Wijs op reis naar Bolivia

Reisadvies Bolivia

Hieronder vindt u reisadvies en tips voor reizen naar Bolivia o.a. welke vaccinaties (inentingen) worden aanbevolen en wat te doen bij hoogteziekte? Kortom ga wijs op reis naar Bolivia.

Heb ik ook een visum nodig voor mijn reis naar Bolivia?
Je hebt voor de reis naar Bolivia geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort zelf mee te nemen en achter te laten voor familie of bekenden.

Let op: Indien je via de Verenigde Staten naar Bolivia vliegt, dus als je tijdens je vliegreis een tussenstop in de USA maakt, moet je hier vooraf toestemming voor aanvragen via het zgn. Visa Waiver Program, dit moet je doen via www.cbp.gov/esta. Voor alle duidelijkheid dit geldt dus ook als je alleen maar landt en weer doorvliegt vanuit Amerika.

Moet ik mij ook laten inenten voor mijn reis naar Bolivia?
Inentingen worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Bolivia worden de volgende inentingen (vaccinaties) aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Gele koorts

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten

Hoogteziekte Bolivia
Vanwege de grote hoogten in Bolivia, kun je last krijgen van de hoogte. Door het lagere zuurstofgehalte in de lucht kun je hoofdpijn, een misselijk gevoel, duizelingen of kortademigheid krijgen. Aan deze hoogte zul je even moeten wennen en fysieke inspanning vermijden. Reizigers met hart- en/of longaandoeningen worden aangeraden voor boeking hun reisplannen met de huisarts te bespreken. In Nederland zijn, op recept, preventieve middelen te koop tegen hoogteziekte zoals daimox.

Malaria
Malaria komt voor in het Amazonegebied in het noorden van Bolivia en in de periode oktober tot mei in de grensgebieden met Argentinië en Paraguay en in het departement Santa Cruz. In deze gebieden wordt aangeraden malaria tabletten te slikken.

Kan ik met euro's betalen in Bolivia?
Het geldige betaalmiddel in Bolivia is de Boliviano (1Bob= 100 céntimos). Voor 1 Euro krijg je ca 7,3 BOB (dec 2015), klik hier voor de actuele koers. In de steden en bij aankomst op het vliegveld is het mogelijk om geld te wisselen. Dollars zijn echter overal geaccepteerd. Indien je op een trektocht en/of naar de zoutmeren gaat is het aan te raden om wisselgeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen dorpen tijdens een trekking vaak weinig wisselgeld voorhanden is. Credit Cards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Banken zijn meestal alleen `s ochtends geopend van maandag t/m vrijdag. Het is sinds kort ook mogelijk in de grotere steden geld op te nemen met een pinpas. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo's (Cirrus of Maestro).

Welke taal spreken ze in Bolivia?
De officiële voertaal is Spaans. De inheemse bevolking spreekt vaak Quechua of Aymara, afhankelijk van de streek. In afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Spaans spreekt. Het Engels wordt in de drukbezochte gebieden redelijk gesproken. Het is echter aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

Tijdsverschil met Bolivia?
In Bolivia is het 5 uur vroeger dan in Nederland (in de wintertijd).

Luchthavenbelasting Bolivia
De luchthavenbelasting bedraagt 25 US $ voor internationale vluchten. Deze moet je voor vertrek uit Bolivia ter plekke op de luchthaven betalen. Voor binnenlandse vluchten betaal je ca $2 aan luchthavenbelasting.

Festivals en Feestdagen
Het merendeel van de feesten in Bolivia stamt af van de katholieke religie of van politieke gebeurtenissen. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Op veel feestdagen worden er in iedere stad kleurrijke processies gehouden en in het een gezellige drukte op het plein (Plaza des Armes) in het midden van de stad. De feesten gaan gepaard met traditionele kleding, muziek, dans, vuurwerk, alcoholische dranken en waterballonnen. De belangrijkste festivals zijn onder andere:

 • 24 Januari Alasitas, een feest uit het Inca tijdperk dat in la Paz gevierd wordt.
 • 2 Februari La Virgen de la Candelaria, een kleurrijk festival met name in Copacabana.
 • Februari-Maart Carnaval, met name in Oruro
 • Maart (tweede zondag), Phullay
 • Maart-April Semana Santa One, Heilige week, dit is de week voor Pasen, Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Pelgrims lopen van La Paz naar Copacabana.
 • 3 Mei Fiesta de la Cruz
 • 27 Mei Moederdag
 • Mei/Juni Festividad de Nuestro Señor Jesus del Gran Poder, levendig feest in La Paz
 • 24 Juni San Juan Batista, wordt in het hele land gevierd.
 • 6 Augustus onafhankelijkheidsdag van Bolivia, het belangrijkste feest in heel Bolivia
 • Augustus (laatste week) muziekfestival in Potosi
 • 1 November Todos Santos, Allerheiligen
 • 2 November Dia de los Muertos, Allerzielen
 • 25 December Navidad, Kerstmis

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.
Boeken:
* Overleefd, Yossi Ghinsberg, Bzztôh 1995
* Op de motor door Latijns Amerika, Dagboek van een reis, Ernesto Che Guevara, van Gennep 1994
* Journey along the Andes, Dervla Murphy, Contract, 1991
* De Landenreeks Bolivia geeft achtergrondinformatie over geschiedenis, politiek, economie, cultuur en milieu in ontwikkelingslanden. De reeks is een gezamenlijke uitgave van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Novib en 11.11.11 in België.

Reisgidsen:
* Bolivia, A Travel Survival Kit, Lonely planet
* Bolivia, Dominicus serie

Meer tips voor reizen naar Bolivia
Bolivia Online
Bolivia reizen
Veeronline Reisavonturen
Landenalmanak - Bolivia
Lonely Planet - Bolivia