Adviezen en tips over vakanties naar Griekenland!

Reisadvies Griekenland

Hier vindt u tips en reisadviezen voor reizen naar Griekenland. Bijvoorbeeld is het veilig reizen in Griekenland, welke reisdocumenten zijn noodzakelijk en hoe kan ik betalen in Griekenland?

Kan ik veilig reizen in Griekenland? 
Door corona wijzigen de maatregelen voortdurend. Controleer daarom goed het reisadvies voor Griekenland en bereid u goed voor zodat u wijs op reis naar Griekenland kunt.

Welke reisdocumenten heeft u nodig?

  • Je dient in het bezit te zijn van ten minste een geldig paspoort of een identiteitskaart. Houdt er wel rekening mee dat ieder kind ook over zijn eigen paspoort of identiteitskaart dient te beschikken. Indien niet beide ouders met het kind meereizen is het verstandig om ook een kopie van het paspoort/identiteitskaart van de niet meereizende ouder plus een toestemmingsformulier (van de niet meereizende ouder) mee te nemen. Hierover vindt u meer informatie op de site van de rijksoverheid.nl.
  • In Griekenland is uw rijbewijs ook gewoon geldig. U mag daarmee dus een auto huren en rijden.
  • Als gevolg van het coronavirus gelden er aanvullende maatregelen en dient u ook een vaccinatiebewijs of negatieve test te kunnen laten zien.

Bevolking en cultuur
Tijdens de Venetiaanse en Osmaanse overheersing bleven dankzij de Grieks-orthodoxe Kerk de Griekse taal en identiteit behouden. Nog steeds speelt de orthodoxe Kerk een belangrijke rol. Men hecht veel waarde aan de doop en het kerkelijke huwelijk. De zondagse mis is erg populair bij vrouwen, voor wie de kerk een ontmoetingsplaats is, zoals de cafés dat zijn voor mannen.

Dagelijkse leven
Het gezin is nog steeds de hoeksteen van de samenleving. Vroeger bewerkte iedere familie zijn eigen grond, en tegenwoordig zijn familiebedrijven sterk vertegenwoordigd in de steden. Het sociale leven beperkt zich voornamelijk tot contacten met de familie en speelt zich buiten de deur af. Uithuwelijken en bruidschatten zijn officieel verboden, maar komen nog steeds voor. Ongetrouwde jonge volwassenen wonen meestal nog bij hun ouders en buiten de grote steden komt ongehuwd samenwonen nauwelijks voor.
Grieken houden van kinderen maar het land heeft niettemin één van de laagste geboortecijfers van Europa. De positie van de vrouw is de laatste jaren in de steden behoorlijk verbeterd. Steeds meer vrouwen werken als arts of jurist of hebben een eigen bedrijf. Elders geldt nog steeds de machocultuur en geven vrouwen hun baan op om voor de kinderen te zorgen.

Openingstijden
Openingstijden kunnen nogal vaag zijn in Griekenland. Ze kunnen van dag tot dag verschillen, van seizoen tot seizoen en van plaats tot plaats. Wilt u een bezienswaardigheid bezoeken informeer dan altijd vooraf naar de openingstijden. Alle postkantoren en banken en de meeste winkels, kantoren, door de overheid beheerde musea en archeologische vindplaatsen zijn op officiële feestdagen gesloten.

Douanebepalingen
Bezoekers afkomstig uit de EU-landen hebben voor een bezoek of vakantie aan Griekenland geen visum nodig, maar wel een geldig paspoort. Het uitvoeren van oudheden en archeologische vondsten zonder vergunning wordt als een ernstig vergrijp en zal worden bestraft met hoge boetes of zelfs een gevangenisstraf. Neemt u medicijnen mee die op doktersvoorschrift zijn verstrekt, zorg er dan voor dat u het recept (of kopie) kan laten zien.

Betaalmiddelen
In Griekenland kun je gewoon betalen in euro's. Over het algemeen worden in restaurants, winkels en hotels ook creditcards geaccepteerd (American Express, Diners Club, Euro/Mastercard, Visa). In de meeste plaatsen zijn genoeg geldautomaten om geld te pinnen. Gemiddelde openingstijden van banken en postkantoren: maandag t/m vrijdag 09:00 - 13:30 uur.

Prijsniveau
In de bekende vakantie-oorden is het prijsniveau vergelijkbaar met dat van Nederland. In de binnenlanden van Griekenland daar en tegen liggen de gemiddelde prijzen over het algemeen een stuk lager. Het is gebruikelijk om in drink- en eetgelegenheden een fooi te geven van 5% à 10%.

Luchthavens
De aanvlieghaven in Griekenland is over het algemeen Athene. Hiernaast hebben de bekendste eilanden een eigen aanvlieghaven. De gemiddelde vliegtijd vanaf Schiphol is circa 3 uur.

Telefoon
Met uw mobiele telefoon kunt u vanuit Griekenland gewoon bellen en internet gebruiken. Hiervoor gelden bij het gebruik van data, afhankelijk van uw abonnement, tot op zekere hoogte geen "roaming"-kosten meer. U kunt dus met de databundel van uw abonnement in Nederland of België ook gewoon in Griekenland appen en internetten. Buiten uw databundel gelden wel aparte tarieven, deze kunt u opvragen bij uw dataprovider waar u het abonnement heeft afgesloten. Bij veel hotels in Griekenland kunt u vaak ook gebruik maken van (gratis) wifi. Indien u maar een kleine databundel heeft dan is het gebruik van wifi aan te raden, maar wees daarmee wel voorzichtig omdat veel openbare wifi-netwerken slecht beveiligd zijn. Op slecht beveiligde wifi-netwerken kunnen ook anderen eenvoudig meekijken op uw telefoon. Ga dus bijvoorbeeld niet internetbankieren als u op een openbaar wifi-netwerk zit.

Indien u niet beschikt over een mobiele telefoon dan kunt u in een aantal plaatsen terecht bij een telefoonkantoor. Via de telefoonkantoren van OTE (de Griekse Telecommaatschappij) kan ter plaatse het voordeligst lokaal en internationaal gebeld worden. In vrijwel alle plaatsen zijn openbare telefoons. Hier vanuit kan met een telefoonkaart gebeld worden. Deze telefoonkaart is ook nodig voor het aanvragen van een collect call gesprek. De kaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoren. Ook bij kiosken kan lokaal en internationaal gebeld worden. Collect call mogelijk (00800 3111).

Meer reisinformatie Griekenland
Griekenland Online
Accomodaties Griekenland
Informatie vakantie Griekenland
Rondreis Griekenland
Vakantiefoto's Griekenland
Last minute Griekenland
De mooiste vakantiebestemmingen van Griekenland