Informatie en bezienswaardigheden 

Griekenland

Informatie Griekenland

Hoofdstad: Athene

Aantal inwoners: ca 10,7 miljoen

Oppervlakte: 131.957 km2

Staatsvorm: Federale republiek

Religie: Grieks orthodox

Taal: Grieks

Tijdsverschil: +1 uur

Munteenheid: Euro

Meer reisinformatie Griekenland 

Hier vindt u informatie voor een vakantie naar Griekenland o.a. Corfu, Kreta, Kos, Lesbos, Rhodos, Samos en Zakynthos. Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit het vasteland met het schiereiland Peloponnesos en circa 1500 eilanden, waarvan er 160 zijn bewoond. De bekendste van deze eilanden zijn: Corfu, Kos, Kreta, Lesbos, Rhodos, Samos en Zakynthos.

Het is een bergachtig land met ketens als de Pindos in het westen, de Taygetos in het zuiden, de Olympos en de beroemde Idi en Dikti op het eiland Kreta. Het land wordt doorsneden door rivieren als de Evros, de Axios en de Pinios, die 's zomers meestal droogstaan. De kust van het vasteland en de eilanden is zo'n vijftienduizend kilometer lang. Het perfecte land voor een rustige strandvakantie!

Bezienswaardigheden Griekenland

Griekenland telt naast het vaste land, vele eilanden. Hieronder staan een aantal van de populairste eilanden beschreven die het meest bezocht worden tijdens een vakantie Griekenland. Daarnaast kunt u uiteraard ook nog een stedentrip naar Athene maken.

# Athene

De hoofdstad Athene telt ongeveer 4 miljoen inwoners en er zijn een paar dingen die je zeker moet bekijken zoals bijvoorbeeld De Acropolis, het Olympisch stadion, de kathedraal en het Stadhuis. Stort je in het leven van de grote stad in de Plaka, de uitgaanswijk, rondom Omonia- en Syntagmaplein, waar het verkeer dag en nacht voor zoveel luchtvervuiling zorgt, dat voor velen één dag Athene genoeg is. Besef wel dat in deze stad de bronnen van onze beschaving lagen en dat hier grote denkers rondwandelden. Een confrontatie met deze stad is ondanks alles een unieke belevenis. Hier vindt u meer tips voor een stedentrip naar Athene.

# Pindosgebergte

Even indrukwekkend is het zeer oude heiligdom der Grieken in het noordwestelijke Pindosgebergte. Dodoni is het orakel waar in oeroude tijden priesters de toekomst voorspelden. Uit het geruis van de wind in de beroemde eikeboom van Zeus, uit het gekoer van heilige duiven en uit het geluid van bronzen ketels die in de wind tegen elkaar schommelden werd de toekomst gelezen. Het is een stille plek, vooral in het voorseizoen, ideaal gekozen temidden van grijsbruine bergen.

# Corfu

Uitgestrekte bossen, vruchtbare valleien en imposante heuvelruggen kenmerken het grootste en meest boeiende eiland van de Ionische Archipel: Corfu. Pas in 1864 werd Corfu bij Griekenland gevoegd en de Italiaanse invloeden bepalen nog steeds het beeld van het eiland. Aan de noordoostzijde vindt u verbijsterend mooie inhammen en baaien.

# Kos

Kos is het derde grootste eiland van de Dodekanesos eilandengroep en is gesitueerd voor de kust van Turkije en niet ver van Rhodos en Samos. Ondanks het toeristische succes van de laatste decennia heeft het eiland toch zijn eigen karakter kunnen bewaren.

Kos is in de loop van de jaren een favoriet vakantie eiland geworden bij Belgen. Het wordt ook wel het fietseiland genoemd. Kos-stad is een heerlijke plaats met vele taverna's, barretjes en een aantal populaire discotheken. Kortom: een vakantieparadijs voor jong en oud!

# Kreta

Wie op vakantie naar Kreta gaat, kan kennis maken met de duizenden jaren oude beschaving van de Minoërs (Knossos, Phaistos). Zonder twijfel raak je onder de indruk van de bouwkunst van dit volk en van hun kunstzinnige uitingen in de vorm van ongeëvenaarde fresco's (Nationaal museum, Herakleion).

Je kunt ook de binnenlanden intrekken en de toeristische, commerciële noordkust verruilen voor de rust en de stilte van verdroomde dorpjes. Je kunt de bergen beklimmen, op zoek naar de geboortegrot van Zeus of simpelweg om te genieten van de flora. De Samariaskloof blijft een openbaring ondanks alle moderne drukte, de zuidkust een verademing en de stad Chania een mediterrane parel.

# Lesbos

De ligging voor de kust van Turkije heeft duidelijk invloed gehad op de geschiedenis en de cultuur van Lesbos. Er zijn nog vele overblijfselen te vinden van forten die waakten over de smalle doorgang met Turkije en de invloeden van de Arabische cultuur zijn beslist nog merkbaar.

Op dit nog relatief rustige eiland zijn vele kleine baaien, dorpjes, groene bossen en olijfboomgaarden. Het versteende woud, waar je ook oude thermale baden vindt, is absoluut een bezoek waard. Lesbos, de charme zal je zeker aanspreken...

# Rhodos

Eén van de mooiste Griekse eilanden: Rhodos, wat 'rozeneiland' betekent (rhodon = roos). Het is op drie eilanden na het grootste eiland van Griekenland. Een prachtig, groen, zonovergoten eiland in de Dodekanesos. Elk jaar weten veel toeristen Rhodos te vinden om te genieten van veel zon, zee, gezelligheid, groene natuur en vele kunstschatten. Rhodos heeft tevens de naam één van de zonnigste eilanden te zijn met maar liefst 300 dagen zon per jaar! Omdat het eiland vrij groot is, worden er op toeristisch gebied heel wat excursiemogelijkheden en evenementen aangeboden, zodat je je geen seconde hoeft te vervelen!

# Samos

Samos, het mooie Griekse eiland in de Egeïsche zee dat voor de kust van Klein Azië ligt, is wereldberoemd om de unieke zoete wijn. De natuur is er weelderig, de heuvels en bergen zijn groen. Er zijn prachtige grotten en kloosters te bezichtigen. Uiteraard ontbreken eindeloze zandstranden niet. Op Samos is de aanwezigheid van de oude Griekse cultuur te ervaren bij de vele belangrijke archeologische plaatsen.

Hier heb je onder andere de kans om de tempel van Hera in het Heraion te bezoeken, de Polykrateia Muren en de Romeinse baden in Pythagoreion. Tijdens de zomer kun je genieten van artistieke shows die deel uitmaken van het Kalomiri festival.

# Zakynthos

Zakynthos is een eiland aan de de westkant van Griekenland. Over het algemeen heeft het eiland aan de westkant steile rotsen, deze lopen geleidelijk af naar het oosten en zuiden. Hier kan men prachtige stranden vinden. Het meest bekende strand is dat van van Laganas. Andere leuke stranden zijn het kleine strand "Agios Sostis" en in het noorden "Tsilivi". In al deze plaatsen vindt men tal van restaurantjes, winkeltjes en bars.

Boek hier voordelig een hotel of appartement in Griekenland

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!