Top 10 belangrijkste bezienswaardigheden van Egypte

Bezienswaardigheden Egypte

Hier vindt u een overzicht van de 10 belangrijkste bezienswaardigheden van Egypte:

1. Cairo

De chaotische stad Cairo mag natuurlijk niet ontbreken bij een reis door Egypte. Direct buiten Cairo liggen de wereldberoemde piramiden. Dit zijn de piramides zoals je ze je altijd voorstelde… Ook de sphinx mag niet ontbreken. De piramide van Cheops of de grote piramide (van Gizeh) is een van de zeven klassieke wereldwonderen. De piramide van Cheops was tot en met de vijftiende eeuw het hoogste gebouw ter wereld. De piramide van Cheops maakt deel uit van een complex van drie grote en zes kleine piramiden. De grote piramiden zijn die van de koningen Cheops, Chefren en Mycerinus. Ze werden gebouwd tussen ca. 2551 en 2472 v. Chr. en zijn dankzij hun zeer stabiele constructie goed bewaard gebleven. Naast de piramiden is het Egyptisch museum een absolute must, met als hoogtepunt het dodenmasker van Toetanchamon

2. Alexandrië

Veel reizigers gaan vanaf Cairo naar het zuiden richting Hurghada en Luxor, terwijl in het noorden van Egypte één van de mooiste bezienswaardigheden van Egypte ligt, nl Alexandrie. De stad is genoemd naar Alexander de Grote, die een wereldrijk vestigde waar ook Egypte deel van uitmaakte. Bijna 1000 jaar was Alexandrië de hoofdstad van Egypte. Aan het begin van onze jaartelling was Alexandrië (na Rome) de tweede stad van het Romeinse Rijk, met ca. 400.000 inwoners. Lange tijd is de stad tevens het belangrijkste internationale centrum geweest van cultuur, kennis en geleerdheid tijdens de periode van de Oudheid en vroege Middeleeuwen. De bibliotheek van Alexandrië was met tussen de 400.000 en 900.000 boekrollen een van de belangrijkste bibliotheken uit de geschiedenis, zo niet de belangrijkste. Deze is later verwoest, waarbij een ongekende schat aan kennis verloren is gegaan. Over de precieze toedracht hiervan zijn de meningen verdeeld.

De stad is ook al zeer lang bekend vanwege het feit dat een van de zeven wereldwonderen uit de Klassieke Oudheid zich in deze stad bevond: de Vuurtoren van Alexandrië.

Vandaag de dag is Alexandrië met ongeveer 4 miljoen inwoners een van de grootste steden ter wereld en, na Caïro, de belangrijkste stad van Egypte. In de zomer komen er veel (rijkere) Egyptenaren wonen in hun tweede huis in deze stad wegens het relatief koele en aangename zeeklimaat in vergelijking met het hete binnenland. Dit deden trouwens de oude Grieken en Romeinen ook al.

Belangrijkste bezienswaardigheden in en rond Alexandrië
• Grieks-Romeins Museum
• Pilaar van Pompeius
• Romeins Amfitheater
• Jachthaven
• Verscheidene moskeeën
• Al-Alamein

3. Luxor

Thebe, zoals Luxor vroeger heette, ligt aan de oostelijke oever van de Nijl. Midden in de stad ligt de prachtige Luxor tempel die 's avonds sfeervol verlicht wordt. Een diner op één van de gezellige dakterassen met uitzicht over de tempel, is een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Luxor is letterlijk en figuurlijk een oase na een bezoek aan het chaotische Cairo. Het 'Dal der Koningen' ligt aan de westoever van de Nijl, met als hoogtepunt het graf van Tutanchamon. Ook de tempel van Hatseput mag niet ontbreken tijdens je reis. Iets minder bekend maar misschien nog wel het mooiste, is de tempel van Medinet Haboe.

4. Aswan

Aswan is een schilderachtige plaats aan de Nijl, ten zuiden van Luxor. De indrukwekkende Nijl, het scherpe contract tussen de groene oase en de gele zandheuvels daarachter en de sfeervolle Felukka's zullen nog dagen op je netvlies blijven staan.

Het merendeel van de bewoners van Aswan zijn Nubiërs, zodat de stad een heel Afrikaanse uitstraling heeft. De lange, donkere mensen spreken een andere taal. Aswan is een belangrijk centrum voor de kamelenhandel en een bezoek aan de kamelenmarkt is dan ook zeker een aanrader tijdens je verblijf.

5. Abu Simbel

Abu Simbel ligt 280 kilometer ten zuiden van Aswan en is in de zestiger jaren verplaatst toen het water van het Nassermeer de tempels dreigde te overstromen.

6. Nijlcruise

De meeste hoogtepunten van Egypte zijn te vinden in de zone langs de Nijl, die zich uitstrekt van de Nijldelta tot voorbij Aswan. De meest relaxe manier om kennis te maken met de hoogtepunten van Egypte is dan ook aan boord van een cruiseschip. Het vervoer tussen de bezienswaardigheden vindt dan plaats terwijl je zelf lekker ligt te zonnen op het dek van je schip…

De cruiseboten op de Nijl zijn eigenlijk varende hotels. Op alle boten is een lounge met grote ramen, een restaurant, een klein zwembad, een zonneterras met ligstoelen een receptie en een winkeltje aanwezig. De kamers zijn altijd voorzien van airconditioning en een douche en toilet. De verzorging aan boord is altijd op basis van volpension.

7. Hurghada

Lekker relaxen na de vele ervaringen van de reis door Egypte……dat kan perfect aan de Rode Zee. Hurghada heeft een lekkere temperatuur gedurende het hele jaar, dus je kunt lekker zonnebaden op het strand. Ook actievelingen kunnen hun hart ophalen. Ontdek snorkelend, duikend of per glass-bottom boot de ongelooflijk mooie onderwaterwereld van de Rode Zee of maak een ritje op een jetski, waterski of banaan. Sharm El Sheikh heeft vele leuke restaurantjes en 's avonds kun je door de met sieraden, kleden en gewaden volgehangen souvenirwinkeltjes struinen.

De meeste bars en restaurants in Hurghada zijn te vinden in de hotels zelf. Hurghada staat vooral bekend om de uitstekenden duik- en snorkelmogelijkheden. Bijna elk hotel heeft een eigen duikcentrum. Daarnaast is het ook mogelijk om te windsurfen en te zeilen, er staat bijna altijd wel een straf windje waardoor het lekker vliegen over het water is.

8. Sharm el Sheikh

Sharm El Sheikh heeft, in tegenstelling tot Hurghada, een gezellig centrum met terrasjes en restaurants. Het duiken is hier zo mogelijk nog fantastischer dan in Hurghada. Vanuit Sharm El Sheik kan je een dagexcursie maken naar het St. Catharinaklooster.

9. Dahab

Dahab is een voormalig hippie-oord dat nu ook door de 'gewone' reiziger ontdekt is. Dahab ligt op circa 80 kilometer afstand van Sharm El Sheikh en direct op de achtergrond ligt het indrukwekkende Sinaï gebergte.

10. Nuweiba

Nuweiba heeft een haven waar je de oversteek naar Saoudi Arabië en Jordanië kunt maken.