Bezienswaardigheden en tips

Stedentrip Kyoto

Een stedentrip Kyoto wordt zeker een bijzondere evaring. AIs modern Tokyo yang is, dan is het oude Kyoto yin. De stad biedt de meest uitgelezen mogelijkheid kennis te aken met het traditionele Japan. Elegantie en wijsheid zijn terug te vinden in het geharkt grind van een tempeltuin, in de beweging van een shoji (schuifdeur) van een theehuis, en in het staccato klinkende klik-klak van de geta (houten muiltjes) van de geisha die zich naar haar werk spoedt. Dit is zonder twijfel de schatkamer van Japans rijke culturele erfgoed, met 17 monumenten die op de Werelderfgoedlijst staan van de Unesco - dertien boeddhistische tempels, drie shintoheiligdommen en het Nijokasteel. Doe overigens rustig aan tijdens deze stedentrip Kyoto: als er zóveel te zien is raakt u gemakkelijk overvoerd.

De lente wordt in Japan ongeduldig tegemoet gezien, vooral in Kyoto, waar de bloei van de kersenbomen al eeuwen in het openbaar en privé wordt gevierd, en de mensen in bewondering voor de delicate bloesem bijeen brengt. Het meteorologisch instituut houdt zelfs het zogenaamde 'kersenbloesemfront' in de gaten zodat het publiek het feest kan volgen gedurende het seizoen. Geisha's voeren speciale kersendansen op en pelgrims ondernemen de Filosofenwandeling, een aangename tocht langs een kanaal geflankeerd door kersenbomen, die leidt naar de Ginkaku-jituin met het Zilveren Paviljoen.

Kyoto is synoniem met de geisha, de 'kunstpersoon', die leeft in de smalle steegjes en tussen de eeuwenoude heiligdommen van het Giondistrict. 's Avonds, als de lichtjes van Gion weerschijnen in de plassen, komt de Pontocho tot leven, een klein, smal laantje barstensvol exotische restaurants en talloze rode lantaarns. Toeristenmassa's met camera's proberen een glimp op te vangen van een schimmig figuur in kimono op weg naar een afspraak in een theehuis, maar dat zal niet meevallen — echte geisha's zijn schuw en in toenemende mate een uitstervende soort.

In Kyoto zijn tradities nog altijd heilig. De stad mag ten prooi zijn gevallen aan de lawaaiige graafmachines van de vooruitgang in de omgeving van het spoorwegstation, maar de verfijnde waarden van vroegere tijdperken zijn nog springlevend achter de discreet gesloten deuren.

Praktische informatie Kyoto (Kioto)

Munteenheid: Yen

Taal: Japans

Tijdsverschil: + 7 uur (tijdens de wintertijd + 8 uur)

Klimaat: Het weer in Kyoto wordt bepaald door een warm zeeklimaat. Het hele jaar door valt er veel regen en zijn de zomers erg warm en voelt het klam aan. De winters zijn mild en relatief droog. Gemiddelde maximum temperatuur in Kyoto in de zomer is ca 33 graden.

Beste reistijd: april

Vliegtijd: ca 11 uur en 10 minuten (rechtstreeks vanaf schiphol naar Osaka)

Bezienswaardigheden Kyoto

Kyoto komt in de lente helemaal tot leven als de bloeiende kersenbomen een magische sfeer oproepen. Vijf dagen is voldoende om Kyoto's talloze heiligdommen en tempels te bezoeken en tijd over te hebben voor wandelingen in de bergen en om te winkelen. Tijdens uw stedentrip Kyoto kunt u de volgende bezienswaardigheden gaan bekijken:

 • Maak een ochtendwandeling in het Keizerlijk Park en breng een bezoek aan het Nijokasteel. Bekijk 's middags de nieuwste tentoonstelling in het Kyoto Nationaal Museum en ga tegen zonsondergang naar het Giondistrict in het oosten voor de geisha's.
 • Vervolg uw ontdekkingsreis langs de tempels en heiligdommen in het centrum — de Kiyomizu-dera- en de Kodai-jitempel zijn de grootste magneten; maak daarna een wandeling in het nabijgelegen Maruyamakoenpark, ideaal voor de kersenbloesem. Ga 's avonds naar een kabukitheater of een geishadansvoorstelling.
 • Begin met de Filosofenwandeling, snuif de geur van de kersenbloesem op onderweg naar de Ginkaku-jituin met het Zilveren Paviljoen. 's Middags kunt u naar de Tofuku-jitempel voor de klassieke zentuin. Ga eten in oud Kyoto in een van de restaurants aan de Pontocho.
 • Breng de dag door op zoek naar antieke souvenirs langs de Shinmonzen-dori en kijk naar de voorbijgangers in een café aan de Kamo-gawa. Verhuis 's avonds naar een ryokan, trek uw yukata (kimono) aan en geniet van de ceremonie van een eersteklas diner gevolgd door een heerlijk futonbed.
 • Tijd om tot rust te komen met een wandeling in de omgeving van Kyoto — verken de Kurama- en
 • Kibunevallei voor frisse lucht en ruimte. Sluit af bij Funaoka Onsen, een geweldige traditionele warme bron met een bad van cypressehout en een buitenbad.

De wereld van de Geisha

Traditioneel beginnen meisjes op hun zestiende met de vijfjarige opleiding en worden ze maiko (leerlinggeisha) genoemd Na de voltooiing daarvan wordt hun haar ritueel geknipt en mogen ze de kimono en geta (muiltjes) dragen. Maar de geisha's worden steeds zeldzamer, Op hun hoogtepunt begin 19e eeuw had Kyoto zo'n 700 theehuizen waar ongeveer 3000 geisha's werkten, Vandaag de dag zijn er ca. 200 geisha's verdeeld over de vijf districten van Kyoto, en zo'n 50 mako met tien nieuwe kandidaten per jaar.

Tips stedentrip Kyoto

 • Contanten zijn in Japan nog zeer gebruikelijk, zorg dus dat u altijd kleingeld in verschillende coupures bij u hebt.
 • Wees niet bang uw noedels op te slurpen — het is een teken dat u ervan geniet.
 • Iedereen in Japan heeft meishi (visitekaartjes). De etiquette schrijft voor deze met beide handen aan te bieden en te ontvangen.

Plattegrond Kyoto

Boek hier voordelig je hotel of hostel in Kyoto!

 • Geen reserveringskosten!
 • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
 • Beste prijsgarantie!