Bezienswaardigheden en  hoogtepunten van Kreta

Informatie Kreta

Wie op vakantie naar Kreta gaat, kan kennis maken met de duizenden jaren oude beschaving van de Minoërs (Knossos, Phaistos). Zonder twijfel raak je onder de indruk van de bouwkunst van dit volk en van hun kunstzinnige uitingen in de vorm van ongeëvenaarde fresco's (Nationaal museum, Heraklion). Je kunt ook de binnenlanden intrekken en de toeristische, commerciële noordkust verruilen voor de rust en de stilte van verdroomde dorpjes. Je kunt de bergen beklimmen, op zoek naar de geboortegrot van Zeus of simpelweg om te genieten van de flora. De Samariaskloof blijft een openbaring ondanks alle moderne drukte, de zuidkust een verademing en de stad Chania een mediterrane parel. Hieronder vindt u meer informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten van Kreta.

Informatie Kreta

Hoofdstad: Heraklion

Munteenheid: euro

Taal: Grieks

Tijdsverschil: +1 uur

Aantal zonuren: 2491 per jaar (12 uur per dag in de zomer)

Vliegtijd: 3,5 uur (vanaf schiphol)

Kijk hier voor de actuele coronamaatregelen op Kreta

IRAKLION WEATHER

Bezienswaardigheden Kreta

Tijdens uw vakantie Kreta kunt u de volgende bezienswaardigheden en hoogtepunten gaan bekijken:

Heraklion (Iraklion)
Heraklion was in 2000 v.Chr. de haven van Knossos, de hoofdstad van de Minoïsche cultuur op Noord-Kreta. De ruïnes van deze oude stad, waarin de mythologische Minotaurus huisde, zijn opmerkelijk in tact, op 5 km landinwaarts.

De plaats Heraklion zelf werd in 824 door Saraceense piraten gesticht. Zij legden er een grote gracht omheen en gebruikten haar als vesting van waaruit zij de Middellandse Zeekust en de eilanden bestookten en zich met succes gedurende bijna 140 jaar het Byzantijnse imperium van het lijf hielden voordat ze uiteindelijk werden verslagen. Uiteindelijk werd Heraklion Venetiaans bezit en 400 jaar lang was de stad het belangrijkste commerciële en culturele centrum van de Levant. Eind 17e eeuw kregen de Ottomaanse Turken er na een beleg van 22 jaar de macht. Ten slotte lukte het het Kretenzische verzet in 1897 onafhankelijkheid te verkrijgen. Enkele jaren later besloten de eilandbewoners zich aan te sluiten bij Griekenland.

Tegenwoordig is Heraklion een drukke, moderne hoofdstad, het commerciële centrum van Kreta. Maar wie door de oude stad wandelt, wordt beslist herinnerd aan het schitterende, zij het bloedige verleden – de ongelooflijke middeleeuwse stadsmuren en massieve gevangenisforten, met Kretenzische dwangarbeiders door de Venetianen gebouwd, de fascinerende mengeling van architectuur, die 800 jaar illustreert, met prachtige Venetiaanse en Ottomaanse gebouwen.

Een mooie 17e- eeuwse fontein, de Liondaria, overheerst de Plateia Venizelou, een prachtig centraal plein met cafés en winkels. Op de voedselmarkten worden de zintuigen gestreeld met prachtig gekleurde groenten en fruit, de plaatselijke honing, olijfolie en wijnen, de geur van houtskool gemengd met oregano die uit de taveernes komt en door de drukte van het straatleven in Heraklion. Open bars en muziekoptredens zijn er op alle uren van de dag te vinden, en de stad, de op 3 na grootste van Griekenland, ademt een sfeer van kosmopolitische overdaad, zinderend van de energie.

Hoogtepunten Kreta

  • Het Archelogisch Museum – een prachtige verzameling Minoïsche kunst en cultuur, één van de mooiste musea ter wereld.
  • Het Historische Museum – middeleeuwse, renaissancistische en folkloristische kunst, iconen, fresco's en herinneringen aan de Kretenzische onafhankelijkheidsstrijd.
  • De Loggia – een prachtig 17e eeuws Venetiaans gebouw, nu gebruikt als stadhuis.
  • Een schotel bougatsa – gebak op basis van de plaatselijke roomkaas.
  • Korai – nauwe lanen vol taveernes en restaurants waar de plaatselijke bevolking zicht doorgaans vermaakt.
  • De plaatselijke winkels van Leoforos en Kalokerinou.
  • Arhanes – een prachtige historische stad met een spectaculaire omgeving, 14 km buiten Heraklion.
  • Knossos - hoofdstad van het Minoïsche Kreta, 5 km buiten Heraklion.
  • Matala - de grotten van Matala, ca. 65 km buiten Heraklion
  • Een boottocht naar het voormalige lepra-eiland Spinalonga