Bezienswaardigheden en tips

Rondreis Tibet

Op vakantie naar Tibet? Hier vindt u informatie en de belangrijkste bezienswaardigheden voor een rondreis door Tibet. Het dak van de wereld spreekt velen tot verbeelding. Het is het gebied met de adembenemende uitzichten, uitgestrekte grasvelden, blauwe meren, indrukwekkende kloosters , biddende monniken en minderheden. Ooit was dit land één van de machtigste rijken in Centraal Azië. Na de inlijving door China is de 'Autonome Regio Tibet' jaren gesloten geweest voor toeristen, maar sinds de jaren tachtig mogen er weer buitenlandse toeristen het land in.

Bezienswaardigheden Tibet

Tijdens uw rondreis door Tibet raden wij u aan de volgende bezienswaardigheden te gaan bezichtigen:

# Lhasa

Lhasa is een stad vol contrasten. Aan de ene kant vind je er moderne winkels en hoge (overheids)gebouwen, maar in het oude Tibetaanse centrum lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Het centrum van de oude stad is het Barkhor plein, vlakbij de Jokhang tempel. De Jokhang tempel is het spirituele centrum van Lhasa. Het is een tempel uit de 7e eeuw en geen klooster dus er wonen geen monniken. Vanaf het dak van de tempel heb je een prachtig uitzicht over de stad en het verderop gelegen Potala.

De twee pelgrimrondes in Lhasa zijn een belevenis om rond te lopen. Het is een geschuivel, schouder aan schouder, langs de vele kraampjes die langs deze route staan opgesteld. Als je het echt goed wilt doen, moet je om de paar passen op de knieën en dan languit op de grond. Natuurlijk is ook het Potala een 'must' tijdens een verblijf in Lhasa, het (verlaten) winterpaleis van de Dalai Lama. Ook het Sera klooster is een hoogtepunt. Elke middag om half vier hebben de monniken hier `debating class` en dat gaat heel anders dan bij ons in de schoolbanken!

# Gyantse

In vergelijking met Lhasa doet Gyantse vriendelijk dorps aan: witgepleisterde huisjes en koopmannen met paard en wagen. Hier in Gyantse staat het prachtige Pelkhor Chode klooster met de Kumbum stupa. In deze tempel loop je spiraalsgewijs omhoog naar boven, met onderweg allemaal kleine kapelletjes met duizenden muurschilderingen. Kumbum betekent dan ook 10.000 beelden. Het uitzicht vanaf de bovenste verdieping was echt prachtig. Ook de beklimming van de Gyantse Dzong, het oude fort of kasteel uit de 14e eeuw, is de moeite waard, al is het een hele klim. Vanaf deze heuvel zie je heel duidelijk het verschil tussen het Chinese en Tibetaanse deel van de stad!

# Shigatse

Shigatse is met 50 000 inwoners de tweede grote stad van Tibet. Ook deze stad heeft een bruisende markt en een Chinese wijk. In Shigatse staat het Tashilhunpo-klooster, de zetel van de Panchen Lama en een van de vier grootste kloosters in Tibet. Iets buiten de stad ligt ook het zomerpaleis van de Panchen Lama.

# Samye klooster

Het Samye klooster was het eerste klooster in Tibet en werd in 779 gesticht. Door de middeleeuwse Mongoolse bouwstijl ziet het er heel anders uit dan de overige Tibetaanse kloosters. Behalve het klooster zelf, is ook de omgeving bijzonder indrukwekkend. Je kunt naar de top van de Hepori heuvel wandelen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het klooster en de omgeving.

# Mount Everest Base Camp

Vanaf het Rombuk-klooster is het 10 km lopen naar het Mount Everest Base Camp. Rombuk ligt op 4.980 meter hoogte en dat is goed te merken. Bij de geringste inspanning ben je buiten adem en het wordt erg koud 's nachts. De tocht naar het Mount Everest Base Camp is dan ook een vrij zware tocht van ongeveer drie uur. Het is het afzien echter meer dan waard; ontbijten op 5200m hoogte met uitzicht op de hoogste berg ter wereld.

Video: Ontdek de bezienswaardigheden van Tibet!

Plattegrond Tibet

LHASA WEATHER

Aanbiedingen rondreizen incl. rondreis Tibet