Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Cuba

Hier vindt u nuttige reisinformatie en tips voor reizen naar Cuba. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen. Heb ik ook een visum nodig en kan ik ook met dollars betalen in Cuba? Kortom ga wijs op reis naar Cuba.

Heb ik een visum nodig als ik naar Cuba op vakantie ga?
Je hebt voor de reis naar Cuba een visum nodig, echter indien je via een touroperator geboekt hebt dan volstaat een toeristenkaart. De kosten hiervan bedragen ca 22 EUR. Ook moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na terugkomst in Nederland nog tenminste 1 maand geldig is (touroperators vragen echter meestal om een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is). Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en ticket mee te nemen. (TIP: scan je belangrijke papieren in en stuur het naar je eigen hotmailadres! Je kunt dan altijd en (bijna) overal kopieen uitdraaien.) Ook extra pasfoto's zijn altijd handig. Het is verboden etenswaren in Cuba in te voeren, dus ook geen kaas of fruit.

Indien je zonder touroperator naar Cuba reist dan kun je een visum aanvragen via het consulaat van Cuba in Rotterdam. Het aanvraagformulier kun je hier downloaden.

Let op: Indien je niet rechtstreeks naar Cuba vliegt maar via een ander land een tussenstop maakt informeer dan vooraf goed of je niet een transitvisum nodig hebt om naar Cuba te kunnen reizen.

Welke inentingen worden aanbevolen voor Cuba?
Inentingen voor Cuba zijn niet verplicht. Wij adviseren je echter om altijd contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen. Voor Cuba worden momenteel de volgende inentingen aanbevolen:

  • Hepatitus A
  • DTP

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten

In het algemeen kun je stellen dat de medische zorg in Cuba op een hoog niveau staat. Maar, het is natuurlijk niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie. Mocht het toch gebeuren, vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS).

Kan ik ook met euro's betalen in Cuba?
Ondanks de verbeterde betrekkingen tussen Cuba en USA wordt de Amerikaanse dollar officieel (nog) niet geaccepteerd in Cuba! Op markten worden vaak nog wel dollars geaccepteerd. Indien je dollars wilt wisselen bij de banken op Cuba houdt er dan rekening mee dat ze hier een hoge commissie voor vragen. Het is verstandig om voldoende contanten in Euro's mee te nemen in kleinere coupures van max € 50 deze zijn vaak goed om te wissel. Daarnaast zijn pinpassen van Europese banken, evenals creditcards gelieerd aan Amerikaanse banken, in Cuba niet bruikbaar. En dollar-travellercheques worden ook niet geaccepteerd. Neem dus euro-travellercheques en/of genoeg contant geld mee naar Cuba! Overigens houdt er wel rekening mee dat het inwisselen van travellercheques soms erg duur is, controleer voor het inwisselen altijd even de commissie die ze hiervoor rekenen.

In toeristische gebieden zoals Varadero is de Euro steeds in veel gelegenheden een erkend betaalmiddel. Kom je in minder toerische gebieden dan kun je de Euro's eerst omwissellen voor de CUC, dit is de Cuban Convertible Peso, een geldvorm speciaal voor de toeristen en voor het kopen van geimporteerde producten. Deze munt heeft een waarde gelijk aan 1 US Dollar en wordt in de volksmond nog vaak dollar genoemd. Voor 1 euro krijg je ca. 1,10 CUC (dec 2015). Klik hier voor de actuele koers.

Tot slot: er is natuurlijk ook nog een lokale munteenheid, de lokale peso (CUP), oftewel Moneda Nacional. Je kunt een paar Euro om wisselen voor deze munt en dan zeer goedkoop kleine snacks kopen op straat of betalen in b.v. kleine koffiebarretjes! Voor 1 euro krijg je ca 29 CUP (dec 2015). Klik hier voor de actuele koers.

Wat kost het om door Cuba te reizen?
Over het algemeen liggen de prijzen van maaltijden en drankjes op hetzelfde niveau als in Nederland. De artikelen in winkels zijn vrijwel allemaal geïmporteerd voor de toeristen en daardoor relatief vrij prijzig. Cuba is een arm land, houd er daarom rekening mee dat er schaarste aan middelen is. Daarnaast is de logica in prijzen soms ver te zoeken, een fles water kost meestal 1 toeristenpeso en kan dan zomaar opeens 3 kosten. Dit is geen onwil van de mensen, ze hebben gewoon geen idee van de waarde van de toeristenpeso en denken dat alle toeristen toch onbeperkt over geld beschikken! Het is leuk om een paar Euro`s om te wissellen voor de lokale Peso, Moneda Nacional, hiermee kun je op straat b.v. pizza`s, broodjes, nootjes en ijsjes kopen. Deze zijn dan erg goedkoop.

Welke taal spreken ze in Cuba?
De officiële voertaal in Cuba is Spaans. Het wordt er als een dialect gesproken, waarbij woorden en zinnen nog wel eens ingekort worden. Veel mensen spreken ook Engels. Het is echter aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

Hoelang doet de post er over in Cuba?
Post van en naar Cuba is niet echt snel, gemiddeld duurt het zo'n drie weken voordat de post in Nederland arriveert. In elke stad is een postkantoor aanwezig waar je postzegels kunt kopen.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?
In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland, zowel in de zomer als in de wintertijd.

Kan ik mijn elektrische apparaten gewoon gebruiken in Cuba?
Het voltage in Cuba is 110 volt. In sommige hotels zijn ook stopcontacten met 220 volt aanwezig. Op de meeste stopcontacten staat het voltage aangegeven. De stopcontacten zijn gemaakt voor Amerikaanse stekkers met twee platte pinnen, hoewel er ook andere typen voorkomen. Het voltage van contactpunten voor scheerapparaten bedraagt soms 220-240 Volt. Sommige electrische apparaten kun je wel gebruiken, maar ze werken dan minder goed. De stekkers zijn echter anders, je hebt dus altijd een verloopstekker nodig.

Eten en drinken in Cuba
Culinaire hoogtepunten kun je tijdens een reis door Cuba niet echt verwachten. Het Cubaanse eten is weinig gevarieerd. Het traditionele basisvoedsel is moros y cristianos: rijst (arroz) met zwarte bonen (frijoles negros); of congrís: rijst met rode bonen (frijoles colorados). De boniato (zoete aardappel) wordt veel gegeten. Yuca (in het Afrikaans maniok) is een populaire groente, bleek-geel en een beetje melig. Er wordt cassavebrood van gemaakt, zoals de Indianen al deden. Malanga is net zo'n soort populaire knol. Viandas is de verzamelnaam voor knolgroenten en groene bananen (plátanos verdes). Deze laatste worden ook veel gebruikt als groente -in plakken gebakken (plátanos fritos) of als chips (mariquitas). In het oostelijk deel van Cuba, in Santiago de Cuba, worden ze geprakt, fufú. Het is een melig hapje, maar daar horen dan knapperig uitgebakken stukjes varkenszwoerd (chicharrones) doorheen, en dan is het heel lekker. Het moet het hoofdbestanddeel van het voedsel geweest zijn van de guerrilleros in de Sierra Maestra.

Moet ik ook luchthavenbelasting betalen in Cuba?
De vertrekbelasting voor internationale vertrekken vanuit Cuba bedraagt CUC 25. Dit dient ter plaatse bij vertrek op de luchthaven te worden voldaan.

Feest- en gedenkdagen
Op Cuba zijn maar enkele feestdagen. De gedenkdagen zijn soms plaatsgebonden, soms leiden ze ook landelijk, net als bij de officiële feestdagen tot sluiting van winkels en tot het stilleggen van overheidsdiensten.

Feestdagen
1 januari Dag van de Revolutie
1 mei Dag van de Arbeid
25/27 juli Herdenking aanval Moncada-kazerne
10 oktober Begin van de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog

Enkele gedenkdagen
2 januari Bevrijdingsdag
28 januari Geboortedag van José Martí
24 februari Begin van de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog
8 maart Dag van de Vrouw
19 april Herdenking Overwinning Varkensbaai
30 juli Dag van de Martelaren van de Revolutie(s)
8 september Dag van de Beschermheilige van Cuba
8 oktober Sterfdag Che Guevara
2 december Herdenking van de Landing van de Granma
15 december Stichting van Havana

Religieuze feestdagen worden op Cuba niet officieel gevierd.

Meer tips voor reizen naar Cuba
Cuba Online
Informatie vakantie Cuba
Rondreis Cuba
Lonely Planet - Cuba

Kan ik ook een auto huren in Cuba?
Het eiland kan prima worden verkend per huurauto. De wegen zijn in redelijke staat en rustig, omdat autobezit slechts aan een aantal Cubanen is voorbehouden en er wordt gewoon rechts gereden. Let wel op dat er ook veel fietsers en voetgangers op de weg zijn. Daarom is het ook zeker niet aan te raden om in het donker nog te rijden, aangezien zij geen licht hebben en dus bijna niet te zien zijn. De bewegwijzering is beperkt maar de vriendelijke Cubanen wijzen je graag de weg!

In Cuba kun je vanaf 21 jarige leeftijd een auto huren. Wel moet je ten minste 2 jaar een rijbewijs hebben. De leeftijdgrens kan per aanbieder verschillen tot 25 jaar. Voor de verzekering kunnen er extra toeslagen gelden voor mensen jonger dan 25. Je kunt alleen met een creditcard een auto huren, omdat contant geld nauwelijks als borgsom wordt geaccepteerd. Maar let op, Amerikaanse creditcards worden in Cuba niet geaccepteerd.

Het is overgens wel verstandig om in het hoogseizoen ruim voor vertrek naar Cuba de auto via je reisorganisatie te reserveren, vanwege het beperkte aantal auto's die voor verhuur beschikbaar zijn.

Maximumsnelheid autowegen:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/h
  • Buiten de bebouwde kom: 90 km/h
  • Autosnelweg: 100 km/h

Openbaar vervoer in Cuba
Het openbaar vervoer in Cuba is primitief en weinig geschikt voor toeristen met weinig tijd. Er rijden nauwelijks bussen, met als gevolg lange wachttijden en overvolle bussen. In Cuba rijden veel Nederlandse stadsbussen, waar het nederlandse routenummer en de hollandse bestemming vaak nog voorop vermeld staat. Ook rijden in de stad enorme verlengde bussen met twee bulten, vaak 'Camels' genoemd. Daarnaast bepalen oldtimer auto's die als taxi worden gebruikt, paarden koetsjes en fietstaxi's het straatbeeld. De laatste tijd verschijnen er steeds meer bussen voor lange afstanden, deze zijn vrij prijzig, redelijk luxe en worden meestal alleen door toeristen gebruikt.

Reisadvies Cuba
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Cuba goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie. Indien je een partij zeer goedkope Cohiba of Monte Christo sigaren wordt aangeboden, kun je er vanuit gaan dat het geen echte zijn!

Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. Op Cuba worden wetsovertreders zwaar gestraft en de misdaadcijfers liggen er dan ook vrij laag. Toch moet je in sommige vakantiecomplexen en op drukke plaatsen zoals Oud Havana, uitkijken voor zakkenrollers en tasjesdieven. Ga `s avonds niet in Oud Havana of het centrum de straat op; niet vanwege de misdaad, maar omdat er geen straatverlichting is en er nogal wat gaten in het wegdek zitten. In gebieden waar veel buitenlanders komen, is de toeristenpolitie meestal niet ver weg.

Reistips Cuba

  • Zodra je de toeristische gebieden verlaat, kom je terecht in een prachtige wereld waar op bepaalde punten de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat de stroom elke dag wel een paar uur kan uitvallen! Een zaklamp meenemen is handig.
  • De wegenkaart die je op Cuba bij de Flexi Fly Drive krijgt, en de verdere kaarten die op Cuba verkrijgbaar zijn, zijn niet erg gedetailleerd en soms verjaard. Het is dus handig om vast in Nederland een goede kaart te kopen.
  • Als je de auto ergens parkeert, is het raadzaam iemand in te huren die “op de auto past". In de grotere plaatsen zullen deze personen zich meteen aanbieden, en het is raadzaam hier gebruik van te maken (voor een kleine vergoeding).
  • Tot slot..... Op cubaforum.nl vind je veel reisinformatie en tips van andere reizigers die vaak al meerdere keren naar cuba zijn geweest. Ook kun je hier natuurlijk zelf een vraag of een oproep plaatsen. Je krijgt meestal snel reacties en/of antwoorden. Een betere voorbereiding is er niet!

Reageer

Deel hier je tips, reisadvies of vragen over reizen naar Cuba:

Weer en klimaat in Cuba

Het actuele weer in Havana

7 daagse weerbericht Havana
Vandaag
Onbekend
- °c
Vandaag
Onbekend
- °c

Rondreizen en vakanties Cuba!