Alles over reizen naar China

Informatie China

Op vakantie naar China? Hier vindt u informatie en inspiratie voor een stedentrip of rondreis door China. Na eeuwen van isolement en tientallen jaren van interne strijd heeft China zich razendsnel opgewerkt tot een wereldmacht van formaat. Waren eind jaren tachtig, begin jaren negentig reizen naar China nog zeer bijzonder, tegenwoordig is het allemaal heel gewoon. Niet alleen economisch, maar ook op toeristisch gebied heeft China zich sterk ontwikkeld. Niet alleen de steden Beijing, Hongkong en Shanghai zijn populaire bestemmingen maar ook de vele prachtige rondreizen door dit immense land spreken menigeen tot de verbeelding.

En dat was eeuwen geleden wel anders. Slechts een enkeling hechtte geloof aan de verhalen van de koopman en ontdekkingsreiziger Marco Polo, toen deze in 1295 uit het legendarische China in Venetie terugkeerde. Hij beweerde dat hij een land had bezocht dat rijker en hoger ontwikkeld was dan zijn vaderland. Hij sprak de waarheid.

De Chinese cultuur is één van de oudste ter wereld – reeds in 1700 v Chr. onder de Chang-dynastie, konden de Chinezen bijvoorbeeld porselein en bronzen wapens maken, beheersten zij de kunst van het schrijven en hadden zij al een hele reeks grote steden gesticht.

Praktische informatie China

Hoofdstad: Beijing

Staatsvorm: Volksrepubliek

Taal: Mandarijn en andere officiele Chinese talen

Munteenheid: Renminbi Yuan (RMBY)

Tijdsverschil: +7 uur (tijdens de zomertijd + 6 uur)

Visum: voor een vakantie China is een visum vereist

Beste reistijd China: april t/m juni en september, oktober (weersverwachting China)

Land van contrasten

De Chinezen zijn beslist niet het volk van eenheidsmensen in blauwe uniformen zoals dit door westerse waarnemers ten tijde van de Culturele Revolutie werd beschreven. Binnen dit op twee na grootste land ter wereld heersen immense tegenstellingen in landschap, in de bevolking en in de levenswijze. Hoewel China officieel een atheïstische staat is, wonen er miljoenen moslims en christenen, naast inheemse religies als het hindoeïsme en taoïsme.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van China?

Meestal start een rondreis door China in de hoofdstad Beijing. Hier staan tal van historische bezienswaardigheden. Rond het Tian'anmenplein ligt het parlementsgebouw, het Mausoleum van Mao, het museum van de Chinese geschiedenis, de Hemelse Tempel Tiantan en de ingang van de Verboden Stad, nu een museum. 50 kilometer buiten de stad staan de graven van keizers uit de Mingdynastie zien en natuurlijk de Chinese muur.

De Chinese muur, ooit gebouwd om de Mongoolse barbaren uit het noorden op afstand te houden, heeft een lengte van in totaal 6250 km, die zich uitstrekt van de kust ten noorden van Beijing tot in de woestijnen van Mongolië. Dit langste bouwwerk ter wereld is nu één van belangrijkste bezienswaardigheden van China geworden.

In Xi'an staan de 7000 levensgrote beelden (terracotta leger) die het graf van China's eerste keizer moesten bewaken. Het museum in de stad geeft een goed beeld van de geschiedenis van dit gebied.

Enkele hoogtepunten in het gebied tussen Bejing en Xi'an zijn het boeddhistische grottencomplex Yungang bij Daton, de Longmengrotten en het Wutaigebergte met hoge toppen en diverse kloosters en tempels. In Oost-China zijn de volgende plaatsen een bezoek waard: De graftombes van de eerste Mingkeizers in Nanjing, de vroegere hoofdstad van China.

De Taishan is de belangrijkste boeddhistische berg. In Oufu staan nog veel gebouwen in het teken van Confusius, die hier is geboren. In Shanghai is de vroegere buitenlandse invloed nog zichtbaar in de architectuur. Het Historische Museum biedt een duidelijk overzicht van de geschiedenis hier.

Suzhou en Hangzhou zijn schilderachtige stadjes die door veel toeristen worden bezocht. De bekende zijderoute liep in West-China. De ruïnes in Turpan herinneren aan de tijd dat garnizoenen de handel langs de route moesten beschermen. In Dunhuang, in de Gobiwoestijn, liggen de Mogaogrotten met oude muurschilderingen. Kashi is een typisch oosterse stad met smalle straatjes, theehuizen en bazars. Een bezoek aan de grote Id Kah-moskee is een indrukwekende ervaring.

Het autonome Tibet met de Himalaya ligt in het zuidwesten. Prachtige natuur en kloosters zijn de sterkste punten van het gebied. Belangrijkste bezienswaardigheid in de hoofdstad Lhasa is het Potalapaleis, de voormalige residentie van de Dalai Lama. Wie reist vanaf Lhasa naar Xigaze komt over bergpassen die meer dan 5000 m hoog zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid in deze stad is het Dashilumpo-klooster.

Vanuit de hoofdstad van de provincie Sichuan, Chengdu, kan het minderhedengebied Jiuzhaigou worden bezocht. Maak een cruise over de rivier de Chianjiang en bezoek de pittoreske dorpen Dali en Lijiang bezoeken.

De zuidelijke stad Guangzhou is vrij westers door haar ligging vlakbij Hongkong. Vooral in de architectuur is de vroegere Europese aanwezigheid nog zichtbaar. Een boottocht over de Li-rivier is een goede manier om dit groene gedeelte van het land te ontdekken.

Rondreis Tibet

Het autonome Tibet met de Himalaya ligt in het zuidwesten. Prachtige natuur en kloosters zijn de sterkste punten van het gebied. Belangrijkste bezienswaardigheid in de hoofdstad Lhasa is het Potalapaleis, de voormalige residentie van de Dalai Lama. Wie reist vanaf Lhasa naar Xigaze komt over bergpassen die meer dan 5000 m hoog zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid in deze stad is het Dashilumpo-klooster.

Boek hier voordelig je hotel of hostel in China!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!