Reisinformatie en stedentrips Tokyo en Kyoto

Rondreis Japan

Een rondreis door Japan maken? Japan wordt ook wel "het land van de rijzende zon" genoemd. Een land vol verrassingen en tegenstellingen. Tijdens uw rondreis waant u zich in een andere wereld. De moderne hoofdstad Tokyo is een bruisende metropool, een mix van westerse en Japanse stijlen. De drukte van het alledaagse leven is in strakke banen geleid door de traditioneel ingeprente discipline. Kyoto weet iedere bezoeker aan Japan te boeien. In deze oude keizerlijke hoofdstad zijn talloze, prachtige tempels, rustieke zen-tuinen en gezellige marktjes te bewonderen. De beroemde Mount Fuji torent 3776 meter uit boven het omliggende nationale park en nabijgelegen dorpjes. Het bergachtige landschap van een land dat een rijke koloniale geschiedenis herbergt, wordt doorkruist door de hypermoderne Shinkansen-treinen, symbool van het moderne Japan.

Praktische informatie Japan

Hoofdstad: Tokio

Taal: Japans

Religie: Shintoïsme, Boeddhisme

Staatsvorm: Parlementaire monarchie (Keizerrijk)

Visum: Voor een vakantie Japan is geen visum vereist.

Munteenheid: Yen

Tijdsverschil: + 7 uur (tijdens onze zomertijd + 6 uur)

Beste reistijd: maart t/m september (weersverwachting Japan)

Reisinformatie Japan

Eten en drinken
Je kunt in Japan werkelijk fantastisch eten. Indien je denkt dat je de Japanse keuken al wel kent van een bezoek aan een sushi restaurant in Nederland of Belgie dan kom je bedrogen uit. Indien je dit zou willen kun je een maand in Japan reizen en elke avond een andere specialiteit proberen. Een typisch bezoek aan een Japans restaurant ziet er ongeveer als volgt uit: Je word begroet met een typisch 'Irrasshaimase' oftewel welkom. Daarna word je naar een tafel geleid en kun je bestellen. Typische gerechten zijn natuurlijk sushi en sashimi die in vele variaties voorkomen. Na het eten vraag je de rekening (dit kan door een X maken met uw wijsvingers) en kun je die zelf betalen bij de kassa, liefst in contanten. De thee is altijd gratis en er wordt geen fooi verwacht. Het beroemdste drankje uit Japan is natuurlijk Sake, een rijstwijn die in vele varianten en kwaliteitsniveaus op de markt is. Bier heeft tegenwoordig de sake van de eerste plaats verdrongen als alcoholische drank.

Taal
De officiële taal is het Japans. Bij de hotelrecepties kun je over het algemeen met alle vragen in het Engels terecht. Daarbuiten wordt het Engels maar mondjesmaat gesproken.

Reisdocumenten
Een geldig Nederlands paspoort, dat geldig is tot na terugkomst. Een visum voor een reis die niet langer dan 3 maanden duurt is niet vereist. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort.

Gedrag en gebruiken
Japanners zijn het absolute voorbeeld van behulpzaamheid en beleefdheid. Over het algemeen zijn de Japanners zeer vergevingsgezind tegenover westerlingen. Toch is er een aantal zaken die je in acht dient te nemen. Schoenen dien je uit te trekken bij het binnengaan van een huis of restaurant. Bij het baden in de hotsprings of openbare badhuizen dien je je eerst te wassen voordat je het bad in gaat. In het openbaar de neus snuiten is ook niet geaccepteerd. Je dient de neus op te halen. En eten op straat terwijl je loopt is in principe ook niet geaccepteerd. In vele gelegenheden zit je op de grond (op een kussen). Je kunt dan alle posities innemen die het meest comfortabel zijn voor zolang je voetzolen niet direct naar een ander persoon wijzen.

Buigen is de meest gebruikelijke manier om elkaar te begroeten. Een lichte buiging met het lichaam of hoofd wordt in de regel zeer gewaardeerd.

Geldzaken
De munteenheid in Japan is de Yen (JPY=¥). Er zijn biljetten en geldstukken in omloop. De biljetten komen in de demonaties van 1000, 2000, 5000 en 10000. De muntstukken komen in 1, 5, 10, 50, 100 en 500. Het verzilveren van reischeques vormt zelden een probleem in Japan. Het betalen met een credit card is nog niet standaard en we raden je aan te allen tijde veel contant geld mee te nemen. Alleen de duurdere hotels, up-market restaurants en warenhuizen accepteren credit cards. Je kunt op sommige plaatsen met je card contant geld opnemen. Op de postkantoren kun je met je (internationale giro-pinpas of bankpasje) wel geld opnemen bij de ATM (Automatic Teller Machine) automaten, mits voorzien van de juiste logo's (cirrus en maestro). De meeste banken wisselen ook euro's. Bij geld opname via de bank moet je je kunnen legitimeren met je paspoort.

Fooien
Het is in Japan ongebruikelijk een fooi te geven. Wil je dit toch doen, doe het geld dan eerst in een envelop.

Kleding
Het soort kleding hangt af van het tijdstip dat u reist in Japan. In de zomermaanden (juni-augustus) zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming, het tijdig een hemd of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. In de herfst is het aan te raden zowel een paraplu als een jas mee te nemen, aangezien de temperatuur al snel een paar graden daalt. Dit is ook van toepassing in de lente. Voor het koele seizoen heb je lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, maar ook een warmer kledingstuk en/of een jas voor de avond. Bedenk wel dat het in hotels, warenhuizen en restaurants door de airconditioning aardig fris kan zijn. Goede loopschoenen meenemen kan geen kwaad. Hou er rekening mee dat je bij de tempels en de restaurants vaak je schoenen zult moeten uitdoen simpel omdat ze als vies worden beschouwd. Voor de dames geldt dat bij tempelbezoeken niet al te onthullende kleding mag worden gedragen.

Lokale belastingen
Op de meeste totaal bedragen op de rekeningen in hotels en restaurants wordt een 5% Service Charge geheven.

Tijdsverschil
Het is in Japan tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 7 uur.

Feestdagen
Japan kent 14 nationale feestdagen per jaar. Feestdagen die altijd op dezelfde dag van het jaar vallen, zijn:

  • Nieuwjaarsdag 1 januari
  • National Foundation Day 11 februari
  • Groene Dag 29 april
  • Grondwet Dag 3 mei
  • Kinder Dag 5 mei
  • Marine Dag 20 juli
  • Ouderen Dag 15 september
  • Cultuur Dag 3 november
  • Arbeids Gedenk Dag 23 november
  • Keizer Geboorte Dag 23 december

Uitgaan
Het uitgaansleven in Japan is zeer uitgebreid zowel in keuze aan entertainment alsmede aan de prijs. Een filmpje pakken in Japan is waarschijnlijk het duurste bioscoop bezoek ooit, JPY 1800-2400,- per film. Er is een scala aan gewone 'gaijin' bars waar de prijs van een drankje rond de JPY 550-800,- varieert en waar vele lokale, jonge Japanners komen. Wil je een wat internationale karakter dan kun je terecht in de bars van de internationale hotels waar de prijzen al beduidend hoger liggen. Het duurst is een zogenaamde 'hostess' bar waar je uitsluitend door vrouwen wordt bediend en een drankje al snel op JPY 5000,- komt. Een discotheek met internationale muziek vind je in de grotere steden als Tokyo en Osaka. De toegang tot deze discotheken komt op ongeveer JPY 5000,- inclusief een gratis drankje.

Voltage Japan

De netspanning is 100 volt en 50 of 60 Herz cirkels. De in Nederland gangbare tweepolige stekkers passen meestal niet op de stopcontacten in de hotelkamers. Neem daarom voor de zekerheid een adapter mee voor een wandcontactdoos met 2 platte pennen (of een universele). Buiten de hotelkamers heb je ook een adapter nodig voor uw elektrische (normaal op 220 volt werkende) apparaten om over te schakelen van 220 naar 100 volt.

Landkaart Japan

Boek hier voordelig je hotel of hostel in Japan!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!

Aanbiedingen rondreizen Japan!