informatie en bezienswaardigheden Cinque Terre

Weer Cinque Terre

Hier vindt u het actuele weer van vandaag en morgen en voor komende week in de Cinque Terre.

CINQUETERRE, REGGIO EMILIA WEATHER

Klimaat Cinque Terre

Het mediterrane klimaat heeft hete, nooit helemaal droge zomers, en milde winters. Er kan altijd regen vallen, en in de herfst en voorjaar kan het stormen en stortregenen. Hierdoor kunnen de voetpaden worden weggespoeld; kijk dus altijd naar de actuele weersverwachting.

Beste reistijd Cinque Terre

In september valt de wijnoogst en in november de olijfoogst. Als u dan gaat wandelen, kunt u contact maken met het land en de mensen.

Informatie Cinque Terre

De stadjes van de Cinque Terre (vijf stukjes land) aan de kust van Ligurië zijn door de UNESCO op de lijst van werelderfgoed gezet, als uitzonderlijk schilderachtig landschap.

De vijf stadjes
De stadjes (van west naar oosten) heten Monterosso, al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarolo en Riomaggiore. Ze zijn allemaal verschillend, en buiten het feit dat de UNESCO dit gebied het predikaat 'uitzonderlijk en schilderachtig landschap' heeft gegevens, is het hele kustgebied en het achterland ook nog eens een nationaal park. U kunt dit alles het best per voet bekijken; de stadjes zijn door oude, steeds weer stijgende en dalende, voetpaden verbonden. U loopt langs de toppen en klippen van het binnenland, langs de citroenboomgaarden en de velden met natuurlijke omheiningen, en uiteindelijk naar het centrum van de volgende nederzetting.

Riomaggiore is wel het mooiste stadje; de pastelkleurige huisjes tuimelen van de steile hellingen af en lijken wel op een stapel bouwblokken die lukraak in een te kleine doos zijn gegooid. Het stadje is in de 8ste eeuw door Griekse vluchtelingen opgericht, maar een paar van de andere stadjes zijn nog ouder. Corniglia stamt uit de Romeinse tijd. De naam is ontleend aan de familie Cornelia, die toen de eigenaar van het land was.
Manarola is ook van Romeinse oorsprong; de naam komt van manium arula, de Latijnse benaming van altaar in een woning, gewijd aan Mani, de huisgod. Men zegt dat Vernazza ongeveer uit het jaar 1000 stamt en door vrijgekochte slaven is gesticht. Monterosso zou in 1217 een dorp zijn geworden, maar er stond in 1201 al een kasteel.

Het is maar ongeveer 11 km van het ene eind naar het andere, en dit stuk kunt gemakkelijk in ongeveer 5 uur lopen. Onderweg zult wel verschillende steile hellingen en afdalingen tegenkomen. Sommige stukken zijn erg zwaar om te wandelen, u dient dus wel over enige conditie te beschikken. Voor u op pad gaat is het verstandig om een goede wandelgids van het gebied aan te schaffen.

Het is sowieso een wandeling waarvoor u de tijd moet nemen. Het is niet de bedoeling om zo snel mogelijk van A naar B te komen, maar om onderweg af en toe even stil te staan en te genieten van de prachtige uitzichten. De korte wandeling van Riomaggiore naar Manarola is ook één van de drukste: Hij wordt de Via dell'Amore genoemd: De Weg van de Geliefden. De 15 minuten durende wandeling van het ene naar het andere dorpje is voor het grootste deel vlak en daarom ook voor iedereen gemakkelijk te doen. Er is een regelmatige treinverbinding met Genua in het westen en La Spezia in het oosten, die in alle vijf stadjes van de Cinque Terre stopt. Met de auto kunt u dit gebied veel moeilijker bereiken. Ook is er maar een beperkt aantal hotels in de Cinque Terre. De meeste toeristen verblijven dan ook in de omgeving bijvoorbeeld in La Spezia.

Zoek en Boek

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!

Aanbiedingen Cinque Terra