Alles over reizen naar Zuid Afrika

Zuid Afrika

Op vakantie naar Zuid Afrika? Hier vindt u informatie en tips voor een rondreis Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is een uitstekend land dat veel te bieden heeft. Fascinerende grote steden, afgelegen Zoeloe-dorpen, kale steppen, subtropische wouden, bergen die even hoog zijn als de Alpen en adembenemende watervallen. Je kunt een rondreis door Zuid-Afrika maken in een huifkar, maar ook in een van de luxueuze treinen. Je vind er 52 wild- en natuurparken en langs de 3000 km lange kust tref je de mooiste stranden aan. Het zonnige en toch gematigde klimaat zorgt ervoor dat het zuidelijkste land van Afrika het hele jaar door een uitstekend vakantieland is. Zuid-Afrika is meer dan vijf keer zo groot als Nederland en België samen, maar er wonen slechts 41 miljoen mensen.

Praktische informatie Zuid Afrika

Hoofdstad: Pretoria

Taal: 11 officiële talen, inclusief Afrikaans, Engels, Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zulu

Staatsvorm: Republiek

Visum: Voor een vakantie Zuid Afrika is geen visum vereist

Religie: Christelijk (75%)

Munteenheid: Rand

Tijdsverschil: In de winter +1 uur, zomers is er geen tijdsverschil

Beste reistijd: November tot april (weersverwachting Zuid-Afrika)

Meer reisinformatie Zuid Afrika

Tafelberg bij Kaapstad

De Zuid-Afrikaanse flora is enorm rijk. Ze omvat alleen al 20.000 soorten bloeiende planten. Wereldberoemd zijn de protea (de nationale bloem) en de jacarandaboom, die tijdens zijn bloeiperiode lichtpaarse bloemen krijgt (dit wonder kunt u in oktober in Pretoria gaan bekijken). Voor een strandvakantie kun je het beste naar de zuid- of de oostkust gaan. De eerste uitnodigende plaatsjes die je langs de kust van de Indische Oceaan tegenkomt, zijn de vissersdorpjes Hermanus en Arniston.

Verder naar het noorden kom je op de spectaculaire Tuinroute, een route die langs de kust door de bergen kronkelt. Je komt prachtige badplaatsen als Knysna en Plettenbergbaai tegen en betoverende lagunes en riviermondingen. De Tuinroute heeft een lengte van 225 km. Als je in oktober een tocht langs deze route maakt, ben je getuige van een overweldigende bloemenpracht. In de zomer is het gebied geschikt voor de watersport.

Voor het weer kun je het beste naar de provincie KwaZulu-Natal gaan. Tropische temperaturen en doorgaans zwoele regenbuien zorgen dat het land altijd groen blijft. De bevolking bestaat hier voor het grootste gedeelte uit Zoeloes. Zij hebben een bijzondere plaats in de geschiedenis van Zuid-Afrika. De Zoeloes kregen wereldfaam door hun leider Shaka. Zijn strijders werden bewonderd om hun moed, hun vastberadenheid en hun trots. Gevreesd werden zij om hun gruweldaden. Je kunt hier de vroegere strijdvelden bezoeken.

De grootste stad aan de kust en een geliefd vakantieoord is Durban. Het straatbeeld wordt bepaald door fraai uitgedoste mensen met zomerkleding in bonte kleuren, met sari's of met de traditionele kleding van de Zoeloes. Dankzij het subtropische klimaat kun je in deze kustplaats het hele jaar door zwemmen, zeilen, en surfen. Niet ver van deze stad ligt het Dal der Duizend Heuvelen. In dit dal vind je rust en eenzaamheid en de omgeving is hier onbeschrijfelijk mooi. Vanuit Pietermaritzburg moet je zeker een uitstapje naar de Drakensbergen maken. Deze machtige bergen worden vaak de 'Alpen van Zuid-Afrika' genoemd.

Een groot contrast met het groene KwaZulu-Natal vormt Oranje Vrijstaat. Deze provincie wordt met recht een 'weids en open gebied' genoemd. Hier regent het, evenals in de noordelijke provincies, alleen in de zomer. In dat jaargetijde ziet het land er sappig groen uit, maar in de winter is het er troosteloos, droog en stoffig. Dan overheersen de kleuren bruin en geel.

In het noorden van het land liggen Johannesburg en Pretoria. Deze grote steden liggen zo dicht bij elkaar dat ze ooit tegen elkaar aan zullen groeien. De verschillen tussen beide steden zijn echter groot. Johannesburg, dat ook wel 'het New York van Zuid-Afrika' wordt genoemd, is met zijn glanzende wolkenkrabbers de belangrijkste industriestad van Zuid-Afrika.

De regeringsstad Pretoria ziet er anders uit dan Johannesburg. In deze stad wonen voornamelijk ambtenaren. De stad ligt op 1500 m hoogte en dat is ongeveer 400 m lager dan Johannesburg. Om deze reden zijn de zomers hier warmer en de winters milder.

Tegen de grens met Mozambique ligt het Kruger National Park. Dit is een van de grootste natuurreservaten ter wereld. Het reservaat is wereldberoemd om zijn enorme rijkdom aan wilde dieren en vogels en ook om zijn prachtige landschap. De vegetatie van het gebied is uniek. Het Kruger National Park is het bekendste natuurreservaat van Zuid-Afrika maar zeker niet het enige. Inlichtingen over de natuurreservaten in Zuid-Afrika kun je krijgen bij South African National Parks.

Drakensbergen

Beste reistijd Zuid Afrika

In Zuid-Afrika heeft ieder jaargetijde iets te bieden. De wildparken kun je het beste in de winter bezoeken, omdat het gras dan minder hoog is. Als je er echter de voorkeur aan geeft om de hele dag in de zon te liggen en mooi bruin te worden, is het raadzaam om in Durban van je vakantie te genieten. In de maanden maart, april en mei kun je het beste in Kaapstad verblijven of een tocht langs de Tuinroute maken.

In de vakantiemaanden december en januari moet je rekening houden met grote drukte op het strand. Wie een warme kerst in Zuid-Afrika prefereert boven een witte kerst, moet daarom tijdig een hotel boeken. In Zuid-Afrika trekt men toeristen met de leuze: 'Een hele wereld in één land.' Bij een verblijf in dit land zul je al snel kunnen vaststellen dat dit zeker niet overdreven is.

Boek hier voordelig je hotel of hostel in Zuid Afrika!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!