De belangrijkste bezienswaardigheden in o.a. La Paz, zoutmeer Uyuni, Potosi en Sucre

Bezienswaardigheden Bolivia

Tijdens uw reis door Bolivia mogen de volgende 6 belangrijkste bezienswaardigheden niet ontbreken:

1. La Paz

De hoofdstad van Bolivia met meer dan 1 miljoen inwoners is een sfeervolle overzichtelijke stad met vele bezienswaardigheden. Op een hoogte van bijna 4000 meter heb je, met name `s avonds warme kleding nodig als je over de koloniale pleinen wandelt of de verschillende winkels met handwerklieden bezoekt. Ga ook zeker naar de diverse interessante bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de vele musea, kerken, de ``heksen markt``, de bloemenmarkt, Chacaltaya, de hoogste skilift ter wereld en de indrukwekkende overblijfselen van het eeuwenoude Tiahuanaco. Vanuit La Paz starten diverse trekkings door het bergachtige gebied.

2. Uyuni

Het dorp Uyuni wordt door de Bolivianen vaak het koude dorp genoemd vanwege het koude klimaat. Een klein rustiek Boliviaans dorp van waaruit de tochten naar de zoutmeren, Colorado Verde en Laguna Colorado beginnen. In Uyuni kun je geen geld wisselen. De grootste attractie in Uyuni zelf is het trein-locomotieven kerkhof ten zuid westen van het station waar verschillende oude locomotieven staan opgesteld; er zijn plannen om er een treinmuseum van te maken.

3. Zoutmeer Uyuni

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bolivia is het zoutmeer bij Uyini. Het meer dan 12.000 km2 grote Salar de Uyuni is een uitgestrekte witte vlakte waar sinds jaren zout wordt gewonnen. Op de zoutvlakten is een hotel van zoutblokken is gebouwd. Tijdens de tocht breng je hier een bezoek aan. Het prachtige landschap zal meteen uitnodigen tot het maken van vele foto`s, zorg dat je een zonnebril meeneemt wat de reflectie van de zon op de witte vlakken is verblindend. Na de zoutvlakten rij je met een jeep door naar Laguna Colorada, een meer met een rode kleur veroorzaakt door de mineralen in het water. Via een bubbelende geiser kom je bij Laguna Verde en prachtig blauwgroen meer aan de voet van de bijna 6000 meter hoge vulkaan Licancabur. Vervolgens rij je met de jeep terug naar Uyuni. Een bijzonder indrukwekkende en vrij zware tocht vanwege het koude klimaat en de primitieve omstandigheden op grote hoogte (5000 meter) die je niet snel zult vergeten!

4. Potosi

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Bolivia zijn de zilvermijnen van Potosi. Ondanks de hoge ligging van deze stad (4090 meter) is Potosi in de geschiedenis bekend geworden als de rijke, welvarende stad in Bolivia. Vanaf 1545 werd hier op grote schaal zilver gevonden in de mijnen die heden ten dage nog steeds in gebruik zijn en bezocht kunnen worden. Vanaf de jaren `50 zijn de omstandigheden in de mijnen verbeterd hoewel ze nog niet aan de Westerse maatstaven voldoen. In 1987 heeft de Unesco Potosi uitgeroepen tot World Heritage Site vanwege de rijke historie die nog steeds te zien is in de koloniale architectuur; de gedecoreerde kerken, de smalle stegen en de herenhuizen met prachtige balkons zijn hier een voorbeeld van. Bezoek de warmwaterbronnen van Tarapaya, geniet van het fantastische uitzicht over de stad vanaf het oudste klooster van Bolivia, de Convento de San Fransisco en natuurlijk de indrukwekkende zilvermijnen.

5. Sucre

Sucre is de stad, op een hoogte van 2790 meter, met de vele koloniale gebouwen en een rustieke sfeer. Volgens velen de mooiste stad van Bolivia; de musea en markten maken het tot een stad waar je je niet zult vervelen! Een aantal aanraders om te bezoeken zijn het Antropologisch museum, het Museo Textil Etnografica met kleurrijke traditionele kleding die zo karakteristiek is voor Bolivia, de Cathedral op het grote plein in de stad. Op zondag wordt in de plaats Tarabuco, zo`n 3 uur rijden van Sucre, door de bevolking in prachtige kleding een markt gehouden waar je goed handgemaakte kleurrijke truien en andere kleding kunt kopen. Een aanrader als je op zondag in Sucre bent om heen te gaan!

6. Santa Cruz

In de laaglanden van Bolivia ligt de stad Santa Cruz de la Sierra met een tropisch klimaat. Een jonge stad die zich in kort tijd heeft ontwikkeld tot een van de economisch rijkste steden in Bolivia met vele soorten landbouw zoals rijst, suiker en fruit. Naast een aantal musea bezoeken, kun je hier de typisch Zuid Amerikaanse sferen opsnuiven van een bloeiende stad. Het Plaza 24 de Septiembre is de plek om uit te rusten en het Boliviaanse leven aan je voorbij te laten trekken. Dagtochten naar de zandduinen of de heilige boom van Cotoca kunnen hier op je programma staan.