Alles over reizen naar Bolivia

Informatie Bolivia

Op reis naar Bolivia? Hier vindt u informatie en tips voor een rondreis door Bolivia en de belangrijkste bezienswaardigheden. Het land dat, op bijna 3600 meter, de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld heeft en vooral bekend is vanwege de zoutmeren en haar (vroegere) zilver. Toen de Spaanse conquistadors in de 16e eeuw in Bolivia arriveerden, vonden ze in de mijn bij Potosi een lucratieve zilverdelfplaats. Maar de zilverhausse ging voorbij en de prijzen voor de ertsen die er voor in de plaats kwamen (met name tin), fluctueerden nogal. Nu is Bolivia het armste land van Zuid-Amerika en berucht om zijn politieke instabiliteit (In de afgelopen 2 eeuwen waren er ruim 190 coups), al is het de laatste jaren op dat gebied wel een stuk rustiger geworden.

Praktische informatie Bolivia

Hoofdstad: Sucre

Talen: Spaans, Quechua, Aymara

Staatsvorm: Republiek

Religies: Katholiek (95%)

Visum: Voor een vakantie Bolivia is geen visum vereist

Beste reistijd: mei t/m september (weersverwachting Bolivia)

Munteenheid: Boliviano

Tijdsverschil: - 5 uur

Quechua- en Aymara-indianen maken 55 procent uit van de bevolking. Ze leven van zelfvoorziende landbouw en verbouwen maïs, aardappelen en coca op de Altiplano. In het noorden, op de grens met Peru, vissen de Indianen nog steeds in rieten bootjes in het Titicaca meer. In het zuiden bevinden zich de beroemde zoutplateaus en er groeit gras dat verder naar boven overgaat in struikgewas. In het oosten ligt de laagvlakte Oriente met in het zuidoosten het semi-aride gebied Chaco, in het midden de savanne en in het noorden bossen waar de rivieren uitlopen in het Amazonebekken.

Bolivia is ook het land met de meest authentieke Indiaanse bevolking van Zuid Amerika en is ondanks haar wilde geschiedenis een van de meest vredige landen in dit continent. Vandaar dat het woord 'tranquilo' oftewel rustig vaak gehoord wordt bij de lokale bevolking. Een land wat nog niet ontdekt is door grote stromen toeristen en waar het reizen nog 'zoals vroeger' is; prachtige natuur zoals bij de zoutmeren en Colorado Verde, interessante historische steden zoals Sucre of La Paz en ontmoetingen met de lokale bevolking die je altijd zult onthouden.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Bolivia?

1. La Paz

Uiteraard mag La Paz niet ontbreken tijdens een rondreis door Bolivia? Dankzij de hoogte en spectaculaire ligging van Bolivia's de facto hoofdstad krijgen degenen die per vliegtuig arriveren een adembenemende inleiding op La Paz. De internationale luchthaven in de ontluikende voorstad El Alto - 'de hoge' - staat op de duizelingwekkende, 4000 m hoge Altiplano de door wind geteisterde hoogvlakte die zuidwestelijk Bolivia beheerst.

Hoewel de hoogte, hoogteverschillen en ongedisciplineerde massa's een verkenning te voet van La Paz tot een uitdaging maken, is er geen betere manier om u onder te dompelen in de beelden, geluiden en geuren van deze onmiskenbaar Andeaanse metropool. Ruim de helft van de stadsbevolking is van Aymara- of Quechua-oorsprong, en de cholas — inheemse vrouwen met lange vlechten, bolhoeden op het hoofd en veellagige jurken, bevolken de drukke trottoirs, straathoeken en lokale markten, waarbij ze alles, van snacks en groente en fruit tot gebruiksvoorwerpen en tovermiddeltjes, aan de man brengen. Comprame ('koop iets van mij') roepen ze tegen toeristen die zich door het kluwen van venters wringen, in de hoop ze te betrekken in een onderhandelsessie over potentiële aankopen.

Dit tafereel, begeleid door het onophoudelijke lawaai van het toeterende verkeer, is de essentie van de La Paz-ervaring. Gelukkig bieden tal van rustige koffiebars, aangename restaurants en diverse musea respijt, en het spectaculaire achterland van de stad biedt nog meer gelegenheid voor ontspanning. In de omringende Andes zijn legio wandelmogelijkheden en de pre-lncavindplaats Tiahuanaco vormt een mooie dagtocht. Het stadje Copacabana, op de oever van het Titicacameer ten westen van La Paz, biedt een bruisende sfeer en snelle toegang tot de antiquiteiten van Isla del Sol. Of anders lokt het groene dorp Coroico, drie uur heuvelafwaarts van La Paz, bezoekers met zijn tropische ambiance en frisse, naar bloemen geurende laaglandlucht.

2. Uyuni zoutmeren

Wat is een vakantie Bolivia zonder een bezoek aan de zoutmeren? Het dorp Uyuni wordt door de Bolivianen vaak het koude dorp genoemd vanwege het koude klimaat. Een klein rustiek Boliviaans dorp van waaruit de tochten naar de zoutmeren, Colorado Verde en Laguna Colorado beginnen. In Uyuni kun je geen geld wisselen. De grootste attractie in Uyuni zelf is het trein-locomotieven kerkhof ten zuid westen van het station waar verschillende oude locomotieven staan opgesteld; er zijn plannen om er een treinmuseum van te maken.

Het meer dan 12.000 km2 grote Salar de Uyuni is een uitgestrekte witte vlakte waar sinds jaren zout wordt gewonnen. Op de zoutvlakten is een hotel van zoutblokken is gebouwd. Tijdens de tocht breng je hier een bezoek aan. Het prachtige landschap zal meteen uitnodigen tot het maken van vele foto`s, zorg dat je een zonnebril meeneemt wat de reflectie van de zon op de witte vlakken is verblindend. Na de zoutvlakten rij je met een jeep door naar Laguna Colorada, een meer met een rode kleur veroorzaakt door de mineralen in het water. Via een bubbelende geiser kom je bij Laguna Verde en prachtig blauwgroen meer aan de voet van de bijna 6000 meter hoge vulkaan Licancabur. Vervolgens rij je met de jeep terug naar Uyuni. Een bijzonder indrukwekkende en vrij zware tocht vanwege het koude klimaat en de primitieve omstandigheden op grote hoogte (5000 meter) die je niet snel zult vergeten!

Belangrijke tips voor een rondreis Bolivia:

  • Vraag toestemming voordat u de lokale bevolking fotografeert, met name de bolhoed dragende (inheemse) chola-verkoopsters, die vaak nogal cameraschuw zijn.
  • Loop niet mee in en fotografeer geen plaatselijke demonstraties, aangezien u kan worden geassocieerd met impopulair westers beleid betreffende de cocateelt in Bolivia.
  • Steun de lokale economie door straatverkopers klandizie te bezorgen. Overigens kosten de waren in een straatstalletje vaak slechts een fractie van wat men in winkels vraagt.
  • Span u de eerste paar dagen niet te veel in. Op 3600 m kan een slopend geval van soroche (hoogteziekte) bij pas aangekomen bezoekers neerslachtigheid veroorzaken.

Landkaart Bolivia

Boek hier voordelig uw accommodatie in Bolivia!

- Geen reserveringskosten!
-  Wereldwijd ruim 800.000 hotels! 
- Beste prijsgarantie!