkste steden van Europa en bijna zo groot en belangrijk als Parijs.

Hoewel de constructie en voorgevel van de kathedraal voor de renaissance af waren, is in het interieur wel iets van de flair van de periode, die net begon, te zien. In sommige kapellen en op de altaren zijn nog beelden en schilderijen van verschillende artiesten uit de renaissance te zien. Een prachtig renaissancegebouw in de stad is het Palazzo Spannochi en de Piazza Salimberi, waar nu het postkantoor van Siena is gevestigd.

# Leonardo da Vinci

Het kleine stadje Vinci, een uur ten noorden van Siena en ten westen van Florence, zou waarschijnlijk praktisch onbekend zijn gebleven als daar op 15 april 1452 op een boerderij net buiten de stad, die ene baby niet was geboren. Zijn naam was Leonardo di ser Piero da Vinci, Leonardo, de zoon van Piero van Vinci, later alleen Leonardo da Vinci.

Da Vinci was een bijzonder man – de vleesgeworden renaissance. Hij was schrijver, schilder, wetenschapper, uitvinder, musicus, ingenieur, beeldhouwer en nog veel meer. Hij zal eeuwig worden herinnerd als de man die de Mona Lisa schilderde, maar dat was maar een piepklein stukje van zijn talent.

Da Vinci had een rusteloze geest en bedacht plannen voor dingen die zijn tijd ver vooruit waren – de helikopter, de parachute, zweefvliegers, bruggen, tanks, hydraulische pompen, muziekinstrumenten, schoenen waarmee je op water kon lopen, en zelfs een primitieve auto.

Deze verbazingwekkende man heeft de anatomie en de manier waarop vogels vliegen, bestudeerd. Hij hield gedetailleerde dagboeken bij, met notities en tekeningen van zijn ideeën – sommige waren praktisch, andere ronduit eigenaardig. Dit soort leergierige geesten vormden het middelpunt van de renaissancegedachte. Om te weten te komen wat die bijzondere periode in de geschiedenis allemaal inhield, moet u niet alleen de kathedralen en paleizen van Florence, Siena en andere Toscaanse steden bezoeken, maar ook naar het stadje Vinci gaan.

Vind hier de beste hotel en hostel deals in Toscane!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!

Aanbiedingen vakantie Toscane