Bezienswaardigheden en tips

Stedentrip Tokio

Wilt u een stedentrip naar Tokio maken? Nergens ter wereld gaan het eeuwenoude en het hypermoderne zo samen als in Tokio. Enerzijds is het een gonzende futuristische stadswereld met een zeer hoge hartslag — denk hierbij aan de zwermen werkbijen die de Shibuyakruising oversteken terwijl ze druk in hun high-techmobieltje babbelen en gebombardeerd worden door de flikkerende stroboscoopachtige reclames op billboards. Maar anderzijds liggen op enige afstand van al die stedelijke werveling stille zijstraatjes die voeren naar besloten Shintoheiligdommen, waar de Tokioërs hun schaarse momenten van onthaasting pakken. Hier reciteren ze eeuwenoude bezweringsformules en luiden de klok van de tempel tegen het stadsgedruis in, alvorens zich weer in hun drukke dagelijkse bezigheden te storten.

Een getuigenis van Tokio's onblusbare behoefte aan vernieuwing en groei is de gigantische heuvelwijk Roppongi, een nieuw 'lifestyleproject' hartje Tokio. Het is een uit buitenproportioneel complex van winkels, galeries en restaurants; de onbetamelijke droom van een stadsarchitect met dissonante, moderne sculpturen van ongeremd consumentisme. Het Tokio City View panoramadek op de 52e verdieping biedt een uniek perspectief op het stadslandschap van Tokio, en het Mori Artmuseum vat de passie van de stad voor hedendaagse popcultuur samen.

Maar hoewel winkelen, eten en de felle lichten van de amusementswijk de oppervlakkige fascinatie van het grotestadsleven van Tokio vormen, zijn de meest lonende ervaringen tijdens een stedentrip Tokio eigenlijk veel eenvoudiger: de chrysanten in de Oostelijke Tuin van het Keizerlijk Paleis; een stevige kom noedels in een kraampje langs de straat; spelende kinderen bij een afgelegen tempeltje. Deze taferelen herinneren eraan dat Tokio dan wel de ultieme 21e-eeuwse stad mag zijn die zich gonzend voorover in de toekomst stort — maar onder deze doldrieste laag van de betonjungle schuilen nog altijd de springlevende traditionele waarden van de Japanse samenleving — natuur, familie en wijsheid.

Praktische informatie Tokio (Tokyo)

Munteenheid: Yen

Taal: Japans

Tijdsverschil: + 7 uur (tijdens de wintertijd + 8 uur)

Klimaat: Het weer in Tokio wordt bepaald door een gematigd zeeklimaat. Tussen april en oktober valt er veel regen en is het in de zomermaanden warm. De winters zijn mild en relatief droog. Gemiddelde maximum temperatuur in Tokio in de zomer is ca 30 graden. (weerbericht Tokio)

Beste reistijd: november

Vliegtijd: ca 11 uur (rechtstreeks vanaf schiphol)

Bezienswaardigheden Tokio

November is ideaal voor Tokio, met zachte temperaturen en heldere luchten. Om de stad goed te bekijken moet u ongeveerd een week uittrekken voor een stedentrip Tokio, zodat u ook genoeg tijd heeft voor excursies naar de heiligdommen en tempels van Nikko en naar Hakone voor de majesteitelijke Fuji. Hieronder staan een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten in en om Tokio die u zou kunnen ondernemen:

 • Maak een vroeg uitstapje naar de bruisende Tsukijivismarkt, gevolgd door een traditioneel super-de-luxe ontbijt met rauwe vis in een naburig café. Maak 's middags een wandeling door het Yoyogipark en bekijk de openluchtoptredens van de muzikanten.
 • Verken Tokio's historische kant met een bezoek aan het Meijiheiligdom — en kijk uit naar een geïmproviseerde modeshow van lokale tieners uit het Harajukudistrict. Breng later een bezoek aan Tokio's historische geishawijk achter de Asakusatempel.
 • Breng de ochtend door in het elektronicadistrict Akihabara — een walhalla voor liefhebbers van gadgets. Ga vervolgens naar Roppongi om van het uitzicht te genieten vanaf de Tokio City View en voor het Mori Artmuseum.
 • Maak een excursie naar Studio Ghibli, Japans toonaangevende mangatekenstudio, en het bijbehorende museum. Daarna naar het Kabukitheater, de thuisbühne van het traditionele Japanse theater.
 • Trek de hele dag uit voor een excursie naar Nikko, een berg vol heiligdommen, waaronder het niet te missen Tosho-gu.
 • Hakone, ten westen van Tokio, is erg toeristisch, maar toch een bezoek waard voor een blik op de mistige Fuji en het openluchtmuseum.
 • Ga na een bezoek aan de Oostelijke Tuin van het Keizerlijk Paleis naar Shinjuku voor kitscherige souvenirs en naar Ginza voor echte.

Tips stedentrip Tokio

 • Zorg dat u genoeg kleingeld bij u hebt; pinpassen en creditcards worden alleen geaccepteerd in grote hotels en warenhuizen.
 • Als u uitgaat, schenk dan niet in voor uzelf. De etiquette vereist dat u inschenkt voor een ander en vice versa. Als ieders glas is gevuld, luidt het Japanse proost kampan
 • De meeste mensen buigen wanneer zij voor het eerst worden voorgesteld, maar een eenvoudige hoofdknik volstaat als antwoord op hun begroeting.

Meer informatie over Tokyo

Plattegrond Tokio

Boek hier voordelig je hotel of hostel in Tokio!

 • Geen reserveringskosten!
 • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
 • Beste prijsgarantie!