Alles over reizen naar Cuba

Informatie Cuba

Op reis naar Cuba? Cuba kennen we vooral van de Cuba Libre, de Cubaanse Sigaren, Che Cuevare en haar voormalig leider Fidel Castro. Ondanks dat Cuba een communistisch land is is het één van de populairste bestemmingen in het Caribisch gebied. Zowel voor een rondreis of een strandvakantie of een combinatie van deze twee is Cuba zeer geschikt. Overigens is het regime al veel minder streng sinds Fidel zich heeft teruggetrokken en zijn broer de macht heeft overgenomen. Met name de inwoners van Cuba profiteren hiervan.

Het is een interessante vakantie bestemming, vol met koloniale pracht waar soms de jaren `50 nog tot leven komen als je al die oldmobiels rond ziet rijden. Cuba is ontdekt door Columbus in 1492 en vanaf 1512 verder gekoloniseerd door Diego Velasquez. Er zijn overal nog overblijfselen in Spaanse stijl te zien. Cuba staat ook bekend om zijn mooie afwisselende landschap, natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Dit altijd groene eiland herbergt een unieke flora en fauna. Uitgestrekte vlaktes worden afgewisseld door heuvelachtige gebieden met rivieren. Naast een rijke historie en een mooie natuur zijn er in Cuba ook prachtige stranden en azuurblauwe wateren te vinden. Het is dan ook een ideale bestemming voor een rondreis per auto gecombineerd met een strandvakantie.

Praktische informatie Cuba

Hoofdstad: Havana

Staatsvorm: Volksrepubliek

Religie: Rooms-katholiek

Taal: Spaans

Visum: Voor reizen naar Cuba heeft u een visum nodig

Munteenheid: Cubaanse peso, Convertibele peso

Tijdsverschil: -6 uur

Beste reistijd Cuba: november tot april (weersverwachting Cuba)

Meer reisinformatie Cuba

# Che Guevara 

Tijdens uw rondreis Cuba kunt u niet om Che Cuevare heen, hij is onlosmakkelijk verbonden met Cuba. Ernesto Rafael 'Che' Guevara de la Serna was een Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider. De bijnaam Che kreeg hij gedurende zijn verblijf in Guatemala. In Argentinië wordt de kreet Che gebruikt om iemands aandacht te trekken.  Che was een lid van Fidel Castro's Revolutionaire Beweging van de 26e juli, die in 1959 in Cuba via een revolutie aan de macht kwam. Na verscheidene posten in de nieuwe Cubaanse regering te hebben bekleed, verliet Che Cuba in 1966 om de revolutie in andere landen te verspreiden. Eerst in de Democratische Republiek Congo en later in Bolivia. Op 7 oktober 1967 werd Che opgepakt tijdens een door de CIA georganiseerde militaire operatie van het Boliviaanse leger. Hoewel de CIA hem voor ondervraging in leven wilde houden, werd Che door het Boliviaanse leger geëxecuteerd. In juli 1997 zijn de overblijfselen van Che en zes van zijn kameraden naar Cuba overgebracht en in oktober 1997 met militaire eer bijgezet in een mausoleum in Santa Clara.

Meer informatie Che Guevara

# Havana

Havana is de wereldhoofdstad van Afro-Latin muziek en dans; het Tropicana is al meer dan 50 jaar het epicentrum. Het begon allemaal in 1939, toen iemand een briljant idee kreeg in een villa in een buitenwijk met een uitgestrekte tropische tuin: zet een openluchtpodium tegen de jungle-achtergrond en vul de gangpaden met honderden artiesten, dansend op een luide Afro-Latin beat, royaal gekostumeerd en wulps gechoreografeerd om elk publiek mee te nemen naar een exotisch wonderland. Sterren als Nat King Cole zongen voor Hollywoodacteurs, Amerikaanse gangsters, internationale jetsetters, per charter ingevlogen toeristen en Batista's politieke elite. Het Tropicana, dat het symbool werd van de prerevolutionaire decadentie van Batista's Cuba, overleefde de revolutie; februari is een uitstekend moment om erheen te gaan. Er valt weinig of geen regen, zodat het zeer onwaarschijnlijk is dat de show naar binnen moet verhuizen: buiten wordt uitbundig gefeest en de show doorgaat tot in de kleine uurtjes.

Kaart van Cuba