Wijs op reis  naar Argentinië

Reisadvies Argentinië

Hier vindt u reisadvies en tips om wijs op reis te gaan naar Argentinie, bijvoorbeeld hoe veilig is het reizen, welke vaccinaties (inentingen) worden aanbevolen of heeft u ook een visum nodig om in Argentinie te mogen verblijven? Kortom hoe ga je wijs op reis naar Argentinië.

Hoe veilig is het reizen in Argentinië?
Het ministerie van buitenlandse zaken geeft als reisadvies voor Argentinie, dat er veiligheidsrisico's zijn voor Argentinië. In dit geval doelt het ministerie op het risico van diefstal met name in de grote steden zoals Buenos Aires, Cordoba en Mendoza. Hier wordt geadviseerd om je niet in de achterbuurten en sloppenwijken van deze steden te begeven. Daarnaast moeten toeristen zich in de binnensteden alert zijn op de zgn. "vogelpoep" truc, waarbij er 'vogelpoep' op je kleding of tas wordt gesproeid. Vervolgens wordt je door omstranders "geholpen" maar ondertussen worden je spullen vakkundig gestolen. Wees in Buenos Aires ook alert op bus- en treinstations. Hier slaan criminelen ook vaak hun slag!. Check voor het meest actuele reisadvies de site van het ministerie van buitenlandse zaken.

Heb je een visum nodig voor je reis naar Argentinië?
Je hebt moet voor je reis naar Argentinië in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Argentinië nog tenminste 6 maanden geldig is. Alleen als je langer dan drie maanden in Argentinië wilt blijven heb je ook een visum nodig; je kunt een verlenging van maximaal drie maanden krijgen.

Voor meer informatie kun je terecht bij de Argentijnse Ambassade in Den Haag, telefoonnummer 070-3654836. Denk er ook aan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort zelf mee te nemen en achter te laten voor familie of bekenden.

Let op: Indien je via de Verenigde Staten naar Argentinie vliegt, dus als je tijdens je vliegreis een tussenstop in de USA maakt, moet je hier vooraf toestemming voor aanvragen via het zgn. Visa Waiver Program, dit moet je doen via www.cbp.gov/esta. Voor alle duidelijkheid dit geldt dus ook als je alleen maar landt en weer doorvliegt vanuit Amerika.

Moet je je ook laten inenten voor je reis naar Argentinië?
Inentingen voor je reis naar Argentinie zijn niet verplicht, maar worden wel dringend aangeraden. Wel adviseren we om contact op te nemen met de huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen. Voor Argentinië worden de volgende inentingen (vaccinaties)aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus en Gammaglobuline
* Gele koorts ( in het Amazone gebied)

In de grensgebieden met Bolivia en Paraguay komt malaria voor. In deze gebieden wordt aanbevolen malaria tabletten te slikken. Voor de meest recente informatie wat betreft Malaria raden wij aan contact op te nemen met de GG&GD.

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten

Welke taal spreken ze in Argentinië?
De voertaal in Argentinië is Spaans. Het Argentijnse accent klinkt zangeriger dan het Spaans dat in Spanje wordt gesproken. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de Italiaanse invloeden van immigranten. Met het `gewone` Spaans kun je hier overigens prima terecht. Verder wordt er redelijk Engels gesproken, maar alleen in de grote steden. Sommige excursies in bijv. nationale parken worden ook in het Duits gegeven. Als je geen Spaans spreekt is dit dus geen probleem, maar om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken raden we je aan om toch een paar basiswoordjes te leren of een reiswoordenboekje mee te nemen.

Kan ik met euro's betalen in Argentinië?
Het officiële betaalmiddel in Argentinië is de Argentijnse Peso: Voor 1 Euro krijg je ca 10 ARS (dec 2015), klik hier voor de actuele koers. Het vaak ook mogelijk om met Amerikaanse dollars betalen. In de grote steden kun je geld pinnen met de pincode van je creditcard, Europas of Giromaat bij de geldautomaten. Deze worden aangeduid met “LINK". Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd: Mastercard en Visa worden het meest gebruikt, maar ook Diner`s Club en American express geven zeker geen problemen. Travellercheques (liefst in US$) kun je in de grote steden inwisselen bij de “Casa de Cambios"; buiten de grote steden wordt dit erg moeilijk.

Hoe lang doet post er over in Argentinië?
Het versturen van brieven en kaarten vanuit Argentinië is duur het is in dit opzicht het duurste land van Zuid Amerika. Daarbij kampt de Correa Argentina met regelmatige stakingen en “verdwijnt" er regelmatig post. Brieven waar vermoedelijk geld of andere kostbaarheden inzitten lopen het risico te worden opengemaakt. Daarbij doet de post er ook nog eens erg lang over. Het is dan ook niet te zeggen hoeveel weken de post onderweg is vanuit Argentinië. Het is goed mogelijk dat de post pas arriveert als u alweer lang en breed in Nederland terug bent.

Tijdverschil met Argentinië
In Argentinië is het 4 uur vroeger ten opzichte van de Nederlandse wintertijd en 5 uur vroeger ten opzichte van de Nederlandse zomertijd.

Luchthavenbelasting Argentinie
De luchthavenbelasting voor internationale vluchten bedraagt $29 in Argentinië, maar deze zou reeds in de ticketprijs inbegrepen moet zijn. Controleer dit vooraf bij uw reisorganisatie of vliegmaatschappij. Voor binnenlandse vluchten varieert de luchthavenbelasting afhankelijk van de plaats waar je vandaan vliegt. In Ushuaia betaal je ter plekke ongeveer $ 25 luchthavenbelasting.

Reisinformatie Argentinië
Het grootste deel van het land is per bus bereikbaar, maar houdt er rekening mee dat de prijzen behoorlijk hoger liggen dan in de omringende landen. De trein is goedkoper, maar eigenlijk geen alternatief: het is veel minder comfortabel en door de vele stakingen en vertragingen duurt de reis dan ook langer.

Festivals en Feestdagen
Door de mengeling van verschillende volkeren is Argentinië rijk aan tradities. Het hele jaar door zijn er festiviteiten, van indianenprocessies tot gauchofeesten. Veel feestdagen, zoals Palmzondag en carnaval, zijn een mengeling van indiaanse mystiek en katholicisme. In veel plaatsen kun je dan kleurrijke processies tegenkomen met veel zang en dans.

De belangrijkste festivals en vrije dagen zijn onder andere:
1 januari; Nieuw Jaar
eind februari; Carnaval
13 april; 2001 Goede Vrijdag
15/16april 2001; Pasen
1 mei; Dag van de arbeid
25 mei; Dag van de Revolutie van 1810
10 juni; Malvinas dag
20 juni; Dag van de Nationale vlag
9 juli; Onafhankelijkheidsdag, 1816
1 augustus; Pachama (indianenfeest in de noordelijke provincies; Jujuy en Salta)
17 aug; Herdenking van de dood van St. Martin
12 oktober; Dag van Columbus
25 December; Kerstmis

Houdt er rekening mee dat tijdens feestdagen veel banken, organisaties en winkels gesloten zijn.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken:
Tango in Buenos Aires – M. Vazquez Montalban
De oude Patagonië-Expres – P. Theroux
At home in Buenos Aires – Edward Shaw (engels)
Aconcagua: a climbing guide – R.J. Secor (engels)

Reisgidsen:
South America on a shoestring – Lonely planet (engels)
Argentina, Uruguay and Paraguay - Lonely Planet (engels)
Argentina – The Rough Guide (engels)

Meer tips voor reizen naar Argentinie
Lonely Planet - Argentinië
informatie vakantie Argentinie
Rondreis Argentinie
Argentinie informatie - Reizendoejezo