De 5 belangrijkste bezienswaardigheden van Mongolië

Rondreis Mongolië

Een rondreis door Mongolië? Mongolie wordt het Land van de Blauwe Hemel genoemd. Deze naam dankt het aan het extreme landsklimaat met erg veel zonnige dagen. Het is dan ook diezelfde Blauwe Hemel die de Mongoliërs traditiegetrouw vereren. Het vereist niet veel inlevingsvermogen om dat voor te stellen. Er is weinig zo mooi als over de eindeloze steppe te rijden onder een strak azuurblauwe lucht. Bij een bezoek aan Mongolië onderga je een boeiende mix van eeuwenoude tradities en moderne visies en ontwikkeling. Steeds meer toeristen reizen richting Mongolië. Het land heeft dan ook veel te bieden: Indrukwekkende vergezichten, rustieke kloosters, adembenemende meren en natuurlijk de ongekende Mongoolse gastvrijheid. Veel mensen stoppen in Mongolië op doorreis met de Trans-Siberië Express, maar een afzonderlijk bezoek is zeker ook de moeite waard.

Hoofdstad: Ulaanbaatar

Oppervlakte: 1.566.500 km2

Aantal inwoners: ca 3 miljoen

Taal: Mongools

Religie: Boeddhisme, Sjamanisme, Islam

Staatsvorm: Republiek

Munteenheid: Tugrik

Meer reisinformatie Mongolië

ULAANBAATAR WEATHER

Rondreis Mongolië

De 5 belangrijkste bezienswaardigheden van Mongolië

Hier vindt u de 5 belangrijkste bezienswaardigheden dus u tijdens uw reis door Mongolie kunt bezichtigen.

1. UlaanBaatar
De hoofdstad van Mongolië telt ongeveer 300.000 inwoners. De stad heeft geen grootse of karakteristieke gebouwen, brede boulevards en een bruisende middenstand, zoals andere hoofdsteden. Het ontbreken van dit alles maakt UlaanBaatar nu juist zo charmant.
De meest interessante bezienswaardigheden zijn het Gandan Khiid uit 1838, het belangrijkste nog in gebruik zijnde Tibetaans Boeddhistische klooster van Mongolië en het Winterpaleis van Bogd Khan uit 1893 met hele mooie thanka's en een gertent gemaakt van huiden van de sneeuwluipaard.

De grootste toeristische attractie van UlaanBaatar is het Gandan klooster, een voormalig klooster waarvan gezegd wordt dat er ooit 100.000 monniken woonden. Op zondag worden er nog steeds diensten gehouden en kunnen toeristen de kunstschatten - waaronder oude Chinese en Mongoolse schilderijen en standbeelden - bekijken.

Op het gebied van musea is UlaanBaatar de moeite waard; vooral het Natuurhistorisch museum is erg mooi. Hier worden onder meer dinosaurusresten uit de Gobi-woestijn tentoongesteld. Het museum ligt vlak bij de hoofdstraat op de kruising van Khuvsgalchdyn Orgon Choloo en de Sdukhbaataryn Gudamj.

De meest bezochte gebieden van Mongolië zijn de provincies Tov, waar UlaanBaatar ligt, Arkhangai en Ovorkhangai. Deze provincies liggen allemaal in het midden van het land en zijn redelijk goed te bereiken vanuit UlaanBaatar. In het noorden ligt de provincie Khovsgol, die vanwege het beroemde Khovsgol Nuur meer steeds meer bezoekers krijgt.

2. Arkhangai
Het landschap in de provincie Arkhangai is verbluffend: woeste rivieren vol vis wisselen vulkanen en meren af. Een groot deel van deze provincie ligt in de bergketen Khangai Nuruu. De hoofdstad van deze streek is de stad Tsetserleg; één van de weinige mooie steden in het land. Aan het einde van de hoofdstraat ligt de belangrijkste attractie van deze stad: de Buyandelgeruulekh Khidd. Dit is een tempel, klooster en museum in één, gebouwd in 1586.

3. Tov
De provincie waar hoofdstad UlaanBaatar in ligt, is wat betreft transport het best uitgerust. De wegen zijn geplaveid en vanuit UlaanBaatar vertrekken veel busdiensten naar nabijgelegen plaatsen en streken. Behalve de hoofdstad zijn er diverse bezienswaardigheden. De Moederrots bijvoorbeeld, is één van de indrukwekkendste. De rots ligt ongeveer zestig kilometer van UlaanBaatar en staat bekend als heilig. Veel Mongolen komen naar de rots om spiritueel advies te vinden. Het is niet aangenaam om er lang te blijven aangezien de omgeving erg vervuild is.

4. Ovorkhangai
Ten zuidwesten van Tov ligt de provincie Ovorkhangai. De hoofdstad van Ovorkhangai is Arvainkheer, maar dit is een kleine stad zonder noemenswaardige bezienswaardigheden. De vroegere hoofdstad van Mongolië, Kharkhorin, is des te leuker. Ten tijde van Djenghis Khan was deze stad het centrum en de hoofdstad van de Mongoolse Rijk. Na de val van het rijk werd de stad verlaten. De restanten van de eens zo mooie gebouwen werden gebruikt om het befaamde Erdene Zuu klooster te bouwen. Dit is één van de mooiste bezienswaardigheden van Mongolië.

5. Khovsgol
Het landschap in de meest noordelijke provincie bestaat uit idyllische meertjes en bossen, afgewisseld door steppegras. De grote hoeveelheid neerslag in deze streek draagt bij aan de sfeer. Donkere wolken en regenbogen geven de omgeving een haast feeëriek karakter.

Het Khovsgol meer is de belangrijkste bezienswaardigheid in deze streek. Het meer is drieduizend vierkante meter groot. Het is gevuld met zoet water dat zo zuiver is dat het gedronken kan worden. Het bijzondere aan dit meer is dat er maar liefst negentig rivieren in uitkomen en er maar één rivier is die er ontspringt.

De toegang tot het meer bedraagt ongeveer duizend Togrogs per dag, afhankelijk van het aantal dagen dat je wil blijven.

Rondreis Mongolië

Reageer

Deel hier je tips, ervaringen of vragen over rondreizen Mongolië: