De 7 belangrijkste bezienswaardigheden in Argentinie o.a. Buenos Aires, Patagonië en Iguazú

Bezienswaardigheden Argentinie

Een aantal van de beste en mooiste bezienswaardigheden die u in Argentinie kunt bezoeken staan hieronder beschreven. Het Argentinie van nu heeft de reizigers heel veel te bieden. Van de kolkende watermassa's van Latijns Amerika's grootste watervallen in Foz de Iguaçu tot de verstilde blauwe ijsmassa's van de gletsjer Perito Moreno in het Zuidelijke Andesgebergte. Van het roerige straatbeeld, dampende en donkere tango-café's in het mondaine Buenos Aires tot de uitgestrekte, stille pampa's van Patagonië, waar alleen de wolken schijnen te bewegen.

Van de rijke kleuren van de hoge stenen bergen in Salta in het uiterste Noorden tot de meest Zuidelijke stad van het continent, Ushuaia. Meer diversiteit is haast niet denkbaar. Argentinië heeft veel te bieden voor bijna elke reiziger, die tijdens zijn vakantie door Argentinie buiten de gebaande paden wil gaan.

Wat dacht je van skiën in Bariloche? Wijn proeven in Mendoza? Walvissen spotten op het schiereiland Valdéz? De tango leren dansen in la Boca, de artistieke wijk van Buenos Aires? Het kan allemaal. De wegen in Argentinië zijn goed, dus met de bus kan je veel van deze uiteenlopende bestemmingen zelf combineren. Als je weinig tijd hebt kun je de meeste plaatsen ook snel en eenvoudig per vliegtuig bereiken.

Video: highlights of Argentina

Wat zijn de populairste bezienswaardigheden in Argentinië?

1. Buenos Aires

Eén van de populairste bezienswaardigheden in Argentinïe is uiteraard een bezoek aan Buenos Aires. Dit is de meest Europese hoofdstad van Zuid-Amerika: Parijs, Rome, Madrid, Milaan waren de inspiratiebronnen voor deze Latijns-Amerikaanse versie van Europa. Flaneer je over de beroemde Avenida de Mayo naar het congresgebouw, dan lijkt het alsof je over de Gran Via in Madrid loopt. Het operagebouw Teatro Colón in het centrum heeft grote gelijkenis met La Scala in Milaan. Avenida 9 de Julio, de breedste boulevard ter wereld, moest het Champs-Elyseegevoel begin deze eeuw aan de stad toevoegen. De obelisk die op dezelfde avenida staat is een regelrechte imitatie van die op de Place de la Concorde in Parijs.

Buenos Aires is een stad die nooit slaapt. Dineren, uitgaan en naar de tango luisteren kan de hele nacht door, cafés, kiosken en platenwinkels zijn 24 uur per dag geopend en de stadsbussen brengen je ook 's nachts precies waar je naar toe wilt. In Buenos Aires liggen een paar beroemde pleinen. Ten eerste is dat de Plaza del Congreso, een van de grootste pleinen, met het imposante regeringsgebouw, El Congreso. In het verlengde hiervan ligt de Plaza de Mayo met het presidentsgebouw, de Casa Rosada.

Bij de oude haven ligt de wijk La Boca, van oorsprong een Italiaanse visserswijk. De golfplaten huizen werden met felle kleuren beschilderd en dat is nog steeds te bewonderen. Een andere typerende wijk is Recoleta, een mooie rustige wijk waar de welgestelden van Buenos Aires wonen. Hier ligt ook het kerkhof waar beroemdheden zoals Evita Péron en de presidenten begraven liggen. De wijk San Telmo is één van de oudste wijken van de stad, met veel antiekwinkeltjes en neokoloniale huizen.

Video: 50 activiteiten om te doen in Buenos Aires!

2. Puerto Iguazú

Op het drielandenpunt met Brazilië en Paraguay ligt het plaatsje Iguazú, met het nationale Parque Iguazú en uiteraard de Iguazú-watervallen. Iguazú betekent in de oorspronkelijke Guarani-taal "grote rivier" en een passender naam is niet denkbaar. Over een breedte van 3 km storten 275 watervallen over een 80m hoge klif de diepte in; het zijn de breedste watervallen ter wereld. In het midden is de "Garganta do Diablo" of "Devil's Throat" waar 14 watervallen bij elkaar komen en hun krachten bundelen. Je kunt dit schouwspel bewonderen vanaf de verschillende wandelpaden, per boot of, voor de liefhebbers, per helikopter. Iguazú is een absolute aanrader en ook één van de populairste bezienswaardigheden van Argentinië. Vooral vanaf de Braziliaanse kant heb je een geweldig panorama-overzicht. Rondom dit prachtige natuurgeweld ligt het uitgestrekte nationale park Iguazú. Tijdens een wandeling door dit tropische regenwoud kun je verschillende soorten tropische vlinders en fel gekleurde vogels zien.

3. Het Merengebied

Dit prachtige natuurgebied ligt op de grens van Argentinië en Chili en biedt vele mogelijkheden voor wandel- en fietstochten, paardrijden en boottochten. Het gebied is rijk aan donkerblauwe meren, prachtige berglandschappen en grotendeels bedekt met enorme bossen; het is één van de mooiste gebieden van Argentinië:
Een goed startpunt voor tochten is het plaatsje Bariloche, een bekend Argentijns skioord. Vanuit Bariloche is het ook mogelijk om per boot over te steken naar Puerto Montt in Chili. Tijdens deze boottocht kun je genieten van het adembenemende uitzicht op de bergen, meren en vulkanen.

4. Patagonië

Vrijwel iedereen die op reis naar Argentinie gaat wil ook zeker naar Patagonie. Tussen Buenos Aires en Vuurland strekken zich over duizenden kilometers de kale vlaktes van Patagonië uit. Vanuit het plaatsje Puerto Madryn kun je naar het schiereiland Valdes reizen. Hier leven hele kolonies pinguïns, flamingo's, robben en zeeleeuwen. Vanaf april tot ongeveer begin december komen ook walvissen voor in de baai van Puerto Pirámides. Het plaatsje Calafate is het beginpunt voor een tocht naar het nationale park Los Glaciares. De meest indrukwekkende gletsjer is de Perito Moreno: de enige gletsjer ter wereld die nog gestaag groeit. Doordat het de uitloper is van een continentaal ijsplateau "stroomt" de gletsjer langzaam voort; aan het eind breken de ijsbrokken af en vallen met donderend geraas naar beneden, waar enorme ijsschotsen uit het water omhoogsteken.

Video: Bezienswaardigheden en hoogtepunten van Patagonië

5. Tierra del Fuego

Midden in het nationale park Tierra del Fuego (Vuurland) ligt het plaatsje Ushuaia, het meest zuidelijke plaatsje van Zuid Amerika. Vanuit Ushuaia kun je een tocht maken naar het Beagle kanaal, de zeestraat tussen Zuid Amerika en Antarctica, waar ook vele zeeleeuwen, pinguïns, robben en flamingo's te bewonderen zijn.

6. Humahuaca-vallei

Helemaal in het noorden van Argentinië, verscholen tussen de bergen van de Andes, ligt de Humahuaca-vallei. Door het berglandschap en de kleurrijke Indiaanse bevolking heeft dit gebied veel weg van Bolivia. Het hart van de vallei is het sfeervolle plaatsje Salta, waar nog vele koloniale gebouwen staan. Vanuit Salta kun je excursies naar de landbouwterrassen van de Inca's en naar lama- en vicuña-farms in de omgeving.

7. Difunte Correa en Luján

Difunte Correa is het grootste bedevaartsoord van Argentinië. Boven op een heuvel staat een kapelletje waar de relikwieën van de (onofficiële) heilige Difunte Correa zijn uitgestald. Uit alle delen van het land komt men hier naar toe om voorwerpen te brengen die het symbool moeten zijn van de `bescherming`. Zo hebben inmiddels duizenden mensen die hun huis wilden beschermen, maquettes van hun huis met voorwerpen daar neergezet. Voor de heuvel, waar zij is overleden, is rond 1940 een dorpje ontstaan en rondom de heuvel zijn inmiddels 17 kapelletjes neergezet. Ook Luján is een bedevaartsoord. Hier worden elk jaar op 8 mei en 8 december de belangrijkste processies van het land gehouden. In de kathedraal van Luján staat het beeld van de Maagd Maria, de beschermvrouw van het transport: in Argentinië zul je op elk station en in elke autobus of vrachtwagen een afbeelding van Maria van Luján tegen komen.

Kaart van Argentinië met bezienswaardigheden