De 10 belangrijkste bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Brazilie

Hieronder vindt u een selectie van een aantal belangrijke bezienswaardigheden in Brazilie die een bezoek meer dan waard zijn:

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is volgens de Brazilianen door god zelf geschapen en de zes miljoen Carioca's zijn enorm trots op hun stad. De stad is wereldberoemd geworden door het bruisende carnaval en de prachtige stranden Copacabana en Ipanema. Verder vindt je in de stad vele musea, kerken, markten en parken. Voor een goed uitzicht over de stad kun je met een kabelbaan naar de top van het "Suikerbrood", een hoge rots midden in de baai en je moet ook zeker een bezoek brengen aan de beroemde berg Corcovado met het Christusbeeld. Net buiten de stad ligt het tropische Tijuca- woud dat ook zeker een bezoek waard is.

Video: 25 dingen die je in Rio de Janeiro kunt doen!

Sao Paulo

De inwoners van de grootste stad van Brazilië zien zichzelf als harde werkers en ze kijken een beetje neer op de Carioca's "die alleen maar feesten". São heeft vooral veel te bieden op cultureel gebied. Er zijn veel musea, waaronder het Archeologisch museum en het Museum voor Braziliaanse Kunst en talrijke galleries, theaters en filmhuizen door de hele stad.

Salvador de Bahia

Dé attractie van Salvador is de bevolking. Deze kleurrijke en gastvrije mensen zijn grotendeels afstammelingen van afrikaanse slaven. Ze houden nog veel eigen gebruiken en religies in stand en dit uit zich in het hele dagelijkse leven. De Candomblé religie is een mengeling van katholieke en afrikaanse rituelen en is voor de vele gelovigen meer een levenswijze dan een religie. Het is geen probleem om een bijeenkomst bij te wonen, mits je respect toont voor de gebruiken en het geloof. De afro-braziliaanse muziek en de lambada sound vind je overal terug; het carnaval is hier volgens velen dan ook het beste van heel Brazilië.

De wijk Pelourinho is een bolwerk van koloniale architectuur en staat dan ook onder bescherming van de Unesco. Deze oude wijk wordt gekenmerkt door smalle straatjes en historische huizen en kerken. De omgeving van São wordt nog steeds gedomineerd door de glooiende heuvels met cacaoplantages. Op sommige plantages zijn bezoekers welkom en kun je een rondleiding maken.

Recife

Deze stad heeft een levendige boulevard en prachtige lange zandstranden, die vooral in het weekend erg in trek zijn bij de lokale bevolking. Het historische centrum van deze stad straalt nog steeds de sfeer uit van de tijd van de Nederlandse en Portugese zeevaarders. Er zijn nog vele koloniale gebouwen en andere overblijfselen uit dit verleden bewaard gebleven. Vanuit Recife kun je ook een uitstapje maken naar het historische stadje Olinda en het koloniale Igarassu.

Amazone

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Brazilië is natuurlijk de Amazone. Het rijkste tropische regenwoud ter wereld, ook wel "de longen van de wereld" genoemd. Deze immens indrukwekkende jungle biedt een onvoorstelbare verscheidenheid aan flora en fauna. Alles wat groeit, bloeit, kruipt of vliegt lijkt hier vertegenwoordigt te zijn. Er zijn een aantal lodges waar je kunt verblijven en van waaruit excursies en boottochten georganiseerd worden. Deze lodges zijn meestal alleen per boot bereikbaar. De toegangspoort tot dit gebied is het stadje Manaus, de vroegere rubberstad.

Foz do Uguacu

Op het drielandenpunt met Argentinië en Paraguay liggen de Iguaçu-watervallen. Iguaçu betekent in de oorspronkelijke Guarani-taal "grote rivier" en een passender naam is niet denkbaar. Over een breedte van 3 km storten 275 watervallen over een 80m hoge klif de diepte in; het zijn de breedste watervallen ter wereld. In het midden is de "Garganta do Diablo" of "Devil's Throat" waar 14 watervallen bij elkaar komen en hun krachten bundelen. Je kunt dit schouwspel bewonderen vanaf de verschillende wandelpaden, per boot of, voor de liefhebbers, per helikopter. Rondom dit prachtige natuurgeweld ligt een uitgestrekt nationaal park; een tocht door dit regenwoud is echt aan te raden.

Pantanal

De Pantanal ligt in het westen van Brazilië, tegen de Boliviaanse grens. Het is een natuurgebied ongeveer ter grote van Frankrijk dat geheel bestaat uit savannen en de wereldberoemde wetlands. In het park leven honderden vogelsoorten, vissen, apen, slangen, capibara's (grootste knaagdier ter wereld, soort reuzecavia), alligators en zelfs poema's. Doordat er grote stukken open veld zijn is dit ook de beste plaats om wildlife te zien.

Door de Pantanal, van Poconé naar Porto Jofre, loopt de "Transpantaneira Highway". Deze weg is 150km lang en ligt 2-3m boven de wetlands. Ongeveer 65 km van Cuiabá ligt het plateau "Chapada dos Guimarães". Dit 800m hoge plateau is één van de oudste ter wereld en je vindt hier prachtige rotspartijen, grotten en watervallen en het biedt een prachtig uitzicht over de Pantanal en de Paraguay River. Het regenseizoen in dit gebied loopt van december tot maart en het grootste deel van het gebied staat dan onder water. Het droge seizoen is van juli tot oktober; dit is ook het nestel- en broedseizoen.

Chapada Diamantina

Dit nationaal park ligt als een groene oase in het droge, woestijnachtige noordoosten van Brazilië. Het is een heuvelachtig gebied met vele riviertjes en watervalletjes; er zijn dan ook overal prima zwemplekjes te vinden. Er zijn wandelroutes uitgezet, maar de locale gidsen weten erg goed de mooiste plekjes te vinden.

Midden in de Chapada ligt het plaatsje Lençóis. Eens was dit het centrum van de Braziliaanse diamantindustrie en van groot belang voor de Europese juwelen handel. Tegenwoordig is Lençóis een klein, rustig plaatsje, dat nog wel zijn rijke architectuur en eigen regionale cultuur heeft behouden.

Minas Gerais

De staat Minas Gerais,"algemene mijnen", heeft zijn naam te danken aan de "bandeirantes", de ontdekkers van het Braziliaanse binnenland in de 16de, 17de en 18de eeuw. Er werd goud gevonden en in de 18de eeuw ontwikkelde deze staat zich als het economische centrum van de kolonie.

De vroegere rijkdom heeft een overvloed aan architectuur en kunstschatten in Barokstijl achtergelaten in de koloniale steden. Met name in de staat Minas Gerais bereikte deze Barok een hoogtepunt en werd al snel ook door de Europeanen gewaardeerd als kunst van zeer hoge kwaliteit.

Het stadje Ouro Preto (zwart goud) is zeer sfeervol. De kerkjes van St. Francis of Assis en Pilar zijn met name de moeite waard, het lijkt hier wel alsof je door een openluchtmuseum wandelt.

Aanbiedingen rondreizen Brazilië!