Bezienswaardigheden en tips

Stedentrip Sydney

Booking.com

Idealiter plant u een stedentrip Sydney rond oudejaarsavond, want deze culturele en postmoderne metropool is een van de beste plaatsen om oud en nieuw te vieren. Op de grote dag loopt de haven, als het langzaam donker wordt, langzaam vol met verlichte boten die op de deining dobberen. Om middernacht gaat de brug bijna letterlijk in vlammen op als de beste vuurwerkshow ter wereld de hemel verlicht met een oogverblindende intensiteit. Een gordijn van vloeibaar vuur valt 50 m omlaag van de brug in het water, terwijl salvo's vuurpijlen de ene na de andere gekleurde sterrenregen de hemel in schieten, een psychedelische kleurenuitbarsting. Als het voorbij is, lijkt het of iemand het licht heeft uitgedaan en gaan de toeschouwers uit hun dak. Sydney heeft één van de herkenbaarste skylines ter wereld en is een prachtige stad: hij ligt aan een sprankelende haven die wordt gesierd door de Sydney Harbour Bridge en het beroemde Opera House met zijn opvallende dak, dat doet denken aan een schip onder zeil. 

U kunt in Australië niet beter feestvieren dan met een barbecue en een paar tinnies (blikjes bier) — ga naar een van de officiële plaatsen om te kijken; elders loopt het weleens uit de hand. Het feest gaat door tot de zon weer opkomt — en daarna. De volgende dag staan, voor de rest van de stad ontwaakt, de serieuze surfers alweer klaar op het prachtige Bondi Beach, met hun board in de aanslag, wachtend op de perfecte golf. Elke grote golf wordt aangekondigd door een uitbarsting van activiteit, waarna degenen die succes hadden moeiteloos op de blauwe tunnel van water naar het strand terug liften. Probeer het een keer; zelfs als u alleen maar valt en zeewater binnen krijgt, dan nog proeft u de opwinding.

Sydney is pas in 1788 gesticht, maar de aboriginalgeschiedenis van de stad gaat 40.000 jaar terug - bewijzen hiervan vindt u in het Australia Museum, en in het Museum of Sydney ervaart u meer over de geschiedenis als strafkolonie. U kunt de stad het beste te voet bekijken. Dan voelt u de levendige sfeer en het karakter, vooral in deze tijd van het jaar. De meeste bezoekers beginnen bij The Rocks, de verkeersarme locatie van de eerste Engelse nederzetting, nu vol musea, galeries, souvenirwinkels, historische cafés en goede restaurants met het onvermijdelijke uitzicht op de haven.

Informatie stedentrip Sydney

Munteenheid: Australische dollar

Taal: Engels

Tijdsverschil: + 8 uur (tijdens onze wintertijd +10 uur)

Klimaat: Sydney heeft een mediterraan klimaat, waarbij in tegenstelling tot bij ons juli de koudste maand is met gemiddeld 17 graden en januari de warmste maand met een gemiddeld maximum van 27 graden. (weersverwachting Sydney)

Beste reistijd: november t/m maart

Vliegtijd: ca 22 uur en 15 minuten (geen rechtstreekse vluchten vanaf schiphol)

Bezienswaardigheden en activiteiten Sydney

De 'havenstad' van Australië is de feesthoofdstad van het land en Nieuwjaar is hier het grootste feest (al komt het kleurrijke Mardi Gras in de buurt). Een week geeft u voldoende tijd om de stad te verkennen. Tijdens een stedentrip Sydney kunt u de volgende bezienswaardigheden en activiteiten ondernemen:

 • Ga 's ochtends op verkenningstocht in een bus met open dak. Breng de middag door met een wandeling in The Rocks of bezoek het Museum of Contemporary Art.
 • Maak een boottocht door de haven. Doe het, als u weer aan de wal bent, rustig aan om u voor te bereiden op het feest. Om 21 uur is er een voorproefje van het vuurwerk (voor de kleintjes), maar de spectaculaire climax is om middernacht en het feest gaat door tot het licht wordt.
 • Ga naar Bondi Beach, waar echte feestbeesten hun roes kunnen uitslapen. Als u er puf voor hebt, probeert u te leren surfen — een aantal plaatselijke surfscholen geeft cursussen van een dag of een halve dag.
 • Ga mee op een excursie naar de Hunter Valley. Bezoek de wijnbedrijven om wijn te proeven en lekker te eten — bijvoorbeeld Rothbury Estate, Lindemans of McWilliams Mount Pleasant Winery.
 • Bezoek de Art Gallery of New South Wales, het Australian Museum of Sydney Aquarium. Bekijk na de lunch het Sydney Opera House, het drukke Chinatown, of neem de veerboot aan Circular Quay naar Taronga Zoo.
 • Voor frisse lucht en een prachtige natuur gaat u naar de nabijgelegen Blue Mountains. Daar ziet u de Three Sisters, en kunt u met de Scenic Skyway over de bergen naar Katoomba 'vliegen' en de Jenolan Caves verkennen.
 • De laatste dag brengt u rustig door in de mooie Royal Botanic Gardens, waarna u zich in Darling Harbour door de prachtige winkels laat verleiden.

Tips stedentrip Sydney

 • Koop een twee-, drie- of zevendaagse Smartcard waarmee u veel bespaart op toegangsprijzen.
 • Vergeet uw zinkoxide niet! ZnO absorbeert ultraviolette straling. Op Bondi Beach hoort een ingesmeerde neus er echt bij.
 • Let op het strand op de vlaggen — een rode vlag betekent: niet zwemmen. Gevaarlijk tij en hoge golven komen veel voor; en laten we de haaien niet vergeten.
   

Plattegrond Sydney