Bezienswaardigheden en tips

Stedentrip Havana

Havana is de wereldhoofdstad van Afro-Latin muziek en dans; het Tropicana is al meer dan 50 jaar het epicentrum. Het begon allemaal in 1939, toen iemand een briljant idee kreeg in een villa in een buitenwijk met een uitgestrekte tropische tuin: zet een openluchtpodium tegen de jungle-achtergrond en vul de gangpaden met honderden artiesten, dansend op een luide Afro-Latin beat, royaal gekostumeerd en wulps gechoreografeerd om elk publiek mee te nemen naar een exotisch wonderland. Sterren als Nat King Cole zongen voor Hollywoodacteurs, Amerikaanse gangsters, internationale jetsetters, per charter ingevlogen toeristen en Batista's politieke elite. Het Tropicana, dat het symbool werd van de prerevolutionaire decadentie van Batista's Cuba, overleefde de revolutie; februari is een uitstekend moment voor een stedentrip Havana. Er valt weinig of geen regen, zodat het zeer onwaarschijnlijk is dat de show naar binnen moet verhuizen: buiten wordt uitbundig gefeest en de show doorgaat tot in de kleine uurtjes.

Informatie Havana

Munteenheid: Cubaanse peso, Convertibele peso

Taal: Spaans

Tijdsverschil: -6 uur

Klimaat: Het weer in Havana wordt bepaald door een savanne klimaat, met veel invloed vanaf zee. Het is het hele jaar warm, waarbij tussen mei en november er grote kans is op orkanen. Van november t/m april valt de minste regen en is de temperatuur het aangenaamst. Gemiddelde maximum temperatuur in Havana is ca 32 graden. (weerbericht Havana)

Beste reistijd: februari t/m april

Vliegtijd: ca 10 uur en 15 minuten (rechtstreeks vanaf schiphol)

Net als het Tropicana is Havana vol ritmische geluiden en bruist elke dag vanaf de middag van de muziek met een duidelijke jarenvijftigsfeer. De stad is vol tragiek: opgelapte fossiele auto's rijden sputterend langs vervallen huizen, nauwelijks verlicht door de straatlantaarns. In de oude stad, Habana Vieja, vallen de barokke Catedral de San Cristobal en Palacio de los Capitanes Generales op met hun chique marmer en golvende lijnen — sporen van een rijk verleden dat contrasteert met de arme, werkloze jonge stellen die bij zonsondergang naar de Malecón gaan en op de kademuur gaan zitten zoenen. In Centro Habana ziet u het Capitolio, een van de symbolen van de stad en een losse kopie van het Capitool in Washington DC. Binnen kunt u door de oogverblindende Zaal van de Verloren Voetstappen lopen, met de vreemde akoestiek waaraan de naam is ontleend. Bezoek daarna het koIoniale verleden met een perfect gemixte mojito op het dakterras van Hotel Inglaterra en kijk hoe de elegante Cubanen zich vermaken. Nog altijd is er een onderliggend gevoel dat Havana ophield in 1960 - dat maakt het tot een van de meest intrigerende en mysterieuze steden ter wereld.

Bezienswaardigheden stedentrip Havana

Havana kan het beste in de periode februari t/m april bezocht worden. Overdag is het dan meestal zonnig en droog weer, ideaal om de historische stad te leren kennen en naar de mooie zandstranden vlakbij te gaan. Trek 's avonds uw mooiste kleren aan en laat u gaan bij het dansen op het podium van de beroemde, kleurrijke nachtclub Tropicana. De volgende bezienswaardigheden en activiteiten kunt u tijdens uw stedentrip Havana ondernemen:

  • Ritje door Havana in een Amerikaanse oldtimer uit de jaren vijftig met chauffeur en gids. Dan een mojito (rum, limoen, suiker en munt) op het terras van Hotel Inglaterra, de beste plaats om mensen te kijken. Struinen door de straten van de oude stad, UNESCOwerelderfgoed sinds 1982; eindigend bij de Floridita, Hemingways favoriete bar, voor de perfecte daiquiri.
  • Bezoek aan het Museo de la Revolución, het Capitolio en het oldtimermuseum. Lekker lang lunchen met de inwoners bij Los Nardos in de oude stad.
  • Rondleiding door sigarenfabriek Partagás: u hoort over de Cubaanse tabaksindustrie en ziet het communisme op de werkvloer. Daarna door naar het Cubaanse museum voor moderne kunst. Neem 's avonds plaats bij een ballet in het Teatro Nacional om te zien waarom Cubanen de naam hebben de beste dansers ter wereld te zijn, ongeacht de stijl.
  • Een dagje met een huurauto op pad in de omgeving van Havana. Bezoek aan Hemingways intrigerende buitenhuis, de Finca; daarna naar de Playa del Este voor een middag op het beste strand van Havana. Tot slot viert u uw laatste avond in Havana met drankjes en show in het wereldberoemde Tropicana.
  • Een stedentrip Havana kunt u afsluiten door bijvoorbeeld nog even wat souvenirs te kopen op de Feria, de grootste markt van de oude stad. Of u blijft wat langer op Cuba en geniet van nog een aantal ontspannen dagen op één van de stranden vele stranden.

Tips Havana

  • Neem euro's of dollars mee in nieuwe biljetten om in te wisselen voor convertibele Cubaanse pesos (CUC). Let op de 11% belasting bij creditcardtransacties.
  • Koop nooit sigaren op straat, alleen in regeringswinkels, en bewaar het bonnetje voor de douane. Sigaren van de zwarte markt worden in beslag genomen.
  • Controleer uw rekening altijd aan de hand van de prijslijst, of u wordt het slachtoffer van eindeloze 'vergissingen'.
  • Neem alleen Chileense wijn van een zo laat mogelijk jaar. Al de andere wijn is waarschijnlijk geoxideerd.

Reageer

Deel hier je tips, bezienswaardigheden of vragen over Havana:

Plattegrond Havana

Weerbericht Havana

Actuele weer in Havana

Weersverwachting Havana
Vandaag
Onbekend
- °c
Vandaag
Onbekend
- °c