Bezienswaardigheden en weerbericht

Stedentrip Riga

Booking.com

Hier vindt u informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten voor een stedentrip Riga. Riga, aan de monding van de Daugava (de Westelijke Dvina), is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Letland. De stad werd gesticht in 1201 en heeft sindsdien veel buitenlandse overheersers gehad, onder meer de Polen, Duitsers, Zweden en Russen. Met Letlands onafhankelijkheid kwam in 1991 een einde aan de vele jaren sovjetoverheersing. Riga werd al snel de meest kosmopolitische stad van de Baltische staten en haar historische centrum staat nu op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Er staan prachtige jugendstilgebouwen, waarvan sommige beschouwd worden als de mooiste ter wereld. 

Informatie Riga

Taal: Lets

Munteenheid: Euro

Klimaat: Riga heeft een gematigd zeeklimaat, met mooie warme zomers en strenge winters. Gemiddelde maximum temperatuur in Riga in de zomer is ca 22 graden. (zie hieronder het weerbericht van Riga)

Beste reistijd: mei t/m augustus

Reistijd: vliegtuig: ca 2 u en 15 min (vanaf schiphol)

RIGA WEATHER

Bezienswaardigheden Riga

Tijdens een stedentrip Riga kun je de volgende bezienswaardigheden gaan bezichtigen:

In het centrum van de stad zijn hele straten te vinden met de wonderlijkst gedecoreerde jugendstilarchitectuur. Aan de Elisabetes iela staan een paar prachtexemplaren, maar de beste vind je misschien aan de Alberta iela, waar een hele rij gebouwen van de architect Michail Eisenstein staat, de vader van de Russische cineast Sergej Eisenstein. Een ander hoogtepunt is de voorgevel van de Economische Hogeschool.

Riga heeft ook pareltjes van andere architectuurstijlen. De Drie Gebroeders, een pittoresk rijtje huizen, vormen prachtige voorbeelden van middeleeuwse woningbouw - het oudste huis ervan dateert uit de 15e eeuw. De kathedraal van Riga, in 1211 gebouwd door Albrecht van Buxthoeven, domineert de oude stad en is mogelijk de grootste Baltische middeleeuwse kerk. Het Slot van Riga is de officiële residentie van de Letse president en huisvest tevens het Museum voor de Letse Geschiedenis en het Museum voor Buitenlandse Kunst.

Ook een bezoek waard zijn de St.-Petrikerk, met een toren van 123 meter hoog, en de St.-Johanneskerk, een 13eeeuwse kapel achter de St.-Petri. Het oude centrum van de stad heeft elegante door de Duitsers ontworpen straten en pleinen uit de 16e en 17e eeuw, met veel reliëfs, sculpturen en standbeelden - het is een genoegen er rond te wandelen.

Hoogtepunten stedentrip Riga

• Het Slot van Riga, aan de oever van de Daugava, officiële residentie van de Letse president en onderdak voor enkele musea.
• De St.-Petrikerk, een van de mooiste gotische kerken van de Baltische landen.
• De Drie Gebroeders, middeleeuwse woonhuizen, waarvan de oudste (de 'witte Broer') dateert uit de 15e eeuw. Het Letse Architectuurmuseum is er gevestigd.
• De St.-.Johanneskerk uit de 13e eeuw was ooit beroemd om zijn houten toren (de hoogste van Europa), maar het hout is bij een restauratie ongelukkig genoeg vervangen door metaal. Vanaf de toren heb je een verbluffend uitzicht over de stad.

Video: One weekend in Riga - bezienswaardigheden en hoogtepunten van Riga