Informatie en prijzen over het vervoer in Barcelona per bus, metro en taxi

Openbaar vervoer in Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona is niet ingewikkeld, functioneert goed en is heel geschikt voor als je verder buiten het centrum wilt rondkijken. Hier vind je informatie over het vervoer per bus, metro en taxi in Barcelona en het vervoer van en naar het centrum vanaf het vliegveld. 

Openbaar vervoer in het centrum van Barcelona

Bus

Het belangrijkste kruispunt voor bussen is het Plaça de Catalunya. Je stempelt je kaartje of pas in de machine achter de chauffeur. Bussen rijden in het algemeen van 4.30 tot 22 uur. Dan neemt de nitbus (nachtbus) de dienst over tot 4 uur. Let erop dat gewone vervoerskaarten niet geldig zijn voor nachtbussen. Meer info www.tmb.cat

Metro

De snelste manier om je te verplaatsen in Barcelona is met de metro. Er zijn acht metrolijnen, die aangegeven worden met een nummer en een kleur. De richting van de trein wordt aangegeven met het eindstation van de lijn. De metro is schoon, efficiënt en gemakkelijk. De metro in Barcelona rijdt van 5-24 uur op ma-do & zo, op vrijdag van 5-2 's nachts en op zaterdag de hele nacht door. Kaartjes voor de metro kun je kopen bij de kaartautomaten bij de ingang van het metrostation.

Plattegrond metro Barcelona

Taxi 

Geel-zwarte stadstaxi's zijn gemakkelijk te spotten. Hou ze aan in de straat of ga naar een taxistandplaats op Plaça de Catalunya (O SE). De prijzen zijn redelijk, maar weinig chauffeurs die Engels spreken. Het dagtarief is nummer 2 (het nachttarief nummer 1) en er wordt een toeslag gerekend voor bagage in de kofferruimte. 

Prijzen openbaar vervoer in Barcelona

De volgende kaartjes zijn het handigst voor toeristen en zijn geldig in de meeste soorten openbaar vervoer binnen de stad, inclusief metro, bus, tram, Paral.lel kabeltrein, de lokale RENFE treinen (cercanias in Castiliaans, rodalies in Catalaans) en in de FGC treinen (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya). Ze zijn verkrijgbaar op de meeste metrostations. Een enkele reis kost € 2,15 (geldig voor 1 zone, als je binnen de stad Barcelona blijft dan kun je toe met 1 zone).

T-Dia Dit kaartje geldt voor één dag onbeperkt reizen voor één persoon en kost €8,40 

T-10 Tien enkele reizen voor €9,95 (geldig voor 1 zone). Dit kaartje kun je met meer personen gebruiken. 

Hola Barcelona 

Speciaal voor toeristen is de Hola BCN travel card ontwikkeld. Hiermee kun je 2 tot 6 dagen onbeperkt reizen met het openbaar vervoer door Barcelona. Prijzen vanaf € 14,50. Voor meer info: www.tmb.cat

Tram, Kabeltrein & Kabelbaan 

De beste manier om Montjuïc op te komen, is met de kabeltrein vanaf metrostation Paral.lel. Voor Tibidabo neem je de Tram via Blau (Blauwe Tram) naar Plaça Dr. Andreu, vanwaar je verder kunt met de kabeltrein. Als je geen last hebt van hoogtevrees, kun je de kabelbaan nemen van Montjuïc naar Barceloneta. Twee tramlijnen verbinden het Ciutadella-Vila Olimpica metrostation met Sant Adrià en Gorg in het noorden. Drie andere tramlijnen lopen langs de Diagonal van Plaça Francesc Macià naar de voorsteden in het zuidwesten. 

Autoverhuur

Autorijden in Barcelona is een slecht idee. De straten zijn smal en druk en automobilisten ongeduldig en chaotisch. Parkeren is een nachtmerrie. Als je toch auto wilt rijden, zorg dan dat je de auto parkeert in een ondergrondse bewaakte parkeerplaats. Auto's met een buitenlands nummerbord zijn een prooi voor dieven. Een auto huren is duur. Je krijgt de beste deal via internet als je vooraf boekt of informeer bij je vluchtmaatschappij naar aanbiedingen. 

Openbaar vervoer in Barcelona van en naar het vliegveld

Het internationale vliegveld van Barcelona, El Prat de Llobregat, ligt 12 km ten zuiden van de stad. Alle maatschappijen komen aan bij een van de twee internationale terminals: A en B. Terminal C is voor binnenlandse vluchten. 

Vlieg je met Ryanair dan kom je aan op vliegveld Girona dat op ca 100 km ten noordoosten van Barcelona ligt. Met de trein duurt het ca. anderhalf uur om in Barcelona te komen.

Metro

Het snelst ga je met de metro lijn L9 Sud van het vliegveld van en naar het centrum van de stad. Iedere 7 minuten vertrekt er een metro vanaf het vliegveld. Afhankelijk van waar je moet zijn duurt het ca 30 minuten om in het centrum te komen. Een single ticket kost € 4,50. Voor meer info www.tmb.cat

Bus 

De A1 Aerobüs vertrekt alle 10 minuten buiten bij terminal A en B naar Plaça Catalunya, via Plaça d'Espanya (6-1 uur 's nachts ma-vr, 6.30-1 's nachts za-zo). De reis duurt tussen de 30 en 40 minuten afhankelijk van het verkeer (iets langer van de stad naar het vliegveld, vanwege een andere route). Een enkele reis kost €4,50. 

Taxi 

Er staan genoeg taxi's te wachten buiten bij beide terminals. Een ritje naar de stad kost ongeveer €20-25, exclusief de fooi die niet verplicht is. De reistijd hangt af van het verkeer. Het tarief is hoger na 22 uur en in weekends. Bagage en huisdieren kosten extra. Neem een taxi buiten en niet die van een chauffeur die zijn diensten aanbiedt in de aankomsthal. 

Trein 

RENFE treinen vertrekken vanaf het vliegveld alle 30 minuten van 6.29 tot 22.59 uur en stoppen op drie stations: Sants, Passeig de Gràcia en Estació de França; ze sluiten alle aan op metrolijn. Een enkele reis kost ongeveer €4,10 en een retour is iets goedkoper. De reistijd is ongeveer 25 minuten. Voor meer info: www.gencat.cat

Vanaf vliegveld Girona naar Barcelona

Vlieg je met o.a. Ryanair dan kom je aan op vliegveld Girona dat op ca 100 km ten noordoosten van Barcelona ligt. Met de trein duurt het ca. anderhalf uur om in Barcelona te komen.