Top 10 belangrijkste bezienswaardigheden van Rome

Weekendje Rome

Stad: Rome

Munteenheid: euro

Taal: Italiaans

Tijdsverschil: geen

Klimaat: Subtropisch met zomerse temperaturen en zeer weinig neerslag van april t/m oktober. Gemiddelde maximum temperatuur in Rome in de zomer is ca 30 graden. (weersverwachting Rome)

Beste reistijd: april - juni en september - oktober

Vliegtijd: ca 2 uur en 15 minuten (vanaf schiphol)

Een weekendje Rome? Hier vindt u informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome. Het historische centrum van Rome is een doolhof van oude straatjes en renaissancepaleizen met het indrukwekkende Pantheon in het midden. Het antieke centrum met het Forum Romanum en het Colosseum ligt in het zuiden. Aan de andere kant van de Tiber ligt Vaticaanstad met als topattracties St.-Pieter en de Sixtijnse Kapel. In het noorden ligt Villa Borghese, een prachtige renaissancepaleis met een van de fraaiste privecollecties van Italie. Deze stad heeft zoveel te bieden dat het onmogelijk is om alles in één keer te zien. Maar terugkomen kan altijd, alle wegen leiden immers naar Rome .....

ROME WEATHER
Booking.com

Top 10 bezienswaardigheden Rome

In Rome kunt ontzettend veel bezienswaardigheden gaan bekijken, dit zijn echter de 10 belangrijkste die u zeker niet mag missen tijdens een weekendje Rome:

1. De Sint Pieterskerk / Het Vaticaan

Het Vaticaan werd in 1929 gesticht als soevereine kerkstaat. Het staatje is met 4,4 km2 het kleinste staatje ter wereld. Er zijn ca. 750 inwoners, maar de macht van het staatje is een stuk groter dan haar areaal en inwonertal doet denken. Dit kleine staatje is één van de grootste attracties van de Italiaanse hoofdstad, die haar omringt.

Het fantastische plein voor de Sint-Pieterskerk is omringd door lange kolonades die tussen 1656 en1667 gebouwd zijn. De halfronde vorm is een symbool van de figuurlijke omhelzing van de kerk, en het plein is zo ontworpen, dat zo veel mogelijk mensen de paus kunnen zien vanaf het plein. De imposante dorische zuilen in de kolonades vormen een typische monumentale barokingang tot de Pieterskerk zelf.

De 40 meter hoge obelisk in het midden van het plein is uit rood graniet vervaardigd en is afkomstig uit Egypte. Keizer Caligula haalde 'm in 37 na Chr. naar Rome. De Obelisk stamt uit de 13de eeuw voor Chr. Er zijn ook twee fonteinen op het Pietersplein uit de 17de eeuw.

De Sint-Pieterskerk is gebouwd boven op het graf van de apostel Petrus. De huidige kerk uit 1506-1626 kwam in de plaats van een vroegere kerk, gebouwd in 326 na Chr en is het middelpunt van de Rooms-Katholieke kerk. Het bouwwerk is één van 's werelds grootste kerken. Hij is 135 meter hoog en 200 meter lang. De maten van het interieur zijn al net zo enorm, wat voor velen vast bekend is van de directe tv-uitzendingen van de nachtmis met kerstmis. Het altaar van de Pieterskerk is 29 meter hoog en staat bovenop het graf van Sint Petrus, één van de 12 apostelen van Jezus. In totaal zijn er ca. 100 graven in de kerk, waarvan 91 pauselijke. De afstand van de kerk tot de koepel, bedraagt 115 meter. De kerk kan dan ook gemakkelijk 60.000 mensen herbergen.

2. Het Colosseum en het Forum Romanum

Het Colosseum is het indrukwekkende amfitheater van het oude Rome dat meer dan 50.000 toeschouwers kon herbergen. Het Collosseum werd in het jaar 70-80 na Chr. Geopend, en het werd ongeveer 500 jaar lang gebruikt als arena. Het grondvlak meet 189 bij 156 meter, met een hoogte van 48 meter. Je kunt je voorstellen hoe indrukwekkend het gebouw 2.000 jaar geleden moet zijn geweest. Het meest bekende gebruik van de arena was voor de gladiatorengevechten met de leeuwen, maar in de loop der jaren is het Colosseum ook gebruikt voor stierengevechten, als ziekenhuis, kerk etc.

Het imposante bouwwerk is gedeeltelijk verloren gegaan bij een aardbeving in 1349. De zuidelijke buitenmuur stortte in door de aardbeving en veel stenenblokken zijn daarna hergebruikt voor meerdere gebouwen in Rome. Ondanks dat het Colosseum nu een ruïne is, is het gebouw relatief goed bewaard gebleven, en men kan ook een goede indruk krijgen van de functies van de arena.

Het Forum Romanum was het centrum van het Romeinse Rijk. Hier kwamen godsdienst, regering en handel bij elkaar. Bezoekers kunnen tegenwoordig een indruk krijgen van het oude Rome, door langs de Via Sagra te wandelen tussen de ruïnes.

3. Het Pantheon

Het Pantheon is een tempel die aan alle goden gewijd is, wat de naam ook letterlijk betekent in het Grieks. De tempel is gebouwd van 27-25 voor Chr, en herbouwd door Hadrianus in 125 na Chr. Zowel de vloer als het gebouw zijn nog orgineel, wat het tot één van de best bewaarde monumenten uit het oude Rome maakt. De hoogte van de koepel is gelijk aan de diameter, van 43 meter, het gat in de koepel heeft een diameter van 9 meter. Het Pantheon werd in 608 na Chr. door de paus tot christelijke kerk gemaakt, en later werden hier beroemdheden begraven: de koningen Victor, Emanuel II en Umberto I, alsmede de schilder Rafaël.

4. Het Navonaplein

Een bezoek aan het Navonaplein is een bijzondere belevenis. Het plein volgt namelijk de plattegrond van het Stadion van Domitianus uit het jaar 86 na Chr, dat ruimte bood aan 30.000 toeschouwers.

Deze plek is al sinds de 15de eeuw een plein, en ooit was het de marktplaats van Rome. Sindsdien werd Piazza Navona een mooi voorbeeld van het barokke Rome, niet in het minst na de bouw van de basiliek Sant'Agnese in Agone en de drie fonteinen op het plein, die uit de 16de en 17de eeuw stammen. De centrale en dominerende fontein is Vierstromenfontein uit 1651. De vier gesymboliseerde rivieren zijn respectievelijk de Donau, De Ganges, De Nijl en Rio de La Plata. In het midden van de fontein staat, net als op het Piazza del Popolo, een obelisk, die daarvoor in het Circus Maximus stond.

5. De Trevifontein

Wat is een weekendje Rome zonder bezoek aan de Trevi-fontein. Deze ligt als het ware tussen kleine straatjes in geperst, en is de grootste fontein van Rome met een hoogte van 25 meter en een breedte van 19 meter. De beroemdste van de vele fonteinen in Rome, en één van de meest bezochte toeristische attracties in Rome.

6. Campidoglio

Waar de tempels van Jupiter en Juni stonden, legde Michelangelo in 1536 het trapeziumvormige plein aan, dat omringd wordt door het Palazzo dei Senatori, het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo. De sokkel, waarop sinds 1538 de groetende keizer Marcus Aurelius stond, wordt nu gesierd met een kopie. Het oorspronkelijke beeld uit de 2de eeuw n.C. staat in een glazen nis in het Musei Capitolini.

7. Campo de' Fiori

Het is zeker niet de goedkoopste markt van Rome, maar veel Romeinse vrouwen zweren bij hun 'bloemenveld' in het hart van de stad. Er zijn maar weinig bloemen te koop, wel groente en fruit en zowaar ook kleding. De naam komt van een middeleeuwse, bloemrijke koeienweide. Het plein ligt tussen de Corso Vittorio Emanuele en de deftige Piazza Farnese. Omgeven door een aantal gerestaureerde paleizen is deze markt vooral 's avonds een romantische plaats om te gaan eten.

8. Scalinata Trinita dei Monti

De bevleugelde balustrades van de Spaanse trappen onder de Franse kerk Trinita dei Monti zijn het geslaagde resultaat van een decennialange strijd tussen de pausen en de Franse kroon. De Fransen financierden de opgang naar hun nationale kerk en Zonnekoning Lodewijk de XIV zou op de Piazza di Spagna graag een monument voor zichzelf hebben laten oprichten. De pausen wisten ten slotte hun versie door te drukken en lieten in 1723 de elegante opgang aanleggen door Alessandro Specchi en Francesco de Sanctis.

9. Via Appia Antica

Vroeger reed hier al het verkeer van het Romeinse wereldrijk: keizers, handelaren, ambtenaren en militairen trokken over de Via Appia Antica. De censor Appius Claudius Ceacus heeft de weg, die in het zuiden bij de haven van Brindisi eindigt, in 312 v.C. aangelegd. Vandaag raast het verkeer over deze 4,3 m brede weg. Er zijn geen trottoirs, zodat u op de eerste kilometer achter de Porta S. Sebastiano genadeloos tegen de muur gedrukt wordt.

Gelukkig is de Via Appia nu op zon- en feestdagen gesloten van 9.00-19.00 u voor autoverkeer en alleen toegangkelijk voor voetgangers en fietsers. De Via wordt omzoomd door de antieke grafmonumenten, aquaducten en vaak illegaal gebouwde villa's. In 1997 is de weg met zijn grafmonumenten en catacomben veranderd in een groot archeologisch park, om een echt stuk van de Romeinse campagna te behouden.

10. De Sixtijnse Kapel

'Het is al de eerste reis naar de maan', voorspelde de hoofdrestaurator van de Sixtijnse Kapel, Fabrizio Mancinelli, 'daarna zal de kunstwereld niet meer dezelfde zijn'. En inderdaad, bij de restauratie van het kunstige heiligdom in de jaren negentig van de vorige eeuw, kwam een geheel nieuwe Michelangelo tevoorschijn. Nadat de lagen kaarsroet en stof verwijderd waren, straalden alle figuren uit het scheppingsverhaal aan het plafond van de pauselijke huiskapel in lindegroen, felpaarse of oranje gewaden. 

Meer bezienswaardigheden Rome

 • Galleria Borghese - 1000 kunstwerken, ontelbaa veel beelden van Bernini en de stralende naaktheid van Paolina Borghese in het barokke lustslot van kardinaal Borghese.
 • Palazzo Altemps - Aphrodite en andere goden uit de Oudheid in een prachtig en al even bezienswaardig renaissancepaleis.
 • Auditorium Parco della Musica - Het auditorium van Renzo Piani bij het Flaminia-stadion oogt niet alleen als een ruimteschip, ook de akoestiek lijkt buitenaards.
 • Musei Capitolini - Beroemde beelden zoals Venus, de Romeinse wolvin en vele schilderijen.

Wist u dat ....

 • De bestseller "Het Bernini Mysterie" - van de auteur van Da Vinci Code - zich in Rome afspeelt en verwijst naar het werk van beeldhouwer Bernini.
 • Rome een immense stad is, maar dat het historisch centrum relatief klein is en goed lopend is te bekijken. Draag wel comfortabele schoenen.
 • Er twee rivaliserende voetbalclubs in Rome zijn - Lazio en Roma FC.
 • Rome net als Milaan een modestad is met winkels van ontwerpers als Valentino, Versace, Gucci, Bulgari enzovoorts.
 • Romulus en Remus de stad gesticht hebben.
 • Rome de stad is waar de regering van Italië zetelt, maar voorbijgestreefd wordt door Milaan met zijn zakencentrum.
 • Gokken verboden is in heel Italië (met uitzondering van Venetië, San Remo en Aosta).
 • Vaticaanstad - aan de poorten van Rome - het kleinste en rijkste land ter wereld is.

Kaart Rome met bezienswaardigheden