Stedentrips Rusland

Hier vind je de belangrijkste bezienswaardigheden in Moskou en St. Petersburg, die je zeker moet bezoeken.

# Stedentrip Rusland - Moskou

Moskou wordt door de rivier de Moskva in tweeën verdeeld. Een boottochtje op deze rivier, met schitterend uitzicht op het Kremlin en het oude stadsgedeelte is een absolute aanrader en een goede manier om je te oriënteren in de stad. Een ander punt met mooi uitzicht over de stad is de uitkijkplaats Mussenheuvels , gelegen voor het hoofdgebouw van de Russische Staatsuniversiteit.

Vervoer
Het openbaar vervoer in Moskou is over het algemeen goed georganiseerd. Metro's, (trolley)bussen en trams verbinden de vele stadsdelen met elkaar. De Moskouse metro is beroemd. De metrostations zijn veelal ontworpen door vooraanstaand architecten en kunstenaars en zijn dan ook de moeite van een bezoekje waard.

Kremlin, stad in een stad
Het Kremlin is één van de hoogtepunten van Moskou. In een deel van het Kremlin zetelt de Russische regering. Deze gebouwen zijn voor bezoekers niet toegankelijk. De overige gebouwen, kerken en paleizen zijn individueel of onder leiding van een gids te bezoeken.

Een Kremlin diende vroeger om een stad te beschermen tegen vijandelijke invallers ( kreml betekent: versterkte plaats) en herbergde binnen de vesting regeringsgebouwen, kerken, paleizen en marktpleinen. Het Kremlin in Moskou is een zeer belangrijke plaats voor de geschiedenis van Rusland. Stalin en Iwan de Verschrikkelijke bedachten er hun snode plannen, Napoleon zag vanuit het Kremllin Moskou branden en Gorbatsjov ontwikkelde er zijn perestrojka.

De gebouwen van het Moskouse Kremlin worden momenteel voor diverse doeleinden gebruikt. In het paleis ontvangt men buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. In het moderne congrespaleis uit de jaren zestig vinden concerten, balletvoorstellingen en opera's plaats.

Rode Plein
Grenzend aan de muren van het Kremlin ligt het Rode Plein. Dit is het centrale plein van Moskou. Het is 700 meter lang en 130 meter breed. Bij de Kremlinmuur ligt het mausoleum waar Lenin opgebaard ligt. Voor dit mausoleum vindt elke twee uur een wisseling van de wacht plaats. Hier tegenover ligt het grote warenhuis GOEM. Verder vind je op dit plein onder andere het Nationaal Historisch Museum en de beroemde Basiliuskathedraal met zijn opvallende kleuren, vormen en torens.

Een keuze uit overige bezienswaardigheden:
• Het Gorki-Park met diverse activiteiten en ontspanningsmogelijkheden.
• Het Novodevichyklooster

Musea
Moskou heeft veel musea. Enkele namen:
• het Poesjkinmuseum
• het Tretjakovmuseum
• het Literatuurmuseum
• het Museum voor Volkskunst
De meeste musea zijn op maandag gesloten.

MOSKOU WEATHER

# Stedentrip Rusland - St. Petersburg

Deze in 1703 door Peter de Grote gestichte stad, is onmiskenbaar de meest westers georiënteerde stad van Rusland. Peter de Grote was na een bezoek aan Nederland zo gecharmeerd van de grachten en bruggen in Amsterdam dat hij een dergelijke stad ook in Rusland wilde stichten. Dat werd Sint Petersburg. De stad is op honderd eilanden gebouwd. De zeshonderd bruggen, granieten oevers en grachten vormen een opvallend stadsbeeld.

Een aantal bezienswaardigheden:
• het dekabristenplein met de IJzeren Ruiter
(een monument voor Peter de Grote)
• het paleisplein
• de Hermitage
• het Zomerpark
• het Kirovpark
• Nevski prospekt

De Nevski prospekt is één van de belangrijkste straten in Sint Petersburg. Je kunt hier goed flaneren of een kijkje nemen bij de portrettekenaars. Op nummer achttien is het literaire café waar Dostojevski en Poesjkin ooit koffie dronken. In deze buurt zijn diverse tearooms. In de zomer is de oever van de Neva een prettige plaats voor een (zonne)bad.

Hotels Rusland

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!