De 30 belangrijkste bezienswaardigheden van China

Bezienswaardigheden China

Hier vind je informatie over de 30 belangrijkste bezienswaardigheden van China in o.a. Beijing (Peking), Shanghai, Xian, Chengdu, Hongkong en Tibet. Chinai is zo ontzettend groot dat het vrijwel onmogelijk is om alle bezienswaardigheden in één reis te bezichtigen. Voordat je op reis gaat moet je dus goed bekijken wel bezienswaardigheden in China u zeker wilt gaan zien. Dit is ook nodig omdat u voordat u een visum kunt aanvragen vooraf de hele reis al min of meer moet zijn vastgelegd. Spontaan reizen is namelijk nog altijd niet bij in China. De Chinese overheid wil graag weten wat u precies komt doen en welke plaatsen en accommodaties u wilt gaan bezoeken en hoe u zich precies verplaatst binnen het land. Als u dus individueel wilt rondreizen om de mooiste bezienswaardigheden in China te bezichtigen dan moet u dus vooraf bepalen wat u precies wilt gaan zien. U kunt echter ook bij diverse reisorgansiaties bekijken welke rondreizen er naar China worden aangeboden. Dit scheelt u vooraf veel werk, maar dan ziet u wel de mooiste bezienswaardigheden die China rijk is. Het nadeel is echter wel dat de route vooraf helemaal vastligt en u weinig vrijheid heeft om ook andere bezienswaardigheden te gaan bekijken, alleen als deze op dezelfde route liggen als de georganiseerde reis dan is het waarschijnlijk vaak wel in te passen.

1. Bezienswaardigheden Beijing

Beijing (Peking) is de levendige hoofdstad van het China. Er zijn veel historische bezienswaardigheden en tegelijkertijd zul je verstelt staan van hoe modern deze stad is geworden als gevolg van de Olympische Spelen in 2008.

Een goede plek om te beginnen is het grote (1) Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen-plein), midden in de stad, en direct ten zuiden van de legendarische (2) Verboden Stad. Op het plein zijn veel Chinese toeristen te vinden en op mooie dagen wordt er vaak gevliegerd. (3) De Poort van de Hemelse Vrede staat ook aan het plein. Dit is vanouds de buitenste toegang tot de Verboden Stad. Ruim vijfhonderd jaar was dit dé plaats waar de Zoon des Hemels regeerde over het zogenaamde Rijk van het Midden. Je kunt er makkelijk uren ronddwalen en je in ver vervlogen tijden wanen. Ook een bezoek aan de (4) Tempel of Heaven is zeker aan te raden.

Zeker een bezoek waard zijn de (5) Hutongs (oude volkswijken). Vele zijn helaas vervangen door moderne wolkenkrabbers en rijk gevuld met asfalt, maar enkele overgebleven Hutongs worden nu als cultureel erfgoed beschouwd. Daarin lopen door kronkelwegen, tussen minibedrijfjes en langs kaartspelende chinezen is een feest.
Tenslotte wil natuurlijk ook iedereen een bezoek brengen aan de beroemde (6) Grote Muur, die de Chinezen zelf ook wel 'de Muur van Tienduizend Mijlen' noemen. De muur kan op verschillende plaatsen worden bekeken. Bij Badaling is het erg druk, Mutianyu en Simatai (steil!) zijn relatief iets rustiger, al zullen ook daar steeds meer Chinese toeristen te vinden zijn. Tot slot is het (7) Zomerpaleis ook een aanrader om te gaan bezichtigen. Dit buitenverblijf van de keizerlijke familie werd vanaf 1750 even buiten Beijing gebouwd om de warmte en drukte van de Verboden stad te ontvluchten.

2. Bezienswaardigheden Shanghai

Shanghai is een immense stad, met ongeveer evenveel inwoners als in heel Nederland! Het is een erg veelzijdige stad: aan de ene kant is Shanghai op het moment één van de belangrijkste economische centra van Azië en aan de andere kant zijn er nog sporen uit het verleden te vinden zoals onder andere de koloniale gebouwen van de Engelsen en de Fransen. Shanghai is vooral modern en erg hip, de stad van de beaumonde in China.

Een aantal dingen die je zeker moet gaan zien: (8) Het Huxing Theehuis, dat staat in de wijk 'Oude stad' is een vijfhoekig paviljoen wat in een kunstmatig meertje is gebouwd. Hier kun je op de Chinese manier thee drinken en kleine hapjes eten.

In het zuidwesten van Shanghai staat de (9) Longua tempel. Hij is op fundamenten van andere heiligdommen gebouwd en dateert uit ongeveer 1700. Bij de tempel staat een pagode uit 977. In het kleine buurtje rond de tempel is het oude Shanghai nog bewaard gebleven. Tenslotte moet je natuurlijk zeker even wandelen op de (10) Bund, de grote koloniale boulevard langs de Huangpu rivier. Deze boulevard is sinds 1992 een brede wandelpromenade. In de koloniale tijd stonden aan de Bund de machtige banken en handelshuizen.

Video: Een dag in Shanghai!

3. Bezienswaardigheden Xian

De meest historische stad van heel China is Xian, vroeger Chang'an genoemd. Gedurende vele dynastieën is deze stad de hoofdstad van China geweest, vanaf 221 v Chr tot en met de 10e eeuw. De vele bezienswaardigheden die de stad rijk is getuigen van deze lange geschiedenis. De meest bekende bezienswaardigheid van Xian is natuurlijk het (11) Terracotta Leger van de eerste keizer van China, Qin Shihuangdi. In 1974 werd dit leger pas ontdekt waarna meteen is gestart met de opgravingen en restauraties. Deze zijn nog steeds bezig, en uitgebreid te bezichtigen!

(12) De stadsmuren dateren ongeveer uit 1400. Precies in het midden van de oude stad bevindt zich de (13) Klokkentoren, één van de bekende gebouwen van de stad. Een klein stukje verder staat de (14) Trommeltoren, die in dezelfde eeuw gebouwd is. Iets wat je ook zeker moet doen is het (15) Shaanxi Historisch Museum bezoeken, dit is één van de mooiste musea van heel China. Maar vergeet ook niet een middagje te slenteren door de (16) moslimwijk rondom de Grote Moskee en te genieten van de heerlijke kruidige gerechten!

4. Bezienswaardigheden Kunming

De stad Kunming heeft een zeer mild klimaat en wordt daarom ook wel de 'Stad van de Eeuwige Lente' genoemd. Ook het stadsbeeld van Kunming verandert door de snelle modernisering in heel China, maar het blijft een aangename stad om in te verblijven, o.a.door de mooie omgeving.

De meest bekende bezienswaardigheid in de buurt van Kunming is het (17) Stenen Woud, ook wel Shilin genoemd. Dit Stenen Woud van kalksteen bestaat over een groot gebied uit de meest vreemd gevormde rotsen en pieken. De Chinezen hebben veel rotsen en pieken namen gegeven, het is leuk om dit zelf ook te doen. Deze excursiemogelijkheid ligt op iets meer dan twee uur rijden van Kunming zelf.

In Kunming zijn een aantal fraaie tempels te bezoeken zoals de oude (18) Yuantong Tempel. Deze ligt in het noordwesten en is een mooie en levendige boeddhistische tempel met een bijzonder paviljoen. Ten zuidwesten van Kunming ligt het grote (19) Dian meer, dat is omringd door prachtige bergen. Je kunt hier een boottocht maken van ongeveer twee uur, waarbij je over het hele meer vaart.

5. Bezienswaardigheden Chengdu

Chengdu is in korte tijd veranderd in een moderne stad met enorme wolkenkrabbers en westerse winkelcentra. Deze stad is misschien wel het meest bekend vanwege de vele (20) theehuizen. Deze zijn in alle parken en tempels te vinden, en makkelijk te bereiken per fiets of openbaar vervoer. Het is leuk om het dagelijks leven vanuit zo'n theehuis te bestuderen. Tegenover deze theehuizen zie je vaak spelende kinderen of oudere mensen die een potje Mahjong spelen. Eigenlijk gebeurt bijna alles op straat en er zijn veel markten te vinden.

Vanuit Chengdu zijn verschillende dagtochten mogelijk, bijvoorbeeld naar het dorpje (21) Leshan waar één van de grootste boeddhabeelden ter wereld staat.

Een andere mogelijkheid is een kijkje te nemen in het (22) panda-onderzoekcentrum. In China komen steeds minder pandaberen voor. In het wild leven nog maar een paar honderd panda's in reservaten. Om te voorkomen dat deze bijzondere dieren helemaal uitsterven is het Panda Breeding & Research Center opgezet. Hier leven ongeveer 20 panda's en worden onderzoeken gedaan. Het Center probeert via een speciaal fokprogramma te voorkomen dat de panda niet helemaal uitsterft. Een leuke tip voor een tripje naar buiten de stad! Tenslotte is Chengdu dé plaats om te genieten van de beroemde pittige Sichuan-keuken.

6. Bezienswaardigheden Hongkong

De Chinese naam voor Hongkong is Xianggang, wat 'Geurige Haven' betekent. Hongkong is sinds 1997 weer onderdeel van de Volksrepubliek China. Hongkong heeft nog wel een aparte status, met een semi-autonome eigen regering en wetten.

Hongkong is vooral erg indrukwekkend door de mengeling van Oost en West, wat je op straat goed kunt zien. De stad staat natuurlijk bekend om de moderne hightech, maar de oude Chinese tradities zijn er ook nog volop merkbaar. Dit maakt Hongkong een bijzondere en bruisende stad! De stad heeft twee centra: Kowloon en Hongkong Island. Je kunt makkelijk met de metro reizen en er pendelt regelmatig een veerdienst (de Star Ferry) tussen Kowloon en Hongkong Island. Ga zeker met deze Ferry mee, je hebt een prachtig uitzicht op de (23) haven.

Een andere bezienswaardigheid die de moeite waard is, is (24) Victoria Peak, de top van de 550 meter hoge heuvel op Hongkong Island. Hier woonden vroeger de invloedrijke mensen van Hongkong, waarvan een aantal hier nog steeds wonen. Je kunt op twee manieren naar boven, met de bus of met de beroemde (25) Peak Tram. Victoria's Peak geeft een geweldig uitzicht over de noordkant van Honkong Island en Kowloon. Het is heel bijzonder om het hier donker te zien worden terwijl je over de stad uitkijkt. In Kowloon is tenslotte een heel prettig (26) groen park, waarin ook het Hongkong (27) Historisch Museum staat. Ideaal voor als je even genoeg hebt van de drukte en de hectiek van deze wereldstad.

Video: 25 bezienswaardigden en wat te doen in Hong Kong

7. Bezienswaardigheden Tibet

Het autonome Tibet met de Himalaya ligt in het zuidwesten. Prachtige natuur en kloosters zijn de sterkste punten van het gebied. Belangrijkste bezienswaardigheid in de hoofdstad Lhasa is het (28) Potalapaleis, de voormalige residentie van de Dalai Lama. Wie reist vanaf Lhasa naar Xigaze komt over bergpassen die meer dan 5000 m hoog zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid in deze stad is het (29) Dashilumpo-klooster. Maar voordat je Xigaze bereikt kom je eerst nog langs Gyantse, een vriendelijk dorpje waar de tijd heeft stilgestaan. Je waant je even in de middeleeuwen: witgepleisterde huisjes en koopmannen met paard en wagen. Hier in Gyantse staat het prachtige (30) Pelkhor Chode klooster met de Kumbum stupa.