Wijs op reis naar Indonesie

Reisinformatie Indonesie

Hier vindt u belangrijke informatie voor uw reis naar Indonesie. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en moet ik een visum aanvragen om door Indonesie te kunnen reizen? Kortom ga wijs op reis naar Indonesië.

De taal die in Indonesië gesproken wordt is Bahasa Indonesia, dit is afgeleid van het Maleis. Op de plaatsen waar regelmatig toeristen komen, spreekt men over het algemeen redelijk Engels. Op de minder toeristische plaatsen spreekt men alleen Bahasa of zelfs alleen een dialect hiervan. In sommige steden spreken de oudere mensen soms zelfs nog Nederlands.

Een groot aantal van deze Nederlandse woorden zijn zelfs onderdeel geworden van het Bahasa Indonesia. Vele woorden zijn gewoon overgenomen zoals jas, bus etc. Maar meestal zijn het ook begrippen waarvoor de lokale bevolking geen woord had, omdat men het niet kende. Dit was vaak het geval met woorden die met auto's te maken hebben zoals persneling (versnelling). Mooie verbasteringen zijn: ongkos (onkosten), kulkas (koelkast), indekos (pension waar men vroeger 'in-de-kost' was) en air belanda (bronwater; let: Hollands water).

Maar het leukste is nog wel het woord voor drop: permen belanda! Permen betekend namelijk snoep in het algemeen, maar door belanda toe te voegen wat zoals je al hebt kunnen lezen Holland betekent, krijg je drop! 

Reisadvies Indonesië
Controleer voor je boekt en  vertrekt naar Indonesië altijd het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor meer informatie zie NederlandWereldwijd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.    

Geldzaken
De munteenheid van Indonesië is de Indonesische Roepie (ook wel Rupiah genoemd). Een Roepie is verdeeld in 100 Sen, maar deze worden niet gebruikt vanwege de lage waarde. Voor € 1 krijg je ongeveer 15.000 Roepies (dec 2015), klik hier voor de actuele koers. Cash dollars of travellercheques kunnen bij wisselkantoren, banken en de grotere hotels ingewisseld worden. Wisselkantoren vind je in de toeristencentra's op elke staathoek. Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Pinnen is ook op veel plaatsen mogelijk.

Fooien
Fooien worden in Indonesië zeer gewaardeerd, het is echter meer uitzondering dan regel. In de chique restaurants en hotels is 10% een goede leidraad. Op straat echter is het vaak kwestie van je wisselgeld weggeven.

Hoe laat is het in Indonesië?
In Indonesië, uitgaande van Jakarta, is het 6 uur later t.o.v. de Nederlandse wintertijd (5 uur later t.o.v zomertijd). Indonesië is zo uitgestrekt dat het drie tijdzones heeft. In Indonesië is het dus van 6 tot 8 uur later t.o.v. de Nederlandse wintertijd en 5 tot 7 uur later t.o.v. de Nederlandse zomertijd. Lees verder ....

Reisdocumenten
Let op: Je paspoort moet bij aankomst in Indonesië nog 6 maanden geldig zijn. Sinds enige tijd is er sprake van een visumplicht voor de houders van een Nederlands paspoort. Als je in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort dan is een visum voor 30 dagen in principe gratis als je aankomt op de volgende luchthavens: Jakarta, Bali, Medan en Surabaya. Als je via een andere luchthaven aankomt in Indonesie dan kost een visum $ 35. Deze moet contant voldaan worden. Neem dus voldoende cash mee. Je kunt overigens ook gewoon met euros betalen. Voor de laatste informatie hierover raden we je aan om contact op te nemen met de Indonesische Ambassade in Den Haag, tel. 070-3108 100. Of kijk voor meer info op www.indonesia.nl.

Inentingen Indonesie
Voor uw reis naar Indonesie zijn inentingen niet verplicht, maar worden wel dringend aangeraden. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Indonesië worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Buiktyfus
* Geelzucht

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Indonesie.

EHBO setje
Verder raden we je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirines, immodium en anti-insektenmiddel, zonnebrand etc.

Luchthavenbelasting Indonesie
De luchthavenbelasting voor internationale vluchten via Jakarta of Denpasar bedraagt 200.000 Rupiah (± € 13). De luchthavenbelasting voor binnenlandse vluchten bedraagt tussen de 50.000 en 80.000 Rupiah.

Festivals en Feestdagen

1 januari: Nieuwjaar
13 april: Goede vrijdag
7 mei: Waisakdag
24 mei: Hemelvaartsdag
17 augustus: Onafhankelijksdag
25 december: Kerstmis

Islamitische Feestdagen in Indonesië:
4 juni: Verjaardag van de Profeet Mohammed
15 oktober: Profeet Mohammed
16 november: begin van de Ramadan
16-17 november: Ayd-al-Fitr (einde van de Ramadan)

Verder heb je nog Pancasila-dag (constitutiedag) op 1 oktober en de dag van het leger op 5 oktober.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Reisgidsen Indonesie:

Lonely Planet Java
Lonely Planet Bali & Lombok
Lonely Planet Indonesia
Lonely Planet Indonesia Eastern Islands
Dominicus reisgids Indonesië

Meer reisinformatie Indonesië
Indonesie online
Informatie vakantie Indonesie
Rondreis Indonesie
Familiereizen Indonesie
Indonesie informatie - Reizendoejezo
Lonely Planet - Indonesie
Bali reizen

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en eventueel met je reisagent of contactpersoon in Indonesie.