De 9 belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten

Bezienswaardigheden Zuid Afrika

Hieronder vindt u 9 van de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten van Zuid Afrika:

1. Johannesburg

Johannesburg, ook wel `Joburg` genoemd, is de grootste stad van Zuid-Afrika. Het ligt ongeveer 1500 kilometer ten noordoosten van Kaapstad. Het internationale vliegveld ligt zo`n 25 kilometer ten oosten van het centrum en de langeafstandsbussen gebruiken het Rotunda Busstation op de hoek van Rissik en Wolmarans Street. In Wolmarans Street ligt ook het centraal station. De hoofdstad Pretoria is gelegen op ongeveer 60 km afstand. De straten van het Central Business District (CBD) van Johannesburg zijn handig in een roostersysteem aangelegd. Ga echter niet op je gemak door die straten slenteren met de kaart in de hand, zodat je eruitziet als een vreemdeling. Je bent dan namelijk een gemakkelijk slachtoffer voor overvallers of zakkenrollers.

Het centrum van Joburg is dé overvallenhoofdstad van Zuid-Afrika. Het Carlton Centre (tussen Commissioner en Main Street) is een bezoek waard. Dit uitgestrekte winkelcentrum heeft een hoge draaitoren, het Carlton Panorama (dagelijks open 9.00-23.00u) op de vijftigste verdieping vanwaar je uitzicht hebt op de Rand, de mijnen, townships en voorsteden.

2. Pretoria

De administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika werd in 1855 gesticht door Marthinus Wessel Pretorius, de eerste president van de Zuid-Afrikaanse Republiek. Hij noemde het stadje naar zijn vader Andries Pretorius, één van de voormannen van de Grote Trek. Van 1860-1910 was Pretoria de hoofdstad van de Zuid-Afrikaanse Republiek en sinds 1910 is het de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Pas sinds 1931 heeft de stad officieel stadsrechten. Pretoria is circa 60 km ten noorden van Johannesburg gelegen. Pretoria heeft ruim anderhalf miljoen inwoners en is gelegen aan de Apiesrivier. Vroeger stond de stad ook wel onder deze naam bekend. `Apies` is afgeleid van `kleine aap`, de naam van een van de Ndebele-stamhoofden die eens de regio bevolkten. Pretoria wordt ook wel de jacarande-stad genoemd, vernoemd naar de 60.000 jacaranda-bomen uit Zuid-Amerika die rond 1900 in de stad geplant zijn. De jacaranda wordt in de bloeitijd (oktober) helemaal paars en hult de stad in een prachtig paarse gloed.

3. Kaapstad

Kaapstad heeft een schitterende ligging met de Tafelberg op de achtergrond. Op deze 1086 meter hoge berg groeien meer dan 1470 inheemse plantensoorten. Op de oostelijke helling van de Tafelberg liggen bij Kirstenbosch de Nationale Botanische Tuinen. Een kabelbaan voert je in vijf minuten naar de top, maar je kunt ook gaan wandelen. Er zijn honderden wegen die je naar het hoogste punt leiden. Houd er wel rekening mee dat een wandeling een aantal uren in beslag kan nemen. Als het helder is, kun je op de top Robbeneiland zien, het eiland waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat. De oude havenstad `The Waterfront` is omgebouwd tot één van de meest bruisende buurten van Kaapstad: de Victoria & Alfred Waterfront. Je vindt hier onder meer tal van winkels, (vis)restaurants, `Two Oceans` (een hypermodern zeeaquarium), cafeetjes, een scheepvaartmuseum, bioscopen en markten.

4. Krugerpark

Het Krugerpark is het grootste en het bekendste wildpark van Zuid-Afrika. Het park, of `de wildtuin` zoals de Afrikaner zegt, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, evenwijdig aan de grens van Mozambique. Op een oppervlakte half zo groot als Nederland leven vrijwel alle diersoorten die Afrika rijk is. De 'Big five' (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel), antilopensoorten, nijlpaarden, giraffes en zebra's zijn er te vinden. Safari's of gamedrives kunnen in het park worden gemaakt per bus, huurauto of per landrover, bij voorkeur in de vroege morgen of de late middag, als de dieren het meest actief zijn. Met name de grote roofdieren, zoals leeuwen, luipaarden en cheetah's laten zich niet zo vaak zien, dus des te groter is de voldoening als het lukt.

In het Krugerpark liggen een aantal Park Lodges. Deze eenvoudige accommodaties liggen dus in het park, met een hek eromheen dat 's avonds wordt afgesloten. Overdag kan je met je eigen auto door het park rijden, op zoek naar groot wild! Daarnaast zijn er een aantal privé parken, die aan de rand van het Kruger Park liggen zoals het Timbavati of Klaserie. Hier zijn geen hekken, zodat het wild vrij kan rondlopen. Deze lodges zijn in het algemeen wat kleinschaliger en zeer sfeervol. Vanuit de lodge maak je gamedrives door het park onder begeleiding van een ervaren ranger, zodat de kans op het zien van de Big Five erg groot is.

5. Tuinroute

De Gardenroute (Tuinroute), misschien wel de bekendste toeristische route door Zuid-Afrika, leidt door een gebied langs de zuidelijke kust van de Indische oceaan, ruwweg van Port Elisabeth tot aan Mosselbaai. `Van Zuid-Afrika beland je plotseling in Europa` Een mooie kust met veel groen, mooie stranden en kustplaatsen, die zo nagebouwd lijken te zijn naar Zuid-Engels voorbeeld.

De grote havenstad Port Elisabeth is toeristisch niet zo interessant, maar vormt met z`n vliegveld, haven en treinstation een belangrijk knooppunt in het industriële centrum van deze regio. Een uurtje ten noorden van de stad ligt Addo Elephant Park, zoals de naam al zegt waarschijnlijk de beste plek in het land om olifanten te zien. Een ontmoeting van dichtbij met deze dieren is een gebeurtenis die je niet snel zal vergeten!

6. Wijnlanden Stellenbosch & Franschhoek

Zuid-Afrika heeft weliswaar nog niet zo`n lange wijntraditie als bijvoorbeeld Frankrijk, maar begint de achterstand in kennis en kwaliteit snel in te lopen. Met name in de streek ten Oosten van Kaapstad zijn de omstandigheden voor wijnbouw ideaal; de juiste bodemsamenstelling, veel zon en voldoende neerslag. Centrum van wijnbouw is het gezellige universiteitsstadje Stellenbosch, dat ook heel Hollands aandoet met veel 18e en 19e eeuwse koloniale huizen. Deze bouwstijl tref je ook veel aan in de Kaap-Provincie, ook wel bekend als `Cape Dutch`. Het kleinere dorp Franschhoek met z`n vele trendy restaurantjes en terrasjes heeft zo`n zelfde sfeer. Deze streek is bezaaid met wijngaarden, waarvan er vele gelegen zijn rondom eeuwenoude landgoederen

7. Durban

Na Kaapstad en Johannesburg is Durban de derde stad van Zuid-Afrika. Dankzij de ligging aan een baai in de Indische Oceaan is Durban tevens één van de belangrijkste havenplaatsen van het land. Bij vakantiegangers staat Durban bekend om zijn subtropische klimaat, de populaire surfstranden en de goede infrastructuur en voorzieningen. In de zomer is het vaak heet en vochtig, waardoor de stad vaak als vies en de sfeer als bedrukkend wordt ervaren. Toch is Durban door zijn kosmopolitische karakter boeiend. De stad huisvest het grootste gedeelte van de Aziatische bevolking van Zuid-Afrika. Zij geven delen van de binnenstad met hun winkeltjes, kleine bedrijfjes en culturele uitingen een eigen stempel.

8. Oudtshoorn

Oudtshoorn heeft een vreemde bijnaam: `Struisvogelhoofdstad van de Wereld`!. De kleine Karoo telt namelijk honderden struisvogelkwekerijen die hun eerste bloeitijd al rond de vorige eeuwwisseling beleefden. Struisvogelveren waren toen in Europa en Amerika uiterst modieus en kwamen allemaal uit Oudtshoorn. Nu worden de imposante vogels vooral gekweekt voor hun leerachtige huid, waarvan tassen en schoenen worden gemaakt en vanwege het smakelijke vlees.

Struisvogelbiefstuk tref je in Zuid-Afrika op vrijwel iedere menu kaart aan. Tijdens een bezoek aan een struisvogelboerderij leer je van alles over de struisvogels en kun je zelfs een ritje op een rug van een struisvogel maken.

9. Drakensbergen

Vanuit Mpumalanga richting het zuiden langs de grens met Lesotho ligt de enorme bergketen, de Drakensbergen. Ongeveer 30 miljoen jaar geleden zijn de Drakensbergen ontstaan.Vandaag de dag zijn er lieflijke meertjes en weidelandschappen met op de achtergrond grillige en woeste pieken die tot 3500 meter reiken. De Drakensbergen heeft deze naam omdat de boeren in het silhouet van de bergen een draak zagen. De alleroudste bewoners van Zuid-Afrika, de bosjesmannen hebben hier hun kleurrijke rotstekeningen achtergelaten. Een aanrader om te bezoeken is het Royal Natal National Park, één van de mooiste gebieden van de Drakensbergen. Iedereen kan hier genieten van de mooie uitzichten.

Video: The Beauty of South Africa

Reageer

Deel hier je tips, ervaringen of vragen over bezienswaardigheden in Zuid Afrika: