Wijs op reis naar Brazilië

Reisadvies Brazilië

Hier vindt u reisadvies en tips voor reizen naar Brazilie. Bijvoorbeeld welke inentingen of vaccinaties worden aanbevolen of kan ik in Brazilie ook pinnen met mijn bankpas? Kortom ga wijs op reis naar Brazilië.

Heb ik een visum nodig voor mijn reis door Brazilië?
Je hebt voor de reis naar Brazilië geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na aankomst in Brazilië nog tenminste 6 maanden geldig is. Bij binnenkomst krijg je een "immigration permit". Deze moet je bij vertrek weer inleveren: goed bewaren dus! Denk er ook aan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort zelf mee te nemen en achter te laten voor familie of bekenden.

Let op: Indien je via de Verenigde Staten naar Brazilie vliegt, dus als je tijdens je vliegreis een tussenstop in de USA maakt, moet je hier vooraf toestemming voor aanvragen via het zgn. Visa Waiver Program, dit moet je doen via cbp.gov/esta. Voor alle duidelijkheid dit geldt dus ook als je alleen maar landt en weer doorvliegt vanuit Amerika.

Moet ik mij ook laten inenten voor mijn reis naar Brazilië?
Inentingen (vaccinaties) worden wel dringend aangeraden maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen. Voor Brazilië worden o.a. de volgende inentingen aangeraden:
* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus en Gammaglobuline
* Gele koorts ( in het Amazone gebied)

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten

Momenteel is Brazilie veelvuldig in het nieuws vanwege het zikavirus. Op dit moment is hier nog geen vaccin voor beschikbaar. Met name zwangere vrouwen wordt afgeraden om naar dit gebied af te reizen. Daarnaast komt malaria voor in sommige delen van het Amazonegebied. In deze gebieden wordt aangeraden malaria tabletten te slikken. EHBO setje Verder raden we je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirines, immodium en anti-insektenmiddel, zonnebrand etc.

Welke taal spreken ze in BrazilIë?
In heel Brazilië, een land dat qua oppervlakte zo groot is als Europa, wordt slechts één taal gesproken: Braziliaans. Braziliaans is Portugees met een heel eigen accent, waarin veel klankcombinaties iets anders worden uitgesproken dan in Portugal.

De kennis van andere talen is slecht; maar weinig Brazilianen spreken Engels, Duits of Spaans. Zelfs in betere hotels en in banken kan het gebeuren dat niemand Engels spreekt. Alleen bij vliegmaatschappijen en op luchthavens kun je ervan uit gaan dat er goed Engels wordt gesproken.

Kan ik in Brazilië met euro's betalen?
Het geldige betaalmiddel in Brazilië is de Real. 1 Real is ongeveer € 0,25 waard (dec 2015) en wordt verdeeld in 100 centavos, klik hier voor de actuele koers van de Real. Ook de Amerikaanse dollar is een overal geaccepteerd betaalmiddel. Pinnen is bij de meeste banken mogelijk met een PINpas met Maestro of Cirrus logo. Credit cards van Visa, American Express, Diners club and Master Card worden geaccepteerd in veel restaurants en hotels, maar in verassend veel ook nog niet.

Hoe lang doet de post er over in Brazilië?
Post naar en van Brazilië is redelijk snel, het duurt ongeveer een week voordat post in Nederland arriveert. Er zijn brievenbussen op straat, maar de post komt eerder aan ( en raakt minder snel “zoek") als je het op het postkantoor afgeeft. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels verkrijgbaar.

Wat is het tijdsverschil van Brazilië met Nederland?
In Brazilië is het in de wintertijd een verschil van 3 - 6 uur en in de zomer een verschil van 5 - 7 uur vroeger dan in Nederland. Het verschil aan uren heeft te maken met de zomertijd, als het in Nederland zomertijd is, heeft Brazilië wintertijd en natuurlijk andersom. En in Brazilie heeft, door de omvang van het land, meerdere tijdzones.

Luchthavenbelasting Brazilië
De luchthavenbelasting bedraagt tussen 30 en 36 US $ voor internationale vluchten. Voor nationale vluchten betaal je 5 tot 7 $ luchthavenbelastingen. Deze tax moet betaald worden bij de incheck balie, in US$ of R$.

Festivals en Feestdagen
Brazilianen maken overal feest van. Vele heiligen hebben voor een vrije feestdag gezorgd, maar ook onafhankelijkheidsdag, historische figuren, voetbalwedstrijden en verkiezingsuitslagen kunnen aanleiding zijn tot uitbundig feestvieren. Houdt er rekening mee dat tijdens feestdagen veel banken en organisaties gesloten zijn.

De belangrijkste festivals en vrije dagen zijn onder andere:

 • 1 januari Nieuw Jaar
 • eind februari Carnaval
 • april goede vrijdag, “Tiradentes"
 • 1 mei Dag van de arbeid
 • juni Corpus Christi
 • 7 september Onafhankelijkheidsdag
 • 12 oktober Nossa Senhora Aparecida
 • 2 November Allerzielen
 • 15 november proclamation of the republic
 • 25 December Kerstmis


Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken:
Braziliaanse brieven - A. Willemsen
Brazilië - J. Updike
Dit stuk grond - A. Torres
Kannibalen in Rio : impressies uit Brazilië - I. Holtwijk
Brieven uit Brazilië - Verschuur

Reisgidsen:
Brazil – Lonely Planet
South America on a shoestring – Lonely Planet
Dominicus Brazilië – M. Bayer
Brazilië en Argentinië in een rugzak- D. de Vries
Marco Polo Reisgids Brazilië – C.D. Goerdeler
Reishandboek Brazilië - Jaap Dekker

Meer tips voor reizen Brazilie
Riksja Travel - Brazilie
Landenalmanak - Brazilie
Brazilie informatie - Reizendoejezo
Lonely Planet - Brazilie

Reisinformatie Brazilie - vervoer
Door de grote afstanden in Brazilie zijn binnenlandse vluchten de meest voor de hand liggende keuze om te reizen. Het binnenlandse vliegverkeersnet is van hoog niveau. Als je veel binnenlandse vluchten gaat maken is het verstandig een airpass te kopen. Wil je over land reizen, dan is de interlokale autobus het eerst aangewezen vervoermiddel, vooral in het zuiden en midden van Brazilie. De trein speelt nauwelijks een rol. Op de vliegvelden kun je verhuurkantoren van de grote internationaal bekende autoverhuurbedrijven vinden.

Tips voor autorijden tijdens uw vakantie in Brazilie:

 • Op Braziliaanse snelwegen gelden bijna geen regels of men lapt ze eenvoudig weg aan zijn laars. Links en rechts inhalen is heel normaal.
 • Brazilianen rijden bij voorkeur hard, ook buschauffeurs hebben maar een doel en dat is zo snel mogelijk van A naar B en ze houden daarbij geen rekening met hun mede weggebruikers. Kijk dus goed uit waar je rijdt en wie er achter je rijdt.
 • Rijdt bij voorkeur in de grote steden alleen overdag, 's avonds is het echt levensgevaarlijk om zelf de weg op te gaan.
 • Zorg dat je tank altijd gevuld is en tank nooit in een van de sloppenwijken. Dat is vragen om problemen.
 • Neem vanuit Nederland (of Belgie) zelf een goede routekaart mee, want die zijn daar nauwelijks te krijgen (ook niet bij alle verhuurbedrijven) en stippel je route van te voren goed uit. Bewegwijzering kent men nog nauwelijks in Brazilie.

Reageer

Deel hier je tips, reisadvies of vragen over reizen naar Brazilie:

Weer en klimaat in Brazilie

Het weer in Rio de Janeiro

Het weer in Brazilie voor de komende week
Vandaag
Onbekend
- °c
Vandaag
Onbekend
- °c

Hotels in Brazilie

- Geen reserveringskosten!
-  Wereldwijd ruim 800.000 hotels! 
- Beste prijsgarantie!