Weersverwachting en klimaat in Argentinie

Het weer in Argentinië

Het weer in Argentinië wordt, mede door de omvang van het land en de grote verscheidenheid aan landschappen, bepaald door een enorme varieteit aan klimaten. Het Noordwestelijke berggebied is droog en warm, het Noordoosten, dat grenst aan Brazilië is subtropisch en zeer vochtig. In de Cuyostreek met zijn droge zandvlaktes en canyons tref je vaak temperaturen boven de 40 graden Celsius. In het Merengebied zijn de temperaturen `s zomers zoals bij ons en in de winter valt er behoorlijk wat sneeuw. Van de Pampa's is het noordelijke gedeelte warm en vochtig, terwijl het zuiden vrij droog, dor en zeer warm is. In Patagonië en Vuurland ten slotte is het weer niet echt aangenaam, mede door de stromingen van de oceaan en de uitlopers van het Andesgebergte. In de zomers regent het veel, waait er een harde straffe wind en komen de temperaturen niet boven de 15° C. De winters zijn daarentegen mild; het wordt niet kouder dan een Nederlandse winter. Houdt er wel rekening mee dat de zomer en winterperiode tegenovergesteld is aan die van Nederland. In onze winters is het daar zomer en in onze zomer is het daar winter. Hieronder vindt u het de weerverwachting in Argentinië voor de komende week in Buenos Aires en Ushuaia.

Weersverwachting Buenos Aires

BUENOS AIRES WEATHER

Klimaat en beste reistijd Argentinië

Het klimaat van Argentinië is niet in één categorie of definitie te duiden - het land strekt zich uit van een subtropische zone langs de Braziliaanse grens naar een subpolair gebied in het uiterste zuiden. Het grootste deel van het land heeft een vrij gematigd klimaat, maar sommige van de veel bezochte gebieden, zoals het hete en vochtige Buenos Aires en de koude, dorre Patagonische Andes, hebben extreem weer. De ideale tijd om een regio te bezoeken, kan de ergste tijd zijn om een ander te bezoeken, zodat het bezoeken van meerdere regio's in dezelfde reis moeilijk te plannen is en waarbij je goed rekening mee moet houden wat voor kleding je meeneemt tijdens een rondreis door Argentinië.

Het weer en klimaat in Noord-Argentinië

Zorg dat je Noord-Argentinië in de zomer mijdt, wanneer de hitte en vochtige lucht het reizen onaangenaam maakt. De tropische en subtropische provincies van Argentinië omvatten Chaco, Corrientes, Formosa, Misiones en Santiago del Estero, evenals delen van Salta, Santa Fe en Tucumán. Deze gebieden worden gekenmerkt door hoge temperaturen en overvloedig regenval het hele jaar door. Beste reistijd voor dit gebied is tijdens de Argentijnse winter - dat is onze Nederlandse zomer - wanneer het weer milder en droger is.

Het weer en klimaat in centraal Argentinië

Het grootste deel van het centrum van Argentinië, inclusief het Pampas-landbouwgebied, Cordoba Hills, Mar de Plata en Buenos Aires, heeft een gematigd klimaat met warme, vochtige zomers en koele, droge winters. In januari en februari - de Argentijnse zomer - liggen de temperaturen tussen de 30 en 35 graden. Aangezien dit ook de belangrijkste vakantieperiode voor Argentijnen is en een zware reistijd, is de beste reistijd voor deze regio het voorjaar, dan zijn de temperaturen aangenamer en is de vochtigheid ook beter om te reizen.

Het weer en klimaat in de berggebieden

De berggebieden van Argentinië, waaronder de Andes, La Rioja en San Juan, hebben allemaal een droog klimaat dat koud en winderig wordt in de Patagonische Andes. De beste reistijd om Patagonie te bezoeken, voor wandelen en watersporten, is de zomer wanneer de temperaturen opwarmen en de sneeuw smelt. Als u wilt gaan skiën houdt er dan rekening mee dat in jui en augustus de hotels over het algemeen vol zitten en het duur is om een accommodatie te huren in deze regio, omdat de inwoners uit o.a. Buenos Aires dan massaal de bergen intrekken voor hun wintersportvakantie.

Het weer en klimaat in de Subpoolgebieden

De Tierra del Fuego heeft zijn naam te danken aan Magellan, die vroegere inwoners zag die vuur maakten langs de kust. Het is in ieder geval geen warm gebied. Het vasteland en de eilanden van dit gebied zijn eigenlijk gedurende het hele jaar koud, waarbij het die zelden warmer is 15 graden. Echter, door de omliggende oceaan wordt de temperatuur enigszins gematigd, hierdoor zijn de winters in deze regio niet zo koud als je hier op de zuidelijke breedtegraad zou verwachten. Minder fijn is dat het gebied wordt geteisterd door zware stormen met veel regen en sneeuw of een mix van deze twee. Beste reistijd voor dit gebied is tijdens de Argentijnse zomermaanden.

Meer informatie over het weer in Argentinië: 

Booking.com
FOX, verre reizen van ANWB | FOX.nl